Neznam ko ste vi
pise na profilu - specijalista interne medicine, magistar a uskoro i doktor medicinskih nauka. interna medicina je osnovna nauka, u okviru koje je (i) onkologija.
dakle,
...ulazite u oblast koja vam je malo poznata...
kompetentno pisem o oblasti koja je moja struka.
napisite ko ste zapravo vi? ne zbog mene, nego zbog sveta koji u ocaju dolazi na ovaj forum i nailazi na gomilu gluposti koja je nazalost ovde preovladala poslednjih godina!
zbog tog sveta sam i uporan u odgovaranju na (vasa) pitanja...
Sta to znaci po vama ubija celije raka a ne leci rak.
tacno tako! zato i kazem da napisete koja je vasa struka, jer je i prirodno da ne mozete ovu recenicu razumeti, iako sam ja to vec ranije negde objasnio!
ako neka supstanca u eksperimentalnom modelu ubija celija raka, u laboratoriji, na kulturama celija, a i na eksperimentalnim zivotinjama - to ne znaci da imamo gotov lek za rak!
u ljudskom organizmu postoje metabolicki procesi, regulatorni mehanizmi, itd...cija reakcija na (svaku) supstancu je nepredvidiva dok se ne pokaze kako zaista deluje na ljudima.
radovi iz eminentnih centara, objavljeni u relevantnim casopisima koji su doveli do ovakvog stava CDC odnose se na eksperimentalne i laboratorijske uslove, i zakljucak se odnosi na to da THC u visokom procesu ubija celije raka.
ali, zakljucak NE GLASI da je kanabisovo ulje lek protiv raka!
da li shvatate razliku???
radovi koji su se bavili pacijentima koji su primali kanabisovo ulje nisu toliko brojni, ali postoje - i njihov zakljucak je kanabisovo ulje NE LECI rak, ali ima odlicne palijativne efekte i malo produzi zivot, koji je i kvalitetniji u poredjenju sa koriscenjem drugih palijativnih lekova, kao sto je npr. morfijum.
fascinacija snimkom na kome THC ubija celije raka je smesna, ako se koristi kao "argument" u ovoj diskusiji!
pa ubijanje celija raka je svakodnevna pojava u ljudskom organizmu koji stvori oko 110 celija od kojih bi svaka postala rodonacelnih loze kanceroznih celija da ne postoje regulatorni mehanizmi u nasim genima. dakle, u nasem organizmu SVAKODNEVNO nas imuni sistem (celije-ubice) radi isto to. imate i taj snimak na youtube, napravili ga japanci pre petnaestak godina...
i na kraju, za one koji se odluce da koriste kanabis kao PALIJATIVNO sredstvo (opet, zbog bolesnih ljudi da kazem - ne zaludjujte se da kanabis leci rak) - nisu tacne ni informacije koje vi dajete.
zasadi marihuane ove godine u holandiji su pogodjeni gljivicnom infekcijom i berba je bila izuzetno slaba, pa je ulje ove godine vrlo skupo. fabrika koja ga je proizvodila i prodavala u siretama je pre dve godine - zatvorena, tako da se i u holandiji mozete snabdeti samo od manjih proizvodjaca, i do njih nije lako doci zbog velike potraznje! cena je oko 700evra/10ml!
efekat kanabisovog ulja najvise se proucava na univerzitetskim klinikama u izraelu, gde se najdalje i otislo u istrazivanjima. tamo se pored visokog % THC, koji je poznat parametar i kod nas, stavlja presudan akcenat na odnos THC/CBD, te pacijenti u zavisnosti od dijagnoze dobijaju titriran odnos THC/CBD u preparatu. ali, sa druge strane, izraelci su dobro zastitili svoju intelektualnu svojinu, tako da je prakticno nemoguce da i jedan spric kanabisove smole izadje iz izraela - jedina opcija je otici na lecenje tamo.
s obizrom na losu berbu u holandiji, jedinoj zemlji u kojoj je promet kanabisa potpuno liberalan (ali ne i nekontrolisan, kao sto neki ovde misle), jedina opcija je kanabis iz zemalja juzne evrope, koji najcesce i stize na nase trziste.
na ansem trzistu je MOGUCE, po ceni od oko 250E/5ml naci ulje sa visokim % THC, ali ko kupuje treba da ima na umu da se takvi kanali ne reklamiraju na formima i sajtovima. do njih mozete doci elektronskim kontaktom sa ljudima koji se zalazu za leg(k)alizaciju.
nadam se da sam bio od pomoci ljudima koji tragaju za lekom - samo zbog njih sam pisao ovaj post.