Moj tata je jutros preminuo od mikrocelularnog karcinoma pluca (mesoviti tip). Nije mu bilo spasa jer mu je tumor bio rezistentan na hemio terapiju i to skroz.
Ali evo jedne pricice koja potencijalno moze da vam pomogne:
Tata je jako dugo bio u tzv limited disease stadijumu bolesti. Ceo svet to leci istovremenom hemio i radio terapijom (zracenje obicno startuje nakon prvog ciklusa hemio). Tata je bio zilav i hemio nije ni osetio - tj mogao je da podnese obe terapije istovremeno. Ipak na KCS mu je konzilijum odbio zracenje. Kad smo pitali zasto receno nam je da ce to da ga gusi. Kako???
Uprkos tome sto sam se ja maksimalno informisao o nacinu lecenja ove bolesti, verovao sam lekarima i tata je primio 3 linije hemio terapije - ukupno 5 ciklusa (koje nimalo nisu delovale i tumori su se povecavali a njemu bilo sve teze). Na kraju smo dobili zracenje ali u drugoj bolnici i uz pomoc sjajne ekipe. To mu je smanjilo tumore donekle i drasticno poboljsalo stanje. Nazalost kancer je jos na hemio terapiji metastazirao (tada protumaceno kao kalcifikacije na jetri otud smo i dobili zracenje ... ali ocito su bile metastaze).
Kad sam im rekao na KCS da idemo na zracenje u drugoj ustanovi - ista dr je rekla - super, ovde konzilijum gotovo nikad ne daje jer je nevidjena guzva na onkologiji (gde se zraci).
Mislim, mogli ste mi reci da se snadjem umesto da mi pricate da ce da se gusi. Covek je inace prodisao na zracenju. Dali smo mu dva meseca dobrog opsteg stanja.
Ne bi bilo spasa ni da je ranije zraceno ali mogli smo mu ranije pomoci umesto da se mucio toliko od rasta tumora.
Poenta: Ukoliko se detaljno i iz kvalitetnih izvora informisete, jurite razne ustanove (idealno i ozbiljnu vezu) tj razlicita misljenja ukoliko smatrate da vas ne lece po svetskim standardima (znam da Srbija nije isto sto i svet, jasno mi je zaista) insistirajte i nemojte se plasiti da im protivrecite ... mom ocu to ne bi promenilo krajnji ishod ali bi mu sigurno olaksalo muke ranije i duze, a mozda bi mu malo i produzilo zivot.