Molim sve koji su stručni da mi pomognu.
Mama (1950 godište) je baš za 8. mart doživela infarkt miokarda, izvršena je implantacija stentova i sve je dobro prošlo. Mesec dana ranije dijagnostikovan dijabetes, tip II. Na žalost, ubrzo po izlasku iz bolnice (VMA) primetila je krv u stolici. Citiram:"Doneta rektoskopija-digitalno na levom bočnom zidu palpira se neravnina na oko 1 do 2 cm iza analnog kanala. Rektoskopom do 7 cm. U lumenu dosta krvavog sadržaja pomešanog sa stolicom.Na levom bočnom zidu ulcerovegetativna promena promera 2 do 3 cm, uzete biopsije za PH. Ostali deo sluznice prekriven tragovima krvi ali bez patoloških promena.PH nalaz ADENOCARCINOMA TUBULARE INTESTINI CRASSI - LOW GRADE. Obzirom da je kod pacijentkinje planirana kompletna eksploracija kolona konsultovan kardiolog koji je mišljenja da zbog skorašnjeg infarkta miokarda i i implantacije stentova u sklopu lečenja trosudovne koronarne bolesti za sada kontraindikovana invazivna dijagnostika. Ista se odlaže za dva meseca." Kolonoskopija nije rađena takođe zbog rizika.
Mama se odlično oseća, nema nikakve bolove i posle prvobitnih psihičkih problema nakon svega što je snašlo, sada je dobro.Šta je trenutno nabolje uraditi? Koliko bolest može da napreduje za dva meseca s obzirom na dijagnozu? Molim Vas za svaki savet i pomoć oko dijagnoze.
ADENOCARCINOMA TUBULARE INTESTINI CRASSI - LOW GRADE
Hvala Vam puno na odgovoru. Sigurno da doktori rade veoma težak i odgovoran posao, međutim često su veoma šturi u pogledu objašnjenja dijagnoze i prognoze lečenja.
Zato bih naveo bih još neke detalje iz otpusnog pisma.
SE 70
Fibrinogen 5,8
INR u ref. vrednostima.
Hgb 116, Ht 34, Le 11,5, ostalo u ref. vrednostima.
Biomehanizam krvi: glikemija 7,6, Fe 7, ostalo u ref. vrednostima.
Serumski enzimi i TU markeri: CEA i CA 19-9 u ref. vrednostima.
EKG: sinusni ritam, normogram, fr. 82/min, inkompletni blok desne grane.
RTG p-s: izražene zastojne promene u plućnom perenhimu vez vidljivih infiltrata. Srčana senka miopatske konfiguracije, uvećana na račun komora. Hilusi Voluminozniji.
UZ abdomena:jetra uvećana, izrazito eho heterogene strukture, ali bez ubedljivih fokalnih promena. U ž. kesi veliki broj kalkulusa promera do 2 cm. Ostali nalaz uredan. Predlaže se MSCT abdomena.
Kardiološki zaklučak UZ srca: leva komora graničnih dimenzija EDD 5.6, ESD 4.0, S 1.0, Zz 1.0, globalna kontraktilnost lako snižena, EF 50%. Prisutna hipokinezija inferoposteriornog zida leve komore. Leva pretkomora 4.6 MR+2, desne šupljine urednih dimenzija, TR+1, SPDK oko 30 mmHg, perikard b.o. TH dosadašnja.
Izvinjavam se zbog opširnosti, napisao sam sve ovo kako biste mogli da vidite šta je sve urađeno od analiza. Smatram da je VMA sigurno jedna od najcenjenijih ustanova u svojoj oblasti rada, ipak da li bi mogle da se urade još neke dodatne analize u nekoj drugoj bolnici? Na skener nije išla, rečeno joj je da u pregledu debelog creva on nije baš delotvoran. Takođe, u štampi sam pročitao o novom leku - bevacizumab - koji će se uskoro i kod nas koristiti u lečenju raka debelog creva. Zamolio bih Vas još jednom za savet, šta dalje?
Hvala Vam unapred na odgovoru
Zato bih naveo bih još neke detalje iz otpusnog pisma.
SE 70
Fibrinogen 5,8
INR u ref. vrednostima.
Hgb 116, Ht 34, Le 11,5, ostalo u ref. vrednostima.
Biomehanizam krvi: glikemija 7,6, Fe 7, ostalo u ref. vrednostima.
Serumski enzimi i TU markeri: CEA i CA 19-9 u ref. vrednostima.
EKG: sinusni ritam, normogram, fr. 82/min, inkompletni blok desne grane.
RTG p-s: izražene zastojne promene u plućnom perenhimu vez vidljivih infiltrata. Srčana senka miopatske konfiguracije, uvećana na račun komora. Hilusi Voluminozniji.
UZ abdomena:jetra uvećana, izrazito eho heterogene strukture, ali bez ubedljivih fokalnih promena. U ž. kesi veliki broj kalkulusa promera do 2 cm. Ostali nalaz uredan. Predlaže se MSCT abdomena.
Kardiološki zaklučak UZ srca: leva komora graničnih dimenzija EDD 5.6, ESD 4.0, S 1.0, Zz 1.0, globalna kontraktilnost lako snižena, EF 50%. Prisutna hipokinezija inferoposteriornog zida leve komore. Leva pretkomora 4.6 MR+2, desne šupljine urednih dimenzija, TR+1, SPDK oko 30 mmHg, perikard b.o. TH dosadašnja.
Izvinjavam se zbog opširnosti, napisao sam sve ovo kako biste mogli da vidite šta je sve urađeno od analiza. Smatram da je VMA sigurno jedna od najcenjenijih ustanova u svojoj oblasti rada, ipak da li bi mogle da se urade još neke dodatne analize u nekoj drugoj bolnici? Na skener nije išla, rečeno joj je da u pregledu debelog creva on nije baš delotvoran. Takođe, u štampi sam pročitao o novom leku - bevacizumab - koji će se uskoro i kod nas koristiti u lečenju raka debelog creva. Zamolio bih Vas još jednom za savet, šta dalje?
Hvala Vam unapred na odgovoru
Vi mene ocigledno niste razumeli,CT bi se procenio stadijum uznapredovalosti ,a kardiolog treba da da zeleno svetlo za operaciju/invazivno ispitivanje.Sto se tice nalaza kardiologa iako je EF frakcija u redu i bez znacajnije hipertrofije,posle implantacije stentova postoji nepotpuni blok desne grane a iz rtg nalaza se vidi da je ipak potrebno jeos vremena za oporavak obzirom da je srce uvecano a da se krv zadrzava u plucima obzirom na srcanu slabost.
Vi ste zaista sjajni, ovako brz odgovor zaista nisam očekivao, naručito uz toliko drugih pitanja koja Vam se svakodnevno upućuju.
Razumeo sam Vas dobro oko CT, nisam bio dovoljno precizan u onome što sam želeo da kažem. Rečeno joj je da samo kolonoskopija može da pokaže pravo stanje stvari. I u otpusnoj listi se predlaže CT ako sam dobro razumeo, ali joj nije rađen. Da li da tražimo da joj se to odmah uradi? Da li je i to odloženo zbog izveštaja kardiologa, jer u svakom slučaju ne mogu ništa trenutno da rade po pitanju operacije? Već ste mi odgovorili da se za 2 meseca neće proširiti, pretpostavljam kao laik da je sve individualno, ipak voleo bih da znam koliko bolest (na osnovu postojeće dijagnoze) može biti agresivna?
Razumeo sam Vas dobro oko CT, nisam bio dovoljno precizan u onome što sam želeo da kažem. Rečeno joj je da samo kolonoskopija može da pokaže pravo stanje stvari. I u otpusnoj listi se predlaže CT ako sam dobro razumeo, ali joj nije rađen. Da li da tražimo da joj se to odmah uradi? Da li je i to odloženo zbog izveštaja kardiologa, jer u svakom slučaju ne mogu ništa trenutno da rade po pitanju operacije? Već ste mi odgovorili da se za 2 meseca neće proširiti, pretpostavljam kao laik da je sve individualno, ipak voleo bih da znam koliko bolest (na osnovu postojeće dijagnoze) može biti agresivna?
Znas citava ova tvar sa srcanom insuficijencijom i stazom na plucima znatno komplikuje u smislu operativnog rizika i postoperativnog toka,ona nema neku nikakvu SI obzirom na EF od 50% ali i dalje postoji staza na plucima pa ipak treba sacekati da se revaskularizovani miokard adaptira na adekvatan protok koji je uspostavljen aplikacijom stentova i da se izgube posledice dugogodisnje okluzije.S tim u vezi ne moze se mozda trenutno rizikovati bilo kakav akcident koji bi inavazivna intervencija izazvala.Sto se tice bolesti sama PH dijagnoza ti kaze da je karcinom niskog stepena maligniteta i jos vaznije da je u pitanju karcinom koji ima sposobnost da formira zlezdane formacije- tubule sto je sposobnost normalnog epitela debelog creva a koja nije izgubljena tokom displazije sluznice.Mnogo malignije forme nemaju ovu sposobnost,neke cak nemaju sposobnost da izluce sluz vec je zadrzavaju u svojoj citoplazmi to su signet ring cell-"celije pecatnog prstena",znatno agresivniji tumori imaju ovu komponentu ,a neki su i celi ovakvi sa vrlo infaustnom prognozom.
Sto se tice kolonoskopije postoji nesto sto se zove sinhroni karcinom odnosno mogucnost da se u kolonu razvije simultano dva ili vise tumora.Ovakvim cekanjem necete izgubiti previse ali CT trbuha je vise nego pozeljan jer ce pokazati stanje jetre,limfnih zlezda i stepen invazije zida ukoliko on postoji.
Sto se tice kolonoskopije postoji nesto sto se zove sinhroni karcinom odnosno mogucnost da se u kolonu razvije simultano dva ili vise tumora.Ovakvim cekanjem necete izgubiti previse ali CT trbuha je vise nego pozeljan jer ce pokazati stanje jetre,limfnih zlezda i stepen invazije zida ukoliko on postoji.