Zavisnost na kortiko steroide

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
sasan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 2:09 pm

Zavisnost na kortiko steroide

Post od sasan »

Vec oko 2 godine imam problem, doktori kazu da se zove zavisnost na kortiko steroide. Dobio sam herpes u oku pre 2 i po godine, i bezuspesno sam lecen u bolnici u svom gradu skoro godinu dana, i nakon toga sam sa uputom otisao na kliniku u Bg i posle 10-ak dana, herpes su mi izlecili. Ostao je problem sa kortiko steroidima. Kad god prestanem da ih ukapavam, roznjaca mi se zamuti i oko mi se zacrveni, tako da sam prinudjen da ih stavljam svakodnevno. Kortiko steroide je poceo da mi daje doktor u mojoj bolnici da bi mi izbistrio roznjacu od posledica herpesa, posto se na par mesta u vidnom polju naziralo zamucenje. U pocetku sam imao i ocni pritisak i to sam regulisao nekim drugim kapima, mislim da se Truspot zovu. U to veme sam ukapavao Oftamol, po 2-3 kapi dnevno, vise od 6 meseci. Posle terapije na klinickom centru u Bg, ostao sam na 2 kapi Flucona duze vreme, oko 6-7 meseci. Zadnjih 3 meseca sam na jednoj kapi Flucona dnevno, s tim sto pokusavam da ukapavanje pomerim na 1 kap u 2 dana, ali bezuspesno. Pocinju smetnje, zamucenje i crvenilo. I kad sam na jednoj kapi dnevno, vid mi je zamucen, jedva da mogu da procitam prevod sa filma kad gledam tv sa 2-3 metra razdaljine. Da li je neko imao iskustva sa tom zavisnoscu, sta da radim, kako da se ponasam vise sa tim.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Ocigledno je da je bolesno oko u nekom hronicnom procesu,kao posledici herpeticne upale,te se zato javila potreba za redovnim koriscenjem kortikosteroida koji deluju nespecificno protivupalno,smanjuju otok i snizavaju imunolosku reakciju u oku.Jedino sto Vam mogu savetovati,je da povremeno pred spavanje stavite ung.chloramphenicol 1%,recimo svake nedelje bar dva puta zaredom,radi prevencije eventualne infekcije jer kortikosteroidi smanjuju imunitet oka.Takodje morate povremeno kontrolisati ocni pritisak jer se on moze pojaviti kod dugotrajne upotrebe kortikosteroida.Najbolje je da koristite najslabije kortikosteroide kao sto je hidrocortison 1% ,ili Oftalmol kapi koje su nesto jace.Dexamethason izbegavajte.
Pozdrav!
nanas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 2:57 pm

Post od nanas »

Hvala vam puno na brzom odgovoru. Ja koristim kapi Flucon, doktori su mi rekli da su to najslabiji kortiko steroidi i da ne izazivaju ocni pritisak. KOntrolisem pritisak jednom mesecno ili na dva meseca i pritisak je normalan. Interesuje me, da li cu morati celog zivota da ukapavam po jednu kap dnevno ili cu moci da prestanem sa tom terapijom i da li ce se stanje sa okom smiriti? Napominjem da su mi herpes izlecili pre godinu dana na klinici i od tada samo Flucon koristim, u pocetku 2 puta dnevno, a za zadnjih 3 meseca 1 dnevno.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Nakon herpesne infekcije,oko cesto ostane u nekom stanju oslabljene rezistencije.Cak,cesto se i ponavlja,takozvani recidiv herpeticne infekcije koji moze samo da komplikuje problem.Zato Vam preporucujem da u periodima pada imuniteta,nazeb,grip,(menstrualni ciklus kod zena)..stres,naporan rad,dijeta,nespavanje...obavezno koristite sredstva koja ce Vam povecati imunitet-Riblje ulje,pivski kvasac ,echinacea.. i to sve zajedno!
Pozdrav!.
Odgovori