Zacepljenje suznog kanalica

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
žaklina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2006 11:16 pm

Zacepljenje suznog kanalica

Post od žaklina »

Moja beba ,stara 3 meseca, ima zacepljen suzni kanalic. Oko je pocelo da suzi jedno nedelju dana po izlasku iz porodilista,da bi kasnije pocele da cure obilno i krmeljice tj. taj sekret iz oka. Do te mere da joj se oko zalepi da ne moze da ga otvori. Oko je ispirano kamilicom po savetu pedijatra duze od mesec dana. Nalaz brisa je bio uredan,pa smo konacno upuceni na oftamologa. 20.12.2006. smo je prvi put odveli i ustanovljeno je zacepljenje suznog kanalica. Prepisane su nam kapi za nos i kapi za oci Neodeksacin. Od kapi za nos se detetu jako susila sluznica nosa i grla ,pa smo prestali sa kapima Adrianol T i presli na bebisol-fizioloski rastvor. Oko se vidno smirilo,suzenje je skoro prestalo ,a krmeljica nije bilo uopste. Zbog toga sto te kapi mogu proizvesti povisen ocni pritisak usled duze upotrebe od 10 dana,zakazan nam je kontrola 29.12.2006. Na toj kontroli je ustanovljeno da suzni kanalic nije otpusen i da nastavimo sa koriscenjem Neodeksacin kapima 3 puta na dan do 11.01.2007. kada trebamo ponovo da odemo na kontrolu.Medjutim pre jedno 4-5 dana detetu je ponovo oko pocelo vise da suzi pojavile su se opet krmeljice uprkos toj terapiji.
Mene interesuje i drugo misljenje u vezi ovoga i da li postoji neki drugi nacin za otcepljenje tog suznog kanalica,a da to naravno nije nikakav hirurski zahvat.
Hvala.
žaklina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2006 11:16 pm

Post od žaklina »

Pa zar niko nema slicno iskustvo? Meni je receno da je to cesto kod beba!
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Koliko ja znam jedina uspesna i neophodna terapija kod zacepljenog suznog kanala je sondiranje. To nije nikakva hirurska itervencija, vec samo pokusaj da se tupom iglom otcepi kanal. I gotovo uvek uspeva. Ja sam samo student, pa ako oftalmolog nije rekao da se to radi verovatno postoji razlog. Ipak, pitajte ga sledeci put. Pozdrav.
dora75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 2:03 pm

Post od dora75 »

ja nisam imala to iskustvo ali moja kuma jeste ona je masažom uspela da za par nedelja otpusi kanal ,nikakvom punkcijom! Mali sada ima 3 godine i vise nema nikakvih problema.
Kako da masira je saznala od oftamologa u d.z. cukarica
nadam se da sam ti pomogla, mnogo je bolje igrati se sa detetom i kroz igru masirati nego ga muciti. :oops:
Odgovori