Pozdrav!ujvideki napisao:Pomoc oko duplih slika!
Moj slucaj je sledeci...kongenitalno sam rodjen sa strabizmom (oba oka prema nosu). U 7. godini sam operisan i posle operacije sam imao savrseno paralelne ocne jabucice. Medjutim, posle izvesnog vremena sam primetio kako mi desno oko skrece ka uhu. Moram da napomenem da sam do tada sasvim normalno gledao sa oba oka, bez duplih slika. Sada imam 29 godina i ovaj problem mi jako smeta, kako estetski, tako i kada citam, gledam itd. Adaptirao sam se na to da gledam ili kroz jedno oko, ili kroz drugo. Pre godinu dana sam isao na pregled kod jedne dr (strabolog) koju ne zelim javno da imenujem, koja mi je preporucila da operisem samo jedno oko (nije rekla koje) kao i da bi mi namerno ostavila ugao razrokosti posle operacije, da ne bi imao duple slike. Znaci, priblizila bi mi desno oko, koje trenutno skrece preka uhu pod uglom od 35 stepeni, ali mi ne bi bile ocne jabucice skroz paralelne. Nosio sam na pregledu i prizme i zaista sam sve duplo video sto je uzas. Na dalje, doktorka mi je rekla da bi ja sigurno imao duple slike posle operacije i kako one nikada ne mogu da nestanu (s obzirom na moje godine), i da stoga predlaze ovu varijantu koju sam naveo... uglavnom da skratim pricu, nisam imao para za operaciju pa nisam ni otisao. Elem, danas sam bio kod jednog drugog naseg renomiranog lekara na pregledu i on mi je rekao sasvim suprotnu stvar, sto me je dodatno zbunilo. Naime, on predlaze operaciju gde bi mi doveo oba oka u sasvim paralelan polozaj (ne bi ostavio ugao razrokosti) i kaze da i ako dobijem duple slike posle operacije, da ce se one za par nedelja, do mesec dana, izgubiti.
Moram da napomenem, da imam odlican vid na oba oka.
Moje pitanje je sledece, a i molim strucan savet; ko je od ova dva lekara u pravu i da li da "reskiram" i operisem se po preporuci ovog lekara koji bi mi doveo oci u paralelan polozaj? Znam da cu imati duple slike posle operacije, ali da li cu uspeti, s obzirom na mojih 29 godina, da ih u mozgu (posto mi gledamo ocima, a vidimo mozgom) sazmem u jednu jednstvenu sliku? Ili cu kao invalid videti sve duplo do kraja zivota i biti nesposoban da vozim kola itd. Zao mi je ako ovo moje pitanje zvuci laicki, ali zaista molim za pomoc? Taj osecaj kada se sve vidi duplo je uzasan i kome da verujem, doktoru ili doktorki?
Jos jednom, da li posle operacije mogu da ocekujem da ce mi se slike iz oba oka koje moj mozak prima sazeti u jednu?
Molim Vas za sto skoriji odgovor posto moram zbog posla da sto pre zakazem operaciju.
Ja sam operisala strabizam pre 7-8 godina i videla sam blagu duplu sliku, nije bilo nista strasno. Prestala sam da se nerviram kad sam cula da duple slike mogu da budu ozbiljan problem a meni kvalitet zivota nije nesto posebno narusen. Ne znam sta da ti kazem, nisam lekar, ali meni se slika nije vratila na staro. Pojedine stvari jesu nestale vremenom (ili sam se ja navikla pa ih vise ne primecujem) ali duple slike ne. Znam samo da bilo kakva korekcija strabizma u zrelim godinama ne resava problem trajno. Potrazi i trece misljenje.