Startgardtova bolest

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
DanMM99
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 06, 2016 8:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Startgardtova bolest

Post od DanMM99 »

Dobar dan svima :D
Evo ako ima neko sa Startgardtovom bolescu,ajde da otovrimo jedan clanak o toj bolesti.Dosta ljudi nikada nije ni cula za Startgardt bolest.Mozemo na ovaj nacin da podijelimo iskustva itd....Ukratko za one koji nikada nisu culi za ovu bolest.Mutacija gena ABCA4(nasledna bolest),ostecuje centralni vid,progresivna,ne dovodi do potpunog mraka jer ne ostavlja veliku stetu na periferni vid.Pisite ako imate Startgardt ili nesto slicno :D
miki52
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 28, 2016 11:19 am

Re: Startgardtova bolest

Post od miki52 »

Postovanje meni su rekli da imam Stardgardtovu bolest. U panici sam totalnoj. Imam 17 god. i zabrinut sam za svoj vid. Ako neko ima iskustva da mi malo objasni koliko brzo bolest napreduje? Da li cu oslepeti? Da li moze bilo sta da se uradi da se uspori napredovanje bolesti? Da li cu moci bilo sta da radim u zivotu? Svasta sam procitao na netu i nista mi nije jasno i sada sam jos vise uplasen.
Hvala i pozdrav
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Не знам каква је то болест али да ти дам једну идеју ако их не будеш имао. Набавиш два веома јака магнета и поставиш сваки на једну слепоочницу тако да се међусобно привлаче. Тако би требао да их носиш бар 20 сати свакодневно и можда би могли да ти помогну после пар месеци ношења.
omorika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 7:48 pm

Post od omorika »

Dugo sam razmišljao da li uopšte da pišem ovo zbog toga što ne mogu ništa dobro da napišem. Kod mog sina, koji je 1988. godište je profesor Mitrović u Beogradu posumnjao da je u pitanju ova bolest. Tada je on bio dečak od 7 godina. Stalno je bio pod nadzorom lekara i izveštaji su bili u smislu treba samo pratiti, neće to biti ništa opasno. 2009.godine(21.godina života) mu se stanje neverovatnom brzinom pogoršalo. Morao je da napusti studije jer nije video da čita. Tada je otišao u Rusiju u Kalugu ali je bilo kasno za bilo šta. Od tada radi energetske stimulacije u Eliksir-Kaluga u Novom Sadu. Trenutno ima na jednom oku 1% a na drugom 3% vida. To je nešto perifernog vida a šta će biti dalje to niko ne zna.
Leka nema. Morate se sami boriti i to počnite odmah. Način života potpuno uskladiti sa dijagnozom, posebno kada je u pitanju ishrana i opterećenje očiju. Oči konstantno štititi od svetla jer svetlo je najveći neprijatelj Vašim očima.
Možda da probate da odete u Novi Sad u Eliksir-Kaluga pa da vidite imaju li efekat njihove energetske stimulacije na Vaše oko. Video sam tamo dosta pacijenata koji su na vreme počeli sa tim stimulacijama i one su im pomogle.
Odgovori