Staračko slepilo (Degeneracija makule ili žute mrlje)

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Alica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2009 3:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Staračko slepilo (Degeneracija makule ili žute mrlje)

Post od Alica »

Pozdrav svima!

Trebam pomoć za svog oca! Naime, prije par dana, jako me potreslo saznanje da su mom ocu (72 god.), ljekari dijagnosticirali "staračko sljepilo" (Age Related Macular Degeneration). Bolest je neizlječiva. Centralni vid je izgubljen (gusta magla), a periferni sačuvan.

Tata se patio posljednjih nekoliko godina prilikom čitanja (pored naočala koristio i lupu), ali je odnedavno prestao ne samo čitati i voziti auto, već i likove teško raspoznaje, uglavnom po glasu. Inače je zdrav i vitalan, te ovu situaciju veoma teško podnosi (počinje da se zatvara u sebe i da živi u nekom svom svijetu).

Na netu sam saznala da postoje neka optička pomagala za slabovidost ("naočale za povećavanje", "specijalne leće" i "kompjuterizovani aparati za čitanje"), pa vas molim, da me šire informišete o ovim i eventualnom postojanju drugih pomagala koja bi mogla biti od pomoći mom ocu.

Ukoliko imate iskustva sa oboljelima od ove bolesti, molim da mi se javite! Svaki savjet će mi dobro doći.

Unaprijed hvala!
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Obavezno je da koristi omega3 caps 3x2 narednih godina i Makulin capsule 1x1 .Za opticka pomagala se raspitajte...
Pozdrav!
Alica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2009 3:28 pm

Post od Alica »

Klio veliko hvala!

Za Omega 3 i Omega 6 mi je poznato, a za ostalo nisam znala.

Pozdrav!
Odgovori