Sociva i astegmatizam

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivkovicdjordje
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2015 12:01 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Sociva i astegmatizam

Post od ivkovicdjordje »

Zdravo, primetio sam zadnjih meseci da ne vidim sitniji tekst na udaljenosti od 2-3 metra najbolje, zapravo kao da se iznad pravog pojavljuje jos polovina takvog istog ali bledog teksta. Na internetu sam nasao da je moguce da je to astegmatizam pa me zanima da li mogu nositi sociva i ispraviti vid ili moraju naocare. Usput imam 18. godina i ovaj problem imam samo uvece ili kada provedem vise vremena za racunarom, posto mi je to struka u skoli i provedem samo u skoli oko 15 casova na racunaru a kuci mozda jos tolko u toku nedelje.
Bracala
Helenic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2014 1:35 pm

Re: Sociva i astegmatizam

Post od Helenic »

1. Da li već koristite dioptriju?
2. Da li vidite poptpuno oštro u periodima kada ne učite i provodite vreme za računarom?
3. Da li ste ikada bili kod oftalmologa?
4. Ako imate dioptriju, kolika je?

Pozdrav!
ivkovicdjordje
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2015 12:01 am

Post od ivkovicdjordje »

1. Ne
2. Vidim potpuno ostro i kada sam na racunaru i kada vidim ali nakon nekog vremena se slova " kao razdvajaju " malo.
3. Ne

Da li je moguce ovo ispraviti nosenjem sociva? :D
Bracala
Helenic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2014 1:35 pm

Post od Helenic »

Nabavite +1 naočari u bolje snabdevenim apotekama i koristite za dugotrajan rad za računarom. To će omogućiti da Vam se manje zamaraju mišići zaduženi za fokusiranje i sprečite kratkovidost.

Osim toga, pravite česte pauze prilikom čitanja i rada za računarom i koristite mogućnost da gledate oštro predmete na udaljenosti od 6m. To bi trebalo da Vam reši problem.

Javite ukoliko budete rešili problem!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Класичан замор очију. Сочива заборави.
Odgovori