sirenje zenica

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mlad&n
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:41 pm

sirenje zenica

Post od mlad&n »

Zasto se vrsi sirenje zenica i da li je moguce korektno odrediti dioptriju bez toga?

Meni ovi nisu uopste to radili kad su odredjivali dioptriju, vec samo kompjuterski-refraktometrom i standardno citanje slova...Bio sam i kod drugog lekara da mi potvrdi dioptriju i ni on nije hteo da radi sirenje zenica i kompletan pregled, vec samo vidis-nevidis i gotovo.
Da li je tako odredjena dioptrija tacna i uopste koja je tu uloga sirenja zenica?
U pitanju je miopija od:-2.5 os:-3.5.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Ukoliko ste stariji od 20 god. nije potrebno siriti zenice kod postojanja kratkovidosti,bez astigmatizma.
Pozdrav!
mlad&n
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:41 pm

Post od mlad&n »

jesam.
mozete li mi objasniti zasto? kakvu ulogu igraju godine u toj prici?
cisto iz radoznalosti, uopste ne sumnjam u tacnost odgovora.

pozdrav
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Godine,tj.mladost ocnog sociva je bitna.U starijim godinama,socivo gubi mogucnost akomodacije te i mogucnost ,,kamuflaze,, dioptrije.
xab
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 12:52 pm

Post od xab »

Postovani,

sve mladje osobe imaju veliku moc akomodacije, naprezanja, grcenja ocnih misica i time moze se pogresiti pri odredjivanju dioptrije. Zato je jedini i pravi nacin odredjivanje dioptrije cikloplegijom, odnosno sirenjem zenica. Kompjutersko odredjivanje se radi uglavnom u optikama i ono je samo orjentaciono odredjivanje dioptrije, tj. vrlo cesto daje vece - vrednosti nego sto se ustanovi sirenjem zenica. Kompjutersko odredjivanje dioptrije se uglavnom radi kao skrining metoda u vojsci (kod regruta), predskolske, skolske dece...

Lep pozdrav
radar4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 9:38 pm

molim odgovor oftamologa

Post od radar4 »

Imam 39 godina i naocare nosim od svoje 10-te godine, kada mi je sirenjem zenica utvrđen astigmatizam i određena dioptrija cyl -0,5. Oftamolozi su mi uvek govorili da nije potrebno da naočare nosim stalno, vec samo za čitanje i rad. Na lekarskom za vozački su mi rekli da mi naočare za vožnju ne trebaju. U poslednje vreme sam primetila da imam problema sa čitanjem, mešaju mi se slova (kako u knjizi tako i na računaru). Pre nekoliko dana sam otišla na pregled (u optiku, naravno) i tda su utvrdili pre svega da su mi je u poslednje naočare stavljena dioptrija cyl - 0.75. Doktor je utvrdio da mi sada trebaju cyl +0,25 desno oko i +0,50 levo oko. Kada sam otisla u ambulantu kod drugog doktora, on je u mracnoj komori uz pomoc svetla (verovatne znate o cemu pricam)utvrdio da mi uopste ne trebaju cilindri već sfere sa dioptrijom +0.50. Napravila sam naocari po ovom receptu i danas sam pocela da ih nosim. Ponekad mi se ucini da mi se slova mesaju. Kome da veriujem? Koliko treba vremena da se oko adaptira? Nemam glavobolje, ali je osecaj čudan. Napominjem da puno čitam i radim pod veštačkim svetlom.

Molim da mi odgovorite, unapred hvala!
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Naocare nosim od srednje skole (znaci imao sam < od 20 godina ). Nosim minus i dioptrija mi je utvrdjivana standardnim metodama. Da li bi trebalo da na sledecem pregledu Zahtevam pregled sa sirenjem zenica ( na koji inace cekam duze od mesec dana-po zakazivanju!)
Odgovori