Sirenje zenica oka

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dambo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 3:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sirenje zenica oka

Post od Dambo »

Par pitanjca u vezi sirenja zenica oka:

1. koliko je zdravo sirenje zenica za oko?
2. ako je zdravo, da li treba siriti zenice povremeno (ili se to radi samo pri odredjivanju dioptrije)?
3. da li se to i dalje radi sipanjem kapi u oko, pa se zmuri nekih 30ak minuta...?

Hvala!
"Nije laz ukoliko stvarno verujes u to"
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Postoje tacno utvrdjene indikacije i isto tako i kontraindikacije za cikloplgiju, tj. sirenje zenice. Primenjuju se za utvrdjivanje dioptrije, za pregled ocnog dna, prevenciju iritisa, tako sto se u oko ukapava atropin ili ciklopentolat, u mracnoj sobi.
Dambo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 3:46 pm

Post od Dambo »

lol Nisam siguran da smo se razumeli, gospodine. Naime, sigurno nisam mislio da se u oko stavljaju 'neke' kapi, a da se ne zna tacno koje su "indikacije i kontraindikacije"!! :roll:
Takav odgovor sam i sam mogao da pronadjem u enciklopediji ili gde vec.

Hvala u svakom slucaju!

I dalje ne znam da li je zdravo za oko povremeno siriti zenice (jednom/dva puta godisnje ili kada god) ili se to samo i iskljucivo radi pri odredjivanju dioptrije i generalno nije zdravo i ne treba je/ga (?) raditi osim u tim prilikama?

Hvala.
"Nije laz ukoliko stvarno verujes u to"
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Sirenje zenica se koristi u dijagnosticke i terapeutske svrhe.Nije stetno,ali niko ne siri zenice tek onako,reda radi jednom ili dva puta godisnje,izuzev ako zeli kompletan sistematski pregled kod oftalmologa,jednom ili dva puta godisnje.
Puno pozdrava!
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Nosim naocare skoro 15 godina, vise puta sam bio na pregledu radi utvrdjivanja/korigovanja dioptrije i nijednom mi nije radjeno sirenje zenica (i u DZ-u i kod privatnika).Da li je to u redu ? Inace nosim "minus".
xab
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 12:52 pm

Post od xab »

Postovani,

svaki kvalitetno i valjano obavljen kompletan ocni pregled trebao bi da podrazumeva obavezno sirenje zenica. Ovde jos jednom, po ko zna koji put apelujem, zato sto je to izuzetno znacajno, ne idite kod opticara, vec kod skolovanih ocnih lekara - oftalmologa. Opticari su skolovani za izradu naocara i to iskljucivo na osnovu izvestaja o obavljenom pregledu i dijagnoze lekara specijaliste za ocne bolesti - oftalmologa.

S postovanjem
samiros
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 4:55 pm

Post od samiros »

slazem se sa koleginicom Dragicom Radnovic
dragan1987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 27, 2010 12:38 pm

Re: Sirenje zenica oka

Post od dragan1987 »

Meni su juče ujutru širene zenice oka. Sa pregledima sam završio oko 10h.
Doktor mi je rekao da ću tog dana slabije videti i sl. ali mi nije ništa naglašavao o tome kada će mi se zenice vratiti u normalu. Ja danas vidim ok, ali su mi zenice i dalje raširene :( Da li je to normalno? Da li može na neki način da mi šteti???
Hvala vam unapred.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Da ova dijagnostichka procedura moze ozbiljno da oshteti oko ne bi se sprovodila svaki dan po klinikama i bolnicama!

Nece vam nishta shkoditi niti oshtetiti, a zenici samo treba vremena da se vrati na normalnu velichinu, binto je da vidite kao treba!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dragan1987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 27, 2010 12:38 pm

Post od dragan1987 »

Vidim vidim :)
Hvala once again :)
mraonicus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2005 9:03 pm

Post od mraonicus »

Molim klio ili nekog strčnog dr da mi odgovori koliko može bizi štetno svako veče širenje zenica detetu od 3g,tropicamidom 0,5%?naime,dete boluje od uveitisa(iridociklitisa)pa nam je to deo terapije...i kad nema upalu mi sirimo zenice svako vece vec evo godinu i po dana...ne treba da naglašavam koliko tropicamid peče i koje je to mučenje za dete...hvala
Odgovori