Problem

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Cage
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 2:41 pm

Problem

Post od Cage »

Pozdrav dobri ljudi.

Imam 24 godine i vec nekih 7,8 godina, ako ne i vise, radim za kompjuterom i spavao sam jako, jako malo. Vid mi je ocajan, kada se udaljim jedan metar od kompjutera ne vidim slova uopste, sve kao kroz maglu, jedino kada ckiljim mozda nesto i vidim. Ja sam, eto, odlagao posetu ocnom lekaru, a zasto to, ko zna....Zato sto sam glup, verovatno. No, takvo je stanje vec 2,3 godine, gotovo nepromenjeno. Ne pitajte me kako gledam u teletekst kada skocim u kladionicu. :D
Nego, pre par meseci se pojavio drugi, nadam se bezopasni, problem. Naime, u desnom oku, na samom dnu, mi nesto igra ponekad, ne znam kako da vam opisem...Kao neka bela linijica, kruzic, sta znam, koja ide s leve na desnu stranu i jednostavno nestane. Onda se pojavi posle nekoliko sati, isto prodje s leve na desnu stranu i nestane. Oko me ne boli, nije krvavo, ne daj Boze, niti imam bilo kakvu glavobolju i slicno. Igrom slucaja, posle tih pojava, uradio sam kompletnu krvnu sliku, cisto reda radi, i svi rezultati su bili dobro. Pretpostavljam da to nema veze sa mojim problemom, ali bolje da vam kazem i to. Ne znam tacno kada se to pojavluje, mozda kada uhvatim jacu svetlost (monitor, sijalica), sta znam...Nekad tako prodje i kada ustanem. Jednostavno se desi, i ne stvara mi probleme. Nekad se desi 3,4 puta dnevno, ponekad samo jednom, a par puta sam bio miran ceo dan i jos se cudio kako me to ne "napada".
Voleo bih da me posavetujete, da mi kazete koga da posetim, da li moram na kompletan pregled ili samo da se utvrdi dioptrija, da li je ovo opasno...Mislim da nije, i nadam se sam u pravu i da postoji nacin da se uklone ove smetnje.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Idi kod oftamologa hitno. Što duže čekaš imaš "dobre šanse" da ti naglo raste dioptrija. Više spavaj. Manje gledaj u ekran. Šetaj kroz park, šumicu... (ovo preporučuju oftamolozi).
Ako si iz BG-a, ili si u mogućnosti da dođeš do BG, idi u Višegradskoj, primaju i bez uputa, : Plaća se ali nije strašno (mislim da je jeftinije nego kod privatnika. Ovo je ako imaš overenu zdravstvenu knjižicu).

Ma šta da ti kažu, pri provom određivanju dioptrije, obavezno je širenje zenica, i bitno je da jasno vidiš pretposlednji red.

Ja sam prvo počela da nosim naočare kada mi je dioptrija bila preko -3 (što je kasno) sa 10 godina. Pregled odrađen trajavo: Nisu mi širili zenice, maksimalna moguća dioptrija (dok se nisam navikla, sve mi je bilo izvitopereno, ni jedne prave linije). Rađeno u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.
Onda, što bi rekli "hvatam poslednji voz" i na insistiranje dobijamu uput za BG, Višegradska (kod dečijeg, tada sam imala 14-15god.), doktorka je bila zaprepašćena što mi nikada niko nije širio zenice a dioptrija non stop raste (za 0,5 od 1 na godišnjem nivou), tako da sam na kraju dogurala na -7,5 (gledajući pretposlednji red) i do sočiva (17god). Napominje, da me niko nikada u Višegradskoj nije terao da čitam poslednji red na tabli, dok u lokalnoj ustanovi to je bilo pod obavezno.
To je moje iskustvo.
Cage
Novi član
Novi član

Post od Cage »

Hvala ti puno na odgovoru!

Ovih dana sam u guzvi, ali cu definitivno posetiti oftamologa i videti sta nije u redu. Prvo sam pomislio da je konjuktivitis, posto mi otac celog zivota govori "Konju jedan, sta radis?!" :lol:
Vec neko vreme (od juce) nemam one bele linije (ili sta vec, ne znam ni ja) u dnu desnog oka, cenim da je sve to od monitora i svetlosti (obicno ugasim sva svetla u sobi i blenem u monitor satima posto radim na njemu). Jeste sneg napolju, ali gledacu da se prosetam malo. Iskreno se nadam da nije opasno i da dramim previse (hipohondar)...Ako treba da nosim naocare - nosicu ih, nikada nisam imao problem sa tim. Remi, hvala ti jos jednom.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Cage napisao:Hvala ti puno na odgovoru!

Ovih dana sam u guzvi, ali cu definitivno posetiti oftamologa i videti sta nije u redu. Prvo sam pomislio da je konjuktivitis, posto mi otac celog zivota govori "Konju jedan, sta radis?!" :lol:
Vec neko vreme (od juce) nemam one bele linije (ili sta vec, ne znam ni ja) u dnu desnog oka, cenim da je sve to od monitora i svetlosti (obicno ugasim sva svetla u sobi i blenem u monitor satima posto radim na njemu). Jeste sneg napolju, ali gledacu da se prosetam malo. Iskreno se nadam da nije opasno i da dramim previse (hipohondar)...Ako treba da nosim naocare - nosicu ih, nikada nisam imao problem sa tim. Remi, hvala ti jos jednom.
Greška, nikako ne gasi svetla dok gledaš TV ili si za monitorom! Naravno, izvor svetla ne sme da bude između tebe i ekrana, niti da imaš odsjaj sijalice ili prozora na ekranu. Čini mi se da svetlost pri radu za računarom treba da bude jača nego kada čitaš (nisam sigurna). Nadam se da će se neko naći ko zna tačan odgovor.
Ne verujem da imaš posebno razloga da dramiš.

Pozdrav!
Cage
Novi član
Novi član

Post od Cage »

Hvala ti puno na odgovoru. Nema dileme, poseticu oftalmologa cim budem u prilici. Ovo me i dalje muci, verujem da je do svetlosti, ali sta znam...Ne desava se u levom oku vec iskljucivo u desnom, i to u donjem delu. U trenutku kada se to "odvija", kada se pojavi taj "bljesak", ta bela, transparentna "linija" koja se pomera sa leve na desnu stranu pa nestane i pojavi se kod sledeceg "naprezanja" ili pogleda u svetlo ili prelazak na mrak posle svetla, ja bacim pogled dole i to kao da brze prodje. Ne znam, nisam pametan, ali moram to proveriti i nadam se da nije nista opasno...Dodao bih jos nesto. Kada se to ne desava, kada je sve ok, cesto treniram oko, odnosno gledam u nos, u levu stranu sa desnim okom, gore, dole i sve je ok, identican kvalitet kao u levom oku.
Cage
Novi član
Novi član

Post od Cage »

Vratih se malocas od oftalmologa. Moram da nosim naocare 6 meseci pa posle mozda kontaktna sociva, kriticno sam kratkovid, a oni bljeskovi su verovatno posledica toga. Idem sutra, prekosutra kod opticara da vidim okvir, uzmem djozluke i to je to. Kontrola mi je za 2,3 meseca. Remi, hvala jos jednom! ;)
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Cage napisao:Vratih se malocas od oftalmologa. Moram da nosim naocare 6 meseci pa posle mozda kontaktna sociva, kriticno sam kratkovid, a oni bljeskovi su verovatno posledica toga. Idem sutra, prekosutra kod opticara da vidim okvir, uzmem djozluke i to je to. Kontrola mi je za 2,3 meseca. Remi, hvala jos jednom! ;)
Nema na čemu.
Nadam se da ne kasnim sa odgovorom. Izaberi što veći okvir (mislim na mesto za staklo, dok je poželjno da ram bude tanak), tj. lenolke zaboravi.
Odgovori