Ćao! Molim Vas da mi neko kaže gde bih mogla u Beogradu da uradim bezkontaktno merenje očnog pritiska.?Zadnji put kada sam pokušala da ga izmerim(što je u mom slučaju nemoguća misija)medicinska sestra mi je rekla, uz mnogo pridike i ljutnje , da mi je pritisak 22 na šta mi je doktorka odgovorila da je to na granici povišenog.Inače ,neka mi neko kaže kako mogu da ne zažmurim kada mi nešto prilazi očima i ja to svesno gledam.To je valjda uslovni odbrambeni refleks.
I,da nisam rekla imam 36 godina ,možda će to biti važno za Vaš odgovor meni!
Terazije 31, "Optika", a za to da kad nesto prilazi ocima ne zasmuris, kazu da je dobro da se zagledas(fokusiras) u neku tacku u daljini i tada ide lakse.
Ma,znam da treba da gledam u jednu tačku, to sam pokušavala više puta ali ne vredi.Krajem oka ipak vidim neki instument koji mi prilazi i ja tako jako stisnem oko da ne mogu da mi ga otvore.Ipak, hvala na odgovoru. Možeš li mi samo još reći koja je cena tog pregleda?
Ne postoji drugi nacin. digitalnom metodom se moze samo odrediti da li je u nekom oku povisen, ili snizen. Nije precizan. Tako da, bez `kontakta instumenta sa okom` nije moguce izmeriti ocni pritisak.
Ne bih se slozila sa Jefimijom,jer novije generacije bezkontaktnih tonometara su izvrsne i rezultati podudarni sa onima dobijenim aplanacionom,kontaktnom tonometrijom.
Pozdrav!
Najverovatnije mislite na oralnu terapiju glaukoma.Acetazolamid-Diamox se ne preporucuje kod renalne kalkuloze,kamena u bubregu.
Diklofenamid-tj.Antidrasi tablete od 50 mg,koliko mi je poznato nisu kontraindikovani kod takvih bubreznih oboljenja.
Pozdrav!
zelim da Vam ukazem da bezkontaktna metoda merenja ocnog pritiska nije sigurna i savetujem Vam da se kod Vaseg ocnog lekara pregledate putem aplanacionog tonometra.
U drugim zemljama se svuda moze kupiti kao diclofenamide tablettae od 50 mg. Koristi se 3x1 do 4x1
Da li ga ima u nasim privatnim apotekama,zaista ne znam.
pozdrav!