Preosetljivost ociju na sunce i oblacno vreme

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

Hansol
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 9:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Preosetljivost ociju na sunce i oblacno vreme

Post od Hansol »

Prilikom izlaganja ociju suncevoj svetlosti desno oko moram skroz da zatvorim dok levo koliko toliko moze da bude otvoreno....
Kontam da to nije normalna pojava, bar ne u tom stepenu...
Ista stvar mi se desava i po oblacnom vremenu, ali kao da je jos drasticnije izrazena cak pracena i suzenjem ociju...
Cega je to posledica? Da li ima leka sem naocara za sunce?
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Verovatno kod Vas postoji latentna razrokost,tj.Vi niste razroki,ali imate otezanu saradnju dva oka,te tendenciju jednog oka da skrene u stranu.
Mogli biste proveriti fuziju,mislim da u radnji,,Optika,,na Terazijama br.31
jos uvek postoji ordinacija gde to mozete uraditi.Takodje Vam preporucujem da uradite kompletan pregled,ukljucujuci dioptriju,ocni pritisak,ocno dno i naravno-fuziju.
Puno pozdrava!
Hansol
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 9:55 am

Odgovor

Post od Hansol »

Pravi profesionalac...
Svaka cast...
Imam na levom oku neku dioptriju kako mi je ocni lekar rekao, ali tako malu da neocare nece pomoci...
A sto se tice razrokosti kada se zagledam u jednu tacku, ali duboko, desno oko mi odseta u stranu i tad mogu bukvalno da preklopim sliku koju vidim na jednom i drugom oku...Mislim izbegavam da se zagledavam, ali bukvalno mi je to postala svesna radnja...
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Postovani!
Ukoliko je takva situacija kakvu ste opisali,postoje dva nacina za resenje problema.Prvi je da idete na vezbe fuzije u adukciji,na aparatu koji se zove sinoptofor.Vezbe traju oko 20 minuta,preporucila bih Vam petnaest vezbi,a kasnije jednom mesecno kontrolu.Ukoliko bi se desilo da fuzija ponovo pocinje da ,,opada,, uradili biste jos pet vezbi.Nadam se da ste shvatili.
Drugi nacin da Vam se pomogne je nosenje naocara sa malom minus dioptrijom,ali samo u slucaju da niste stariji od 30-32.god i da pregled dioptrije uz sirenje zenica nije pokazao hipermetropiju vecu od +1.0
Ukoliko,,ispunjavate uslove,,dioptrija minus-1.0 bi Vam pomogla ,da ,,oci ne odsetaju,,te bi Vam i sunce manje smetalo.Sto se tice vida kroz takve naocare,ne brinite,videli biste odlicno,mozda u pocetku uz male glavobolje,jer ovo je u stvari ,,terapijska,, dioptrija .Ove naocare biste nosili posle izvezbane fuzije otprilike 6-12 meseci,stalno. Pozdrav!
aca987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 4:42 am

Re: Preosetljivost ociju na sunce i oblacno vreme

Post od aca987 »

[quote="Hansol"]Prilikom izlaganja ociju suncevoj svetlosti desno oko moram skroz da zatvorim dok levo koliko toliko moze da bude otvoreno....
Kontam da to nije normalna pojava, bar ne u tom stepenu...
Ista stvar mi se desava i po oblacnom vremenu, ali kao da je jos drasticnije izrazena cak pracena i suzenjem ociju...
Cega je to posledica? Da li ima leka sem naocara za sunce?[/qu
imam potpuno isti problem....do te mere da pocinjem da potpuno izbegavam iole jacu svetlost....naime swe se pojavilo u zadnjih 5-6 meseci,i desno oko je vidljivo promenilo svoj pravilni polozaj.e sad moj problem je sto kada se ujutru probudim,kada otvorim oci moj taj prvi pogled je jednostavno razrok,znaci dupla slika i neprijatan osecaj,pa tako moram da zazmurim 2-3 sekunde pa trepnem malo i onda je tek swe ok mada opet ne swswim ok.imam 19 god,imam -1.75 dioptriju na oba oka ,naocare nosim 4.5 god.(sumnjam da je nestrucno odredjena dioptrija)e sad,ponavljam problem je ne duzi od pola godine,a sasvim laicki pitam da li se to dislocirano oko vezbama moze vratiti u pravilan polozaj kao sto ste naveli,ili je operacija neophodnost u mom slucaju???

hvala unapred
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Za Acu....
Niste bas jasno odredili-da li ste postali razroki,da li je to vidljivo ili je jedini problem dupla slika nakon budjenja.Ukoliko je u pitanju samo dupla slika nakon budjenja,to znaci da Vam je zaista opseg saradnje dva oka mali,i vezbe fuzije bi zaista pomogle.
Problem saradnje dva oka se vrlo cesto ispoljava nakon tezih fizickih i intelektualnih napora,bolesti-recimo gripa i nakon povrede glave.
Preporucujem Vam pregled kod strabologa,a ukoliko ga je tesko naci,idite u Optiku,Terazije 31.
Ukoliko Vam je jedno oko otislo u razroki polozaj,onda obavezno morate konsultovati strabologa,platite pregled u Domu Zdravlja u Zemunu,u Silerovoj ulici,kod dr.Mihajlovica ili dr.Drekalovic.
Pozdrav!
aca987
Novi član
Novi član

Post od aca987 »

klio napisao:Za Acu....
Niste bas jasno odredili-da li ste postali razroki,da li je to vidljivo ili je jedini problem dupla slika nakon budjenja.Ukoliko je u pitanju samo dupla slika nakon budjenja,to znaci da Vam je zaista opseg saradnje dva oka mali,i vezbe fuzije bi zaista pomogle.
Problem saradnje dva oka se vrlo cesto ispoljava nakon tezih fizickih i intelektualnih napora,bolesti-recimo gripa i nakon povrede glave.
Preporucujem Vam pregled kod strabologa,a ukoliko ga je tesko naci,idite u Optiku,Terazije 31.
Ukoliko Vam je jedno oko otislo u razroki polozaj,onda obavezno morate konsultovati strabologa,platite pregled u Domu Zdravlja u Zemunu,u Silerovoj ulici,kod dr.Mihajlovica ili dr.Drekalovic.
Pozdrav!
Postovani.....problem je i dupla slika nakon budjenja i to sto je to vidljivo,uocljivo....u proslom postu sam napomenuo operaciju kao resenje imajuci u vidu da imam 19 god,jer sam mislio da vezbe mogu oko vratiti u pravilan polozaj samo kod male dece,dok se kod starijih to resava operativnim putem,kako zbog vida tako i zbog estetike.ispravite me ako gresim....hvala puno u svakom slucaju
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Ukoliko kod Vas vec postoji razrokost,prisustvo duple slike pri budjenju oznacava da je u tim momentima doslo do promene uobicajenog ugla razrokosti,a kad dupla slika nestane,to znaci da se oko ponovo vratilo u svoj,uobicajeni razroki polozaj.
Previse je komplikovano da Vam objasnjavam mehanizme stvaranja slike u razrokom oku.Ono sto je bitno,to je da ukoliko Vam smeta ,iz estetskih razloga Vasa razrokost,onda cete morati na pregled u najblizem vecem centru gde se vrse operacije.
Jos mi samo recite,da li ste razroki od rodjenja i da li ste leceni zbog toga u detinjstvu.Tj.napisite mi od kada je kod Vas konstatovana razrokost.
Pozdrav !
aca987
Novi član
Novi član

Post od aca987 »

klio napisao:Jos mi samo recite,da li ste razroki od rodjenja i da li ste leceni zbog toga u detinjstvu.Tj.napisite mi od kada je kod Vas konstatovana razrokost.
Pozdrav !
ma..ovako.....jedno oko(desno) je bukvalno postalo razroko za ne vise od pola godine(barem sam ja to primetio tada)...znaci,za samo par meseci.imajuci u vidu da sam imao dosta stresnih i napetih situacija u tom periodu mozda je doshslo do veceg naprezanja,inace sam dosta za kompjuterom,ali ponavljam nikad ranije nisam imao ovakav problem.sada je to vec uocljivo.npr.kad malo spustim glavu a gledam skroz gore to desno oko tj.zenica je za 2-3 mm iznad ovog normalnog levog,kada gledam dole ovo desno ja isto tako za 2-3 mm ispod ovog levog..isto se deshava kad gledam u stranu....znaci zenica "odsheta" malo vise nego shto treba u pravcu u kome se gleda...osecam neprijatne smetnje kad gledam ali samo kada gledam bez naocara....eto pokushao sam da vam bolje objasnim a vi mi recite svoje mishljenje.

Hvala
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

U privatnoj poruci sam Vam preporucila dobrog strabologa koji Vam moze izvrsiti pregled i pomoci u resavanju problema koji imate.
Pozdrav!
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Evo da ne zapocinjem novu temu posto je moj problem u vezi sa naslovom ove pisacu ovde.
Naime ja vec 6 godina imam sledecu dioptriju-prepisano sa kartona

desno oko ZA DALJINU

OD: - 0,50 Dspl= -0,50 ax 20 stepeni
PD: 66

levo oko ZA DALJINU

Meni je oduvek smetalo jako osvetljenje, a pre 2g. mi se par puta desilo da mi se usled jake dnevne svetlosti pojavi belicasti odbljesak u ocima i onda sam imala utisak da mi se u oba oka u donjim polovinama nalazi kao neka belicasta skrama kroz koju ne vidim i to traje 10-tak minuta dok mi se vid ne vrati u normalu.
Obavila sam u to vreme ocni pregled: ocno dno, pritisak kao i napisana dioptrija su bili ok, , samo mi je doktorka preporucila da na Ocnoj klinici pregledam periferiju retine da se vidi da li je pocela da se odvaja.
Iz poznatih razloga oko cekanja i zakazivanja nisam ni bila na Ocnoj, a u medjuvremenu je taj problem nestao, tacnije poslednjih godinu i po mi se nista slicno nije desilo.

Ali u poslednjih mesec dana mi se javljaju problemi sa vidom koji nisu kao ovi gore opisani, vec su izrazeni u vidu slabljena vida i nemogucnosti da izostrim sliku na daljini na kojoj mi uobicajeno nisu potrebne naocare npr.5-10 metara, isto slabije vidim dok citam i dok npr. pisem ovu poruku slova mi nisu izostrena, a sve je to opet povezano sa jos neutvdjenim neuroloskim problemima prilikom kojih imam osecaj blagog lelujanja, nedostatak kiseonika u glavi, osecaj slabe mozdane i vratne cirkulacije..........itd.
Sve ove navedene promene su takodje u uskoj vezi sa promenama vremena tj. kada naglo otopli i kad je tesko vreme tegobe su intenzivnije, ako zahladi tegobe se povlace.

Meni svakako sleduje oftalmoloski pregled te me zanima da li barem u okvirnim crtama mogu da dobijem komentar na ovo sto sam opisala i eventualno preporuku kod kog konkretno doktora da obavim pregled ?
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am

Post od vmilka »

Od kad znam za sebe (min 40god) imam problem sa preosetljivoscu na svetlost. Sa ocima je sve OK, vise puta sam proveravala stanje kod ocnog. Nisam razroka niti su mi potrebne naocare za vid (kuc kuc jos uvek :D ) sve se resava suncanim naocarima bez kojih ne idem nikud.
Moj mali sin (2.5god) izgleda ima isti problem. Kada se ujutro probudi ne dozvoljava da dignem roletnu u sobi, a kada izadjemo napolje po jakom suncu bukvalno se rasplace i trazi naocare. (nije razrok i dobro vidi)
Zanima me da li je u pitanju neka bolest i moze li biti samo obicna preosetljivost na jako svetlo.
Treba li da se obratimo lekaru?
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Za Etro-Vasi problemi su centalno uzrokovani,tj.problem je najverovatnije neuroloski,moguce uzrokovan hipoksijom zbog slabe cirkulacije ili mozda nekim virusnim oboljenjem.
Za Vmilku-ukoliko detaljan oftalmoloski pregled utvrdi da je stanje bez osobenosti,u pitanju je preosetljivost,moguce da ste plavooki kod kojih se ta preosetljivost cesce javlja.
Pozdrav!
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am

Post od vmilka »

klio napisao:Za Vmilku-ukoliko detaljan oftalmoloski pregled utvrdi da je stanje bez osobenosti,u pitanju je preosetljivost,moguce da ste plavooki kod kojih se ta preosetljivost cesce javlja.
Pozdrav!
Ja nisam ali sin jeste plavook
Sad mi je laknulo, znaci ne mora da bude u pitanju bolest :lol:
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

klio napisao:Za Etro-Vasi problemi su centalno uzrokovani,tj.problem je najverovatnije neuroloski,moguce uzrokovan hipoksijom zbog slabe cirkulacije ili mozda nekim virusnim oboljenjem.
Iskrena da budem i ja sam sumnjala na virus jer se sa koksakijem zlopatim vec godinu i po dana i pravio mi je za ovo vreme najraznovrsnije probleme (bez utvdjenih organskih posledica), a i sve te promene su bukvalno preko noci nastupile sto po mojoj logici jedino moze biti virusnog porekla.
Da li Vi smatrate da ovo sto sam opisala moze biti nova manifestacija tog virusa i koliko uopste da obracam paznju na to, tacnije da li da idem kod neurologa ili da cekam da i ove tegobe prodju same od sebe?
Odgovori