Pomoc oko dioptrijskog stakla

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marko__ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 16, 2015 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Pomoc oko dioptrijskog stakla

Post od marko__ns »

Pozdrav,
Isao sam na pregled kod ocnog i ustanovljeno je da moram da nosim naocare, dobio sam predlog dioptrije koja se razlikuje od predloga ocnog u opticarskoj radnji koji sam radio pre par dana. I sad sam u dilemi koju dioptriju da izaberem?

Prvi predlog:
OD: -0.25Dsph=+0.75Dylax 90stepeni
Razmak zenica: 60mm

Drugi predlog:
OD: plam/ -0.75 ax 180
Razmak zenica: 64mm

Nisam nikad nosio naocare tako da ne znam koja je razlika u ovoj dioptriji. Prvi pregled se sastojao od objektivnog i subjektivnog pregleda sa sirenjem zenica. Drugi je bio u opticarskoj radnji. Meni se cinilo da bolje vidim sa drugom dioptrijom dok sam probavao stakla ali sam u dilemi sta da izaberem pa ako moze Vasa pomoc?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: Pomoc oko dioptrijskog stakla

Post od aaaca »

Прочитај шта је на форуму писао Helenic и са њим се консултуј јер је већина данашњих очњака кварно.
Helenic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2014 1:35 pm

Post od Helenic »

Marko, dobro je da ste pomoć potražili na forumu.

Kao što je Aca rekao, na ovu temu sam već pisao detaljnije na forumu.

Potrebo mi je nekoliko informacija...

1. Ko je propisao prvi predlog, a ko drugi predlog (očni lekar ili optičar)?

2. Koliko imate godina?

3. Da li su Vam širili zenice prilikom pregleda?

Prema informacijama koje ste dali imate dalekovidost, koja se usled zamora mišića, nakon dužeg rada na blizinu, može pretvoriti u lažnu kratkovidost (pseudomyopia).

U tom slučaju ne bi trebali ni slučajno da radite naočari minus dioptrije, nego plus dioptrije za citanje i kompjuter, kako bi omogucili ocnom misicu zaduzenom za fokusiranje da se manje zamara i sprečite nastanak kratkovidosti.
Helenic
Stalni član
Stalni  član

Post od Helenic »

Nisam video poslednji pasus pitanja u kojem je sadržan odgovor.

Ni slučajno ne uzimajte minus. Kod optičara Vam je pokazana lažna kratkovidost.

Međutim, ne bih radio ni cilindre, već bih u nekoj većoj apoteci kupio naočari za čitanje +1 ili jače za dugotrajniji rad na blizinu (učenje, kompjuter, smartfon) u cilju prevencije kratkovidosti. Ista dioptrija za oba oka, nemojte praviti nikavu razliku. Imate savršen vid, ne dopustite da vam neki nesavesni oftalmolog ili optičar to uništi.

Normalno je da minus čini vid oštrijim, ali "neprirodno oštrim", što može da bude zamka i da Vam prourokuje trajnu kratkovidost.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Многи форумаши поставе питање али не штиклирају опцију да им стигне емаил ако добију одговор на теми. Осим тога не падне им на памет да погледају да ли има одговора. На крају испадне да се џабе трудимо. То већ постаје смарајуће.
marko__ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 16, 2015 11:46 am

Post od marko__ns »

Drugari, pratim forum nego nikako da odgovorim :)

Helenic, sto se tice godina, imam 21, vidim da ste ostalo shvatili.

U medjuvremenu sam uzeo dioptrijska stakla po prvom predlogu koji sam dobio od oftalmologa iz studentske zdravstvene ustanove.

Receno mi je da bi trebao stalno da ih nosim, ovih dana se privikavam na naocare (jako mi je cudan osecaj s'obzirom da nikad nisam nosio) nemam bas naviku da ih stalno stavljam.
Jako mi pomazu na predavanjima i radom na racunaru al u ostalim aktivnostima nemam potrebu za njima. Ne znam da li moze nesto da naskodi ako ih ne nosim stalno?
Idem na kontrolu za nedelju dana pa javljam ako bude nekih zanimljivosti :D
Helenic
Stalni član
Stalni  član

Post od Helenic »

Minus dioptrija pojačava naprezanja mišića i permanentno dovodi do pogoršanja vida na daljinu. Naprotiv, plus dioptrija olakšava posao mišićima prilikom rada na blizinu.

Dakle, plus je koristan, minus može da bude veoma štetan.

Kao što sam već rekao, ja bih izbegavao cilindre i različite dioptrije za dva oka. To može dovesti samo do većih deformacija i pogoršanja vida i ovisnosti o naočari. Moja preporuka je da nabavite obične plus naočari (imate u svim većim apotekama) +1 za kompjuter i +1.5 (ili jače) za dugotrajno čitanje (učenje).

Osim toga, moj savet je da za daljinu ne koristite naočari.

Javite ukoliko bude novosti.
Odgovori