Pogresna dioptrija

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dunjab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 05, 2013 9:51 pm

Pogresna dioptrija

Post od dunjab »

U avgustu ove godine sam bila na oftalmoloskom pregledu radi provere dioptrije. Od 2012. godine do tada dioptrija mi je bila:
desno oko -3.0 cilindar -0.5
levo oko -3.25 cilindar -0.5
razmak zenica 60mm

Na pregledu u avgustu ove godine ista lekarka utvrdjuje dioptriju:
desno oko -3.25 cilindar -0.5;
levo oko -3.50 cilindar -0.25
razmak zenica 64mm.
Obicno je lekarka ostavljala manju dioptriju da se ne bi oko previse naprezalo, a sada je uvela ovu novu jer sam i ja pocela dosta da primecujem da moram da naprezem oci da bih videla bolje. Cele godine sam muku mucila sa ispitom iz tehnickog crtanja pa je mozda i to uticalo da se dioptrija izmeni.

Ova trenutna dioptrija mi je previse jasna, cak i na dosta vecoj razdaljini vidim poprilicno cisto. To uglavnom nije problem kada sam na predavanju pa mi je ok da vidim toliko kristalno jasno sa vece udaljenosti ali u svim drugim situacijama subjektivni osecaj mi je da je suvise jasno, kao da okolina nema dubinu i izgleda nerealno, cesto skrecem pogled kad gledam u daljinu dok sam napolju. Glavobolje niti bilo koje druge simptome nemam osim navedenog subjektivnog osecaja. Pri tom je li moguce da se razmak zenica povecao za 4mm? Lekarka kaze da je to jer sam se razvijala jos uvek, sad imam 25 godina.

Ako ima neko strucan ovde da mi pojasni da li su moje sumnje opravdane ili ne, bila bih veoma zahvalna.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Pogresna dioptrija

Post od aaaca »

Пробај преко приватне поруке да пронађеш форумаша Helenic, а у међувремену прочитај ово: http://*/index.html?stranica=s ... _los_vid_2. Има једна напомена коју још нисам поставио на сајт: на Алиекспресу дотичне наочаре могу да се купе за око 2 евра.
Helenic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2014 1:35 pm

Post od Helenic »

Vaši simptomi upućuju na hiperkorekciju u kom slučaju ne bi trebali da upotrebljavate prejaku minus dioptriju.

Da li Vam je oftalmolog prilikom utvrđivanje dioptrije širio zenice?

Da li koristite minus dioptriju (u tom slučaju koje jačine) prilikom dugotrajnog rada na blizinu?

Pozdrav!
dunjab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 05, 2013 9:51 pm

Post od dunjab »

Helenic napisao:Vaši simptomi upućuju na hiperkorekciju u kom slučaju ne bi trebali da upotrebljavate prejaku minus dioptriju.

Da li Vam je oftalmolog prilikom utvrđivanje dioptrije širio zenice?

Da li koristite minus dioptriju (u tom slučaju koje jačine) prilikom dugotrajnog rada na blizinu?

Pozdrav!
Nisu mi sirene zenice.

Prilikom citanja na velikoj blizini npr. skinem ovu minus dioptriju, tako mi bude lakse.
Sa tehnickim crtanjem sam zavrsila, hvala bogu. 8)

Inace, da napomenem da imam i problema sa anksioznoscu. Otkad sam dobila novu dioptriju, cesto sam takav vid povezivala sa osecajem derealizacije, tako da je moguce da sam sebe ubedila u to, a i psihijatar kaze da dioptrija i derealizacija nemaju nikakve povezanosti. Pre par dana sam pocela sa terapijom- rivotril 0.5mg jednom dnevno i primecujem da sam opustenija, te i da ovakav jasan vid ne predstavlja toliki problem kao kad sam ostavila prvi post.

Ali ono sto mi nije jasno jos uvek je da li je moguce da se razmak zenica u periodu izmedju moje 20. i 25. godine poveca za 4mm?
Doktorka je to objasnila time da sam se jos razvijala i da to nije nista neobicno, dva puta je vrsila merenje, ali sam ja zbog svog mira htela da nadjem jos neko misljenje nezavisno od optickog centra u koji idem godinama,
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Да, да, размак зеница се мења из дана у дан зависно код којих оптичара идеш. Не знају сви да користе лењир. Због тога после саветују да се "привикавате на нове наочаре" и да мучнина и вртоглавица неће дуго да трају. Где били де_били, што рече Лане Гутовић.

Такозвану анксиозност лепо си могла да решиш тинктуром валеријане коју још увек прави Институт за проучавање лековитог биља Јосиф Панчић.
Odgovori