Performativna keratoplastika?

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
donny_kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Performativna keratoplastika?

Post od donny_kg »

Ja imam jedno pitanje,a upuceno je svima koji imaju keratokonus ili znaju nesto vise o njemu.Zapravo,keratokonus mi je dijagnostikovan pre nekih 5 godina...sve znam o njemu,medjutim,posto je progres istog otisao podalje,pre nekih dana sam se konsultovao sa ruskim ocnim hirurgom koji cesto radi i u jednoj novosadskoj ocnoj klinici,i moram da priznam da mi je ruska lekarka dala zaista pesimisticne prognoze vezene za operaciju "performativna keratoplastika",zahvat koji se izvodi u poslednjoj fazi ove bolesti.Naime,mene samo zanima ako neko moze da mi objasni rec "Performativna",posto mi zbog ti losih dijagnoza ta rec lici na ono "eksperimentalna".Unapred hvala
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Perforativna-(ne performativna)keratoplastika je operacija koju Vam savetujem da izbegavate dok god mozete imati korektan vid uz dobro fitovana polutvrda kontaktna sociva-takozvana GP,gas propusna.
Nadjite dobrog kontaktologa,recimo prof.Marjanovica u Svetogorskoj ulici u Beogradu ! AD uljane kapi mozete uvece pre spavanja da ukapate u oci radi odrzavanja intaktnosti epitela roznjace,jer verovatno vec nosite polutvrda sociva.Takodje se preporucuje upotreba E vitamina,oralno,naravno.
Pozdrav!
donny_kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:29 pm
Kontakt:

PERORMATIVNa keratoplastika

Post od donny_kg »

Ja bih samo jos pitao,zasto preporucujete da se operacija izbegava.Istina da vec nosim polutvrda sociva,ali me je konkretno interesovalo za operaciju,jel mi ista kad-tad sledi.O njoj sam dosta citao,ima i dobrih i losih strana,naravno i da nosi rizik kao i sve operacije(narocito transplatacije),a i ja nisam planirao sada da je radim ,nego sam se cisto interesovao jel cu je u buducnosti imati.Znaci smao me zanma zasto kazete da je ne preporucujete> Hvala
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Roznjaca koja se transplantira se uzima od kadavera,i u izvesnom procentu,dolazi do nepodudarnosti tkiva te odbacivanja transplantata.Zbog toga je onda potrebno izvrsiti novu operaciju,sa takodje neizvesnim ishodom.
Naravno,u velikom procentu,dolazi i do prihvatanja transplantata.
Pozdrav!
Odgovori