Optometrista
Optometrista
Zeleo bi da Vas pitam sledece:
Vase strucno misljenje o novom zvanju OPTOMETRISTA koji je otvoren u Novom Sadu. Jedan drzavni a drugi privatni.
Da li ce ovi optometristi stvarno biti sposobni za odredjivanje dioptrije i sve one preglede koji ulaze u program skole.
Unapred zahvalan
Vase strucno misljenje o novom zvanju OPTOMETRISTA koji je otvoren u Novom Sadu. Jedan drzavni a drugi privatni.
Da li ce ovi optometristi stvarno biti sposobni za odredjivanje dioptrije i sve one preglede koji ulaze u program skole.
Unapred zahvalan
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kao oftalmolog,smatram da optometrista moze da nauci da odredjuje i naocare i kontaktna sociva.Medjutim,ono sto nije dobro je to sto optometrista na zalost,propusti ono najbitnije-zdravlje oka.Pregled ocnog dna,komornog ugla,promene na prednjem segmentu oka itd.i dalje ostaje u domenu oftalmologije.
Optometrista bi po mom misljenju uvek trebao da radi zajedno sa oftalmologom,nikako samostalno.Previd neke ocne bolesti koja bi se sanirala da je na vreme uocena moze biti veoma skupa cena,pre svega za pacijenta.Zato na pr.u Americi,optometristi uvek i rade u timu sa oftalmologom.
Optometrista bi po mom misljenju uvek trebao da radi zajedno sa oftalmologom,nikako samostalno.Previd neke ocne bolesti koja bi se sanirala da je na vreme uocena moze biti veoma skupa cena,pre svega za pacijenta.Zato na pr.u Americi,optometristi uvek i rade u timu sa oftalmologom.
Dopuna gornjeg pomenutog pitanja.
Poshto se u samom programu gore pomenute shkole nalaze i uce bolesti i prepoznavanja bolesti oka, cak i prakse ima i rad sa adekvatnim masinama i instrumentima. Cilj OPTOMETRISTE ove shkole je da se prepozna bolest i tek tada pristupiti refrakciji, odnosno odredjivanju dioptriji ili ce po prepoznavanju bolesti posalti oftalmologu, shto je i cilj.
Da li individualno zavisi od OPTOMETRISTE koliko ce biti sposoban da prepozna bolest (jer shkola traje godinu dana). Dali je godina dovoljna ili ce praksa i sam rad uciniti svoje. Ili pak kao shto sami rekoste ipak da se to ostavi OFTALMOLOGU.
Hvala unapred
Poshto se u samom programu gore pomenute shkole nalaze i uce bolesti i prepoznavanja bolesti oka, cak i prakse ima i rad sa adekvatnim masinama i instrumentima. Cilj OPTOMETRISTE ove shkole je da se prepozna bolest i tek tada pristupiti refrakciji, odnosno odredjivanju dioptriji ili ce po prepoznavanju bolesti posalti oftalmologu, shto je i cilj.
Da li individualno zavisi od OPTOMETRISTE koliko ce biti sposoban da prepozna bolest (jer shkola traje godinu dana). Dali je godina dovoljna ili ce praksa i sam rad uciniti svoje. Ili pak kao shto sami rekoste ipak da se to ostavi OFTALMOLOGU.
Hvala unapred
- klio
- Aktivan član
Da,cula sam da ce optometristi uciti da prepoznaju odstupanje od zdravog stanja oka,ali nikako optometrista ne moze da prepozna bolest oka.Medjutim,to,, prepoznavanje nenormalnog,, se odnosi eventualno na kataraktu i roznjacu.Cak,optometristi ce biti izucavani da prepoznaju i promene na ocnom dnu,ali to je vec izigravanje pacijenta,jer ne moze niko za tako kratko vreme da nauci ono sto oftalmolog mora da uci najmanje jedanaest godina,ukljucujuci trajanje fakulteta i specijalizacije.Najveci rizik nestrucnog pregleda je kod dece,gde zaista ni oftalmolog bez straboloske prakse nije potpuno osposobljen.
Dakle,realno,optometrista moze da radi u timu sa oftalmologom,kome opet ,kompjuterski refraktometar potpuno moze da zameni pomoc optometriste.
Dakle,realno,optometrista moze da radi u timu sa oftalmologom,kome opet ,kompjuterski refraktometar potpuno moze da zameni pomoc optometriste.
[quote="klio"]... ,kompjuterski refraktometar potpuno moze da zameni pomoc optometriste.[/quote]
Zdravo.
To nije tacno!!! Kompjuterski refraktometar nije 100% !!!
U stvari kompjutarski refraktometar je dobar kod sasvim obicnih miopa ili presbiopa - ako ima nesto malo neobicnije tada moze imati jaka odstupanja.
Ja bih odklonio ako bih mi neko zeljeo provjeriti samo kompjuterskim refraktometrom. Pravi strucnjaci rade brez njega. I mnogi ga imaju samo zbog "boljeg efekta" : ljudi stvarno misle, da ako nema kompjuterskog refraktometra u ambulanti onda to nije uredu.
I jos nesto: Anglo-saksonski nacin radnje nije suradnja medzu oftalmologa i optometrista.
Tamo ima specialna struja - [b]optometrija [/b]i samo optometristi rade korekciju vida - bez oftalmologa. Optometrist ima dovoljno znanja da mu ne treba oftalmologa.
Nekih strana o skoli optometrista:
http://www.anglia.ac.uk/ruskin/en/home/ ... optom.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_optometry_schools
lep dan i dalje
carlos
Zdravo.
To nije tacno!!! Kompjuterski refraktometar nije 100% !!!
U stvari kompjutarski refraktometar je dobar kod sasvim obicnih miopa ili presbiopa - ako ima nesto malo neobicnije tada moze imati jaka odstupanja.
Ja bih odklonio ako bih mi neko zeljeo provjeriti samo kompjuterskim refraktometrom. Pravi strucnjaci rade brez njega. I mnogi ga imaju samo zbog "boljeg efekta" : ljudi stvarno misle, da ako nema kompjuterskog refraktometra u ambulanti onda to nije uredu.
I jos nesto: Anglo-saksonski nacin radnje nije suradnja medzu oftalmologa i optometrista.
Tamo ima specialna struja - [b]optometrija [/b]i samo optometristi rade korekciju vida - bez oftalmologa. Optometrist ima dovoljno znanja da mu ne treba oftalmologa.
Nekih strana o skoli optometrista:
http://www.anglia.ac.uk/ruskin/en/home/ ... optom.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_optometry_schools
lep dan i dalje
carlos
- klio
- Aktivan član
Kompjuterski refraktometar naravno da nije 100 % tacan...ali to oftalmolog vrlo lako proveri skijaskopijom.Slazem se da optometrista moze da odredi dioptriju...na zapadu postoji fakultet koji mislim da traje 4 godine.Ukoliko bi i kod nas trajao bar 4 god.,ne sumnjam da bi iz njega izasli kvalitetni optometristi.
Da, sa cetri godina studija moze u pravom smislu biti OPTOMETRISTA, ali po zavrsetku srednje skole. A stacemo sa onima koji dugo godina 10-15 pa i vise imaju OPTICAR-sku praksu kroz koje je vec prosao osnove i upoznao se sa anatomijom oka, prepoznao uslove od kojih zavisi ostrina vida, vec pokusao sa praksom, refrakcijom ... Da li takva osoba sa godinu dana edukacijom strucne skole, kod nas, moze biti u pravom smislu OPTOMETRISTA.
Ja smatram DA a VI ?
Ja smatram DA a VI ?
- klio
- Aktivan član
Anatomija i histologija oka se moze nauciti za par meseci,ali fiziologija i patologija oka se ne moze nauciti ni za desetak godina u opticarskoj radnji,uz sav entuzijazam opticara.
Uostalom,svako ima pravo na pregled gde i kod koga zeli.Ukoliko optometristi dobiju dozvolu za rad nakon godinu dana edukacije,ko ima prava zabraniti pacijentima da tamo potraze pomoc.
Pozdrav!
Uostalom,svako ima pravo na pregled gde i kod koga zeli.Ukoliko optometristi dobiju dozvolu za rad nakon godinu dana edukacije,ko ima prava zabraniti pacijentima da tamo potraze pomoc.
Pozdrav!
malo vise informisanosti..
Strukovne studije optometrije na Prirodno-matematickom fakultetu,departman za fiziku u Novom Sadu...traju tri godine...uradjene prema evropskim standardima i planu i progamu renomiranih studija Optometrije u Evropi...Molim vas za malo vise informisanosti...ako se vec osecate kompetentnim da nesto komentarisete...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 6:25 pm
Ispravka
Moje misljenje je da ljudi treba da prave razliku izmedju Oftalmologa i Optometriste jer je razlika stvarno velika.Stim sto na nasm prostorima posao optometriste , kao i sam termin optometrista nije dovoljno poznat te se ljudi prave pametni vise nego sto bi trebalo i sto stvarno znaju.
Po meni bi trebao svako da se drzi svoga posla i da ga radi sto bolje moze. Sobzirom da oftalmolozima neodgovara postojanje optometrista na prostorima gde zivimo,ni ne ocekujem neko pozitivno misljenje ocnog lekara za profesiju optometriste(cast izuzecima).
Znam da oftalmolozi na medicinskom fakultetu ni u jednoj godini svoga skolovanja neuce na koji nacin se odredjuje stepen refrakcionog poremecaja oka (refrakcione anomalije) i otstupanje od emetropnog stanja.Stim sto poznavajuci anatomiju kao i patologiu samog oka,najmanji im je problem da naucena na koji nacin se odredjuje dioptrija.
Naravno nepoznaju ni oblast sociva dobro,a vecina ih nezna kako se preracunavaju cilindri neophodnih za korekciju Astigmatizma.
Oftalmolog koji odredjuje dioptriju , a manje se bavi lecenjem ocnih bolesti (refrakciona anomalija nije bolest) po meni nije ambiciozan i strucan u toj oblasti medicine. To bi bilo ko kad bi Stomatolog obavljo posao Zubnog Tehnicara.
Optometristi se neskoluju da lece razne ocne bolesti vec da koriguju anomalije koje kako sam naveo nepredstavljaju ocnu bolest.Tri godine se Optometrista obucava kako teorijom tako i praksom da koriguje refrakcionu anomaliju,a usled prisutnosti nekog drugog obolenja(bolesti) uputi ocnom lekaru,pogotovo ako je optometrista predhodno zavrsio za Tehnicara Optike mnogo je bolji u oblasti refrakcionih poremecaja od ljudi koji nisu za to strucno i temeljno obuceni. Dok Oftalmolog tek na specializaciji i sub-spesializaciji se konkretno obucava za ocnog lekara.
Ja se nadam da sam neupucemima i pogresno informisanim ljudima malo pomogao da uvide razliku i shvate da obracanje ovakvom strucnjaku (Optometristi) oznacava pravi i za njih najbolji korak.
Po meni bi trebao svako da se drzi svoga posla i da ga radi sto bolje moze. Sobzirom da oftalmolozima neodgovara postojanje optometrista na prostorima gde zivimo,ni ne ocekujem neko pozitivno misljenje ocnog lekara za profesiju optometriste(cast izuzecima).
Znam da oftalmolozi na medicinskom fakultetu ni u jednoj godini svoga skolovanja neuce na koji nacin se odredjuje stepen refrakcionog poremecaja oka (refrakcione anomalije) i otstupanje od emetropnog stanja.Stim sto poznavajuci anatomiju kao i patologiu samog oka,najmanji im je problem da naucena na koji nacin se odredjuje dioptrija.
Naravno nepoznaju ni oblast sociva dobro,a vecina ih nezna kako se preracunavaju cilindri neophodnih za korekciju Astigmatizma.
Oftalmolog koji odredjuje dioptriju , a manje se bavi lecenjem ocnih bolesti (refrakciona anomalija nije bolest) po meni nije ambiciozan i strucan u toj oblasti medicine. To bi bilo ko kad bi Stomatolog obavljo posao Zubnog Tehnicara.
Optometristi se neskoluju da lece razne ocne bolesti vec da koriguju anomalije koje kako sam naveo nepredstavljaju ocnu bolest.Tri godine se Optometrista obucava kako teorijom tako i praksom da koriguje refrakcionu anomaliju,a usled prisutnosti nekog drugog obolenja(bolesti) uputi ocnom lekaru,pogotovo ako je optometrista predhodno zavrsio za Tehnicara Optike mnogo je bolji u oblasti refrakcionih poremecaja od ljudi koji nisu za to strucno i temeljno obuceni. Dok Oftalmolog tek na specializaciji i sub-spesializaciji se konkretno obucava za ocnog lekara.
Ja se nadam da sam neupucemima i pogresno informisanim ljudima malo pomogao da uvide razliku i shvate da obracanje ovakvom strucnjaku (Optometristi) oznacava pravi i za njih najbolji korak.
Cist ko suza - pri lucenju !!!
Zar je moguce da su OPTOMETRISTI toliko srozani. Tacno da je to novina kod nas ali i lekari treba da prave razliku, sta je posao optometriste. Nece niko nikome da oduzme posao. Lekari treba da lece izmedju ostalog a ovi samo da odredjuju dioptriju i nista vise. Kako sam cuo kod nas ima dve skole na PMF i PASCAN. Pa misljenje? Ova druga je privatna koja se zavrsava za godinu dana. Kolika je ta sposobnost optometriste i da li je priznata kod nas. I vase misljenje.