Operacija katarakte bez ugradnje sociva?

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sluzbenik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 29, 2008 6:53 pm

Operacija katarakte bez ugradnje sociva?

Post od Sluzbenik »

Mojoj majcu su danas operisali kataraktu.
Par dana pred operaciju su mi postavili pitanje da li hocu vestacko socivo?
Kada sam im odgovorila da hocu ako je neophodno, oni su mi odgovorili da bas i nije pritom mi nisu objasnili znacaj razlike operacije sa i bez ugradnje sociva.
Razliku sam morala da saznam kasnije u cekaonici od zene koja je operisala kataraktu.Ona mi je rekla da ce u slucaju da ne ugradi socivo majka morati da nosi naocare sa velikom dioptrijom.
Ko je u pravu?

PS.Gde god sam trazila opis operacije uvek pise vadjenje prirodnog sociva sa ugradnjom vestackog sociva.Koji je smisao operacije bez ugradnje vestackog sociva?
choks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 10:00 pm

Post od choks »

Ja bih trebao da operisem kataraktu i informisao sam se o svemu, ako se ne ugradi nikakvo socivo, oko je afakicno odnosno bez refrakcijei onda je resenje samo naocare, koje nikad nece moci da naprave bas bas dobru sliku. Ugradnja sociva je bolje resenje s tim sto se treba odluciti da li monofokalno, bifokalno, multifokalno... ima i crystalens koje poseduje akomodaciju ... googlajte :)
djx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 6:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od djx »

Nigde se vise ne redi operacija katarakte bez ugradnja sociva. Samo kada nastane komplikacija odluci se da se ugradnja eventualno odlozi za kasnije. Moguca je i naknadna ugradnja posle vise godina.
Sva sociva osim monofokalnih predstavljaju odredjeni kompromis. Izbor pacijenta je presudan za odluku o vrsti sociva.
Odgovori