nove naočare & astigmatizam

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
amberamani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 13, 2011 1:16 pm

nove naočare & astigmatizam

Post od amberamani »

Pozdrav,
Nosim naočare za korkciju astigmatizma i sa malom dipotrijom (+0,5) već 12 god.
Počela sam davno kada sam spremala ispite i bolela me je glava pa na pregledu ispalo da je zbog vida.
Često se približim na po 15 cm od ekrana pa su mi savetovali da proverim vid a i trebale su mi naočare sa antirefleksom jer ih koristim za čitanja i za rad na kompijuteru.

Na pregledu je ispalo da imam malo veću dipotriju nego pre sada je o.d +0,75 o.s +1,00 sph - prazno
cyl -0,50 i na drugom oku isto - 0,50
o.d ax 160 stepeni
o.s 170 stepeni
pd 64
stepene smo prilično pažljivo izemreili ispalo je da su isti kao pre...
Imam ih već tri dana, kada se zadubim u čitanje uredu je prilično povećavaju mogu da sedim na metar od kompa i da idalje lepo vidim čak i knjigu odaljim za jedno 40 cm.

Ali nisam sigruna da li je normalno da kad ih stavim sredina deluje kao da se blago udbljuje pa što se manje pomeram i fiksiram pogled pravo problem nestane ali kada gledam sa jednog kraja na drugi iapk se malo primeti javlja se jer je ekran veliki pa kao da blago pliva kad menjam poziciju ali može da se podnese, ja bih to trpela samo da znam da je normalno, a kod knjiga je drugačije imaju manju provršinu fokusa pa se tu ništa ne udbuljuje.

Ako slučajno zaboravim da ih skinem i krenem po kući sa njima pod je bliže i nije sasvim prav nego kao da ima neznatno udubljenje.
Sa starim naočarima ne bi ni premtila da su na meni ako slučajno izađem čak je ceo svet okolo bio još jasniji.
Sa ovim novim nikako nisu za bilo kakvo dalje gledanje više od metra ispred sebe, pogled korz njih u daljinu podseća na treprenje vrućine koje isparava leti sa asfalta:-).
Ne mogu da se setim kako mi je bilo kada sam stare počela da nosim znam da mi je trebalo dugo da se naviknem ali ipak su bile prve.

Da li je sve ovo normalno za prikvikavanje?

Ako mi stare naočare imaju isto zakrivljenje cilidnra ali manju dioptriju da li njih smem za tv da koristim stare jer je tv baš dalje, čitala sam da nevalja menjati jedne pa druge a teško mi da izdržim sa novima.
amberamani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 13, 2011 1:16 pm

Re: nove naočare & astigmatizam

Post od amberamani »

Pošto niko nije odgovarao ja ću javiti napredak, mogu da ih nosim za čitanje i rad, navikla sam se sasvim, jedino je neprijatno sa njima hodati kada zaboravim da ih skinem.
Možda sam mogla da sačekam sa povećanjem dipotrije ali povećanje za 0,25 na 12 godina i nije toliko strašno bar nepribliživam ekran na 10 cm sada je udaljen čak 55cm.
sanjak63
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2012 12:54 pm

Re: nove naočare & astigmatizam

Post od sanjak63 »

Mene zanima da li je strabizam i astigmatizam isto? Citala sam dosta toga na obe teme, ali stvarno ne mogu da utvrdim.... Ako moze odgovor na mail: [email protected]
Hvala!
Odgovori