I ako bez nade,voleo bih da cujem po neko misljenje o ovom mom problemu.Naime,od leta prosle godine do sad imam zestoke probleme sa ocima.
Moj problem se najlakse moze opisati kao hronicna hiperemija oba oka i zareci napad,koja nastaje u toku upotrebe vida,sa pratecim manifestacijama,blagim do jaceg bola,grebanjem,zarenjem,zavisi od kolicine vremena i izlozenosti monitoru.(i sekund je dovoljan)
Tragam za lekom.Uzrok sam pronasao,na zalost prekasno(valjda).
Sve je pocelo letos,sa akutnom fazom,strahovitom hiperemijom,cak i poremecajem vida u toj fazi.
Nakon dugovremene izlozenosti crt monitoru,primetio sam jedno vece zamaranje oka.Narednih dana sve je licilo na dejstvo nekog specijalnog oruzja.Gledajuci u monitor,osecao sam senzacije,poput secenja britvom po ocima!Poput staklene prasine.Bilo je dovoljno par sekundi i bukvalno,i dolazi do ovih uzasa!
Napominjem da sam imao,imam i nadam se imacu kristalno dobar vid!
Nakon jednomesecne tiranije prema vlastitim ocima i onako bolesatan igrajuci po ceo dan pc igre,otisao sam kod lekara.Sirenje zenica,razne pretrage i negativni brisevi uz konstataciju strahovite hiperemije i odlicnog stanja unutrasnjeg oka,samo je potvrdilo nemoc medicine za ovaj moj problem.Kortiko kapi sa konzervansima su strahovito pogorsali hiperemiju!(nakon prvog dana dolazilo je do uzasnog pogorsanja,odbacivsi ih naglo se poboljsalo)
Hladjenjem ociju tekucom vodom bilo je i jos uvek je jedini nacin da obuzdam ove manifestacije.Vremenom je akutni stadij presao u hronicni,hiperemija i manifestacije su poprimile blazi oblik ali zahvaljjuci smanjenju upotrebe monitora.Naravno shvatio sam da je pc kriv za sve.Nikakvi adeno virusi,dry ayes.. nemocno sirenje ruku kod jednog od nasih poznatih strucnjaka pomogli su mi da istrazim problem.
I onda sam otkrio!Uperivsi kameru u monitor,zapazio sam da na frekvenciji 75mhz koju sam stalno koristio,gotovo i nema osvezavanja monitora!!Znaci tu je lezao zec!Moje oci bile su podvrgnute strahovitom mucenju,zbog ovog kvara na komjuteru,neznajuci ja sam onako bolestan i dalje zurio u prokleti monitor!Shvativsi ovo batalio sam pc,na mesec dana.Doslo je do poboljsanja ali NIKAKO ni do izlecenja!
Sad je i voznja kolima problem,javljaju se simptomi i tad,narocito u toplijim uslovima!Moram da stanem i kupim flasicu hladne vode i onako iz auta,ispiram na sred puta!da smanim neprijatnost, grebanje i crvenilo,(napominjem da i u toj situaciji vidim odlicno,ali manifestacije su nepodnosljive)
Ako takvog vidite negde na ulici ,znajte da sam to ja:)
Automatski je bolje,gotovo idealno narednih sat,dva!Oci prethodno crvene postanu bele kao sneg!
Kad citam novine prethodno isperem oci,ili stavim vestacke(isomar,te jedino trpi oko)miran sam i uzivam.Znaci gledanje staticnih slika nije problem,bilo blizu ili daleko naravno ako nekoliko dana odmorim oci od monitora.Obicna televizija i njeno osvezavanje,utice ali znatno manje.(zadnjih dana dosta)
U medjuvremenu sam kupio lcd,i nista nije bolje,.sAD VISE NIJE NI VAZNA FREKVENCIJA OSVEZAVANJA.KASNO JE ZA TO.Znacu jedan jedini pogled u SVETLOST monitora i pocinje..
Znaci nesto je osteceno,voleo bih da mi kazete na kom nivou?To bih voleo da saznam.Nerv,roznjaca,konjuktiva,misici oka,misici i nervi krvnih sudova,socivo? Da li je u medjuvremenu stvoren neki memorijski efekat izmedju oka i mozga tako da usled gledanja pokretnih slika i svetlosti monitora ili tv,a dolazi do momentalne reakcije ocnog sistema i sirenja spoljasnjih krvnih sudova,i zarenja,pecenja u oku,koje odmah prodje nakon tretmana cesmovacom.Crvenilo se se od zenice siri ka spoljasnjem delu,ka beonjaci(ocigledno oko se brani od necega)
Zadnji test koji sam izvrsio jeste petnaest dana bez monitora,poboljsanje je 50 do 70 posto.Znaci manifestacije se javljaju pet sest puta u toku dana*dok citam novine izvrsno je,gledanje u daljinu izuzetno,ali dok vozim desi se manifestacija i prodje nakon sto ohladim oci vodom.Nakon sinocnjih dva sata na kompjuteru pogorsanje je ocigledno!Da li sam osudjen na dozivotnu zabranu pc a za mene?
Da nije ovo samo splet okolnosti,ovo oko monitora,a da je mozda neka sistemska bolest?Na koju bi ovo licilo?Zadnjih dana sam istrazivao po netu i ovo mi lici na Computer Vision Sundrome,ali nigde se ne pominje dejstvo monitora nakon par sekundi gledanja!!Bojim se da nije neka forma endogenog iridociklita?Polako me hvata panika..
Napominjem da sam zdrav,i psihicki i fizicki,ali primetio sam da prilikom napetosti (verovatno usled adrenalina)pojaca se vec inicirana manifestacija.(hiperemija,zarenje pecenje,unutrasnje grebanje i sve predje u bol,najblizi opis senzacije je kao kad sampon udje u oci prilikom kupanja)
Izvinjavam se zbog opsirnosti ali..ako bi mogao da cujem koje misljenje..u paklu sam.Ovih dana i po treci put idem kod oftamologa,cisto da se uverim da nema nekih promena..
Da li bi se nesto videlo na rezonanci mozda??
PUNO POZDRAVA ZA SVE!
p.s.NAPOMENA.
malopre sam primetio kad gledam u totalnom mraku i zenice se rasire,puno mi prija..pogledam u ogledalo i hiperemija iscezne!
Ujutru kad se probudim mogu pola sata da ne otvaram oci,i onako belo gledam kroz kapke..VISE KA U UNUTRA NEGO KROZ KAPKE..i ekstra je osecaj,medjutim,kad samo pomislim da fokusiram pogled..pocinje blaza neprijatnost..znaci tu nesto nije u redu..ili je oko u konstantnom zapaljenju,pa fokusiranje dovodi do neprijatnosti zapaljenog prednjeg oka,ili sam fokus izaziva zapaljenje.
Misteriozna Ocna Bolest HELP!
hvala vam na vremenu.da li bi ovo stanje nakon ovoliko vremena moglo da se dijagnostikuje mikroskopom,posto idem ovih dana ponovo kod oftamologa?Izbegavam da idem na ocnu kliniku zbog upotrebe nekih zastarelih midrijatika,nakon sto sam sirio zenice na ovaj nacin,vratile su se u normaliu nakon tri dana!(ovo mi je bilo prvi put u zivotu)klio napisao:Iz iznetih simptoma,jasno je da imate neku vrstu asepticne upale.Pokusajte jedno vreme sa kapima diklofenak Na.Ima ga pod raznim nazivima u apotekama,kao kapi za oci Uniclofen itd.
Pozdrav!
Medjutim na jednoj privatnoj klinici nakon pola dana zenice su se skupile..
hvala jos jednom.
p.s. upravo dok sada pisem gore mi oci,kapilari su vidljivi....ohladim ih cesmovacom i ko da nista nije bilo narednih sat dva..cudo jedno!
Izvinjavam se.Samo bih dodao jos jedno zapazanje.To sam zaboravio gore a mislim da moze da pomogne u diferenciranju dijagnoze.Naime i kad pogledam u ekran mobilnog telefona pocinje kanonada opisanih simptoma!A direktno gledanje u sijalicu nista!Mnogo puta provereno.
p.s. ako neko ima slicno iskustvo i savet(a diklofenak..jedva cekam da svane i odem u apoteku)molim da se javi ovde ili na pp.Hvala.
p.s. ako neko ima slicno iskustvo i savet(a diklofenak..jedva cekam da svane i odem u apoteku)molim da se javi ovde ili na pp.Hvala.