Kratkovidnost i laserska operacija

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
cvetakzanovetak
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 03, 2006 2:51 pm

Kratkovidnost i laserska operacija

Post od cvetakzanovetak »

Zamolila bih sve one koji imaju licno iskustvo ili raspolazu nekim informacijama na ovu temu da napisu nesto o tome, kao npr. do koje dioptrije miopija (kratkovidnost) moze laserski da se ukloni, koliko traje operacija, nakon koliko dana mozes da opet normalno naprezes oci (citas itd.).

Veoma zahvalna na pomoci

Cvetak zanovetak
malena_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 11, 2006 5:42 pm

Post od malena_bg »

Ne mogu da ti odgovorim na ovo pitanje, ali posalji mail doktorima u Očnoj kuci Sveti vid. Ja sam im poslala za slicnu situaciju i odgovorili su mi u roku od 24h.
cvetakzanovetak
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 03, 2006 2:51 pm

Post od cvetakzanovetak »

Hvala malena_bg!

Poslala sam e-mail i cekam odgovor.

Pozdrav

Cvetak zanovetak
Hipokrat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2002 1:00 am

Post od Hipokrat »

Ajde prenesi ovde iskustva. Ja imam relativno malu dioptriju, ali imam i astigmatizam, pa bi bas voleo to nekada da resim operacijom.

Cuo sam da ne zele da rade operaciju ukoliko dioptrija nije ozbiljna, mada nesto nisam siguran, danas se za kintu sve moze... Jedino me malo plasi rizik, oci su oci, ali kontam da je to vac postala rutinska operacija.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Ja sam gledala na satelitu,na jednom nemackom kanalu,kako su doktori dosli i namestili svu potrebnu opremu u studiju(u toku trajanja tv emislije)i izvstili lasersku operaciju kratkovidosti kod voditeljke,koja je emisiju pocela da vodi sa naocarima a kraj emisije docela savrsenog vida potpuno opustena i bez problema razgovarajuci sa gositima...procedra koliko su prikazali je trajala vrlo kratko....emisija je isla uzivo....e sada da li je sve to istina ili obicna nada za nas naivne zasta ne znam.....u toj emisiji su rekli da je cena oko 1000 evra,kod njih u nemackoj.....ja bih volela da neki doktor mi kaze da li je ovo ovako moguce,da li da verujem u to sto sam videla ili ne....
veliki pozdrav
Hipokrat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2002 1:00 am

Post od Hipokrat »

Evo ja upravo poslao mail Svetom Vidu, odusevilo me objasnjenje za ono lasersko skidanje manjih dioptrija.

Jedini problem bi mogla biti cena, pa cekam odgovor :)

Za tu emisiju mislim da je sasvim moguce, posto je metoda ofanzivna u najmanjoj mogucoj meri, imas objasnjenje na sajtu Svetog Vida. Jedino pise da ipak par dana treba da nosis neku zastitu, sipas kapi i slicno, pa mi je samo taj deo malo sumnjiv ;)
blablaman_2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 1:55 am

Post od blablaman_2 »

Da li ste culi za Bil Gejta?

To je najbogatiji covek na svetu.

A nosi naocare i kratkovid je.

Pa zar on nema para da otvori NAJBOLJU kliniku za lecenje kratkovidosti laserom?

A covek i dalje nosi naocare.

Vazna fora je reci da moze doci do ostecenja povrsine zenice oka-znaci u narednih 5 godina nikada vise na sunce inace ode ceo vid.

Ispravite me ako gresim.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

I jos nesto ! Na svetskom kongresu oftalmologa koji se bave laserskim uklanjanjem dioptrija,skoro svi su nosili naocare,cak se nisu ,,kamufklirali,,ni kontaktnim socivima.Ako je centalni deo roznjace debeo samo 0,5 mm,a oni laserom ,,skalpiraju,,polovinu,sta ostaje?I kako se tako tanak centralni deo roznjace ponasa pri problemima sa okom,ako se jave tokom zivota.Mnogo bolje su bile ranije operacije otklanjanja kratkovidosti ,,radijalnim zasecanjem,,roznjace,jer se tkivo ne otklanja.Danas se samo astigmatizam resava,,arkuatnom keratotomijom,,tj.zasecanjem roznjace i vrlo je uspesno.
Plava
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 2:53 am

Post od Plava »

klio napisao:Danas se samo astigmatizam resava,,arkuatnom keratotomijom,,tj.zasecanjem roznjace i vrlo je uspesno.
Da li možete da napišete nešto opširnije o ovome?
Da li se radi kod nas, kako se radi, koja je okvirna cena...i sl?
Hvala unapred! :wink:
"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Dakle,astigmatizam se resava lucnom,tj. arkuatnom keratotomijom tako
sto se blize obodu roznjace/to je najdeblji deo roznjace/dijamantskim
,,nozem,, /precizno odredjene duzine/ vrsi zasecanje u vidu luka.Zasecanje je otprilike do 1/2 debljine roznjace,lucnog oblika.Rade se dva lucna reza,jedan naspram drugog.Tako dolazi do ,,poravnanja,,roznjace i astigmatizam se gubi.Operacija je u lokalnoj anesteziji,oporavak roznjace za 3-5 dana.
Cene variraju,u Sv.Vidu su preskupi,ali je ipak neophodno raspitati se u ostalim klinikama ko ima dosta iskustva sa ovom operacijom,koja je uslovno receno jednostavna.Nisam sigurna da se na VMA cesto operise astigmatizam roznjace,a za Milos kliniku se treba raspitati.
Puno pozdrava !
Plava
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 2:53 am

Post od Plava »

Najlepše hvala! :wink:
"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
Odgovori