Kontaktna sociva

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Kontaktna sociva

Post od Majmunche »

Interesuje me koja se meka sociva preporucuju (mislim na marke, imena) za nekog ko ima problema sa suvim ocima. Cula sam da se razlicita sociva razlikuju po vlaznosti pa sam htela da pitam za vasa iskustva - koje bi mi najvise odgovaralo.

Takodje, da li neko zna nesto o gasno-propusnim socivima - koliko su stetna a koliko prakticna, pogotovu ako su oci bazicno suve.

Puno hvala!
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Nijedna kontaktna sociva se ne smeju koristiti ukoliko osoba ima smanjenu sekreciju suza.Shirmer test i test pucanja prekornealnog filma se koriste za utvrdjivanje kolicine i kvaliteta suza.Ukoliko sekrecija nije smanjena ispod takozvane-break point,mogu se koristiti meka kontaktna sociva,sa sto manjim procentom vode.Ali,konacnu rec treba da da oftalmolog koji ce Vam uraditi navedene testove.
Pozdrav!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Hvala Klio. Cula sam da se sociva razlikuju po tome koliki procenat njihovog sastava je voda, ali sam mislila da sto su suvlje oci to je potrebno da sociva imaju veci procenat vode u sebi, a ti si rekla obrnuto. Znaci, kako to funkcionise - procenat vode u socivu i suvoca oka?
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Objasnjenje je jednostavno.Jako hidrofilna sociva,dakle ona koja mogu da zadrza veci procenat vode,uzimaju dosta suza vec ionako suvom oku.Zato se kod smanjene sekrecije suza,(ali ne kod dijagnostikovanog suvog oka !),preporucuju hidrofobnija, tj.sociva koja uzimaju manje suza.
Pozdrav!
Odgovori