koliku pauzu mogu da napravim?
koliku pauzu mogu da napravim?
Ovo pitanje sam postavljao pre godinu-dve ali nisam dobio odgovor. Koristim GP sociva. potpuno sam naviknut na njih, nemam nikakvih problema. Zelim da znam koliko vremena (dana) mogu provesti bez nosenja sociva a da posle ne moram opet da se navikavam na njih?
Re: koliku pauzu mogu da napravim?
Ako se dobro sećam, kada sam počela da nosim sočiva (pre nekih 14 godina), rečeno je da bez sočiva mogu da budem najviše dva dana a ako je period duži onda se ponovo vrši privikavanje: prvo 2 sata, pa svaki naredni dan povećava se za po 1h i tako do 10h, a posle toga narednog dana može da se nosi najviše +2h u odnosu na prethodni dan. Čak bi za svaki slučaj trebao da se poseti i oftamolog. Znači: ako danas nosiš sočiva 12h, sutra možeš da ih nosih najviše 14h. Maksimalno dnevno sočiva mogu da budu 18 sati i nikako spavanje sa sočivima.fokus napisao:Ovo pitanje sam postavljao pre godinu-dve ali nisam dobio odgovor. Koristim GP sociva. potpuno sam naviknut na njih, nemam nikakvih problema. Zelim da znam koliko vremena (dana) mogu provesti bez nosenja sociva a da posle ne moram opet da se navikavam na njih?
Za ovih 14 godina "milion puta" mi se desilo da prekoračim i tih 18 sati, ali nikad preko 21h i da ne vodim računa o tome koliko sam ih nosila prethodnog dana, a dešavalo se i da zaspim i tako odspavam sat-dva (nikad namerno, budila sam se sa crvenim suvim očima). Par puta sam bila prinuđena da bez sočiva budem više od tih dva dana (jednom je to bilo gotovo 3 nedelje) i posle toga me je mrzelo da se prilagođavam, pa sam sprovodila nekakav ubrzani postupak: 2 sata nisu 2h već, recimo 4-5h; ili su mi na očima npr. 2h, pa ih skinem da dremnem, pa posle toga ih stavim opet na par sati.
Jedino što definitivno poštujem jeste da pre stavljanja sočiva budem najmanje pola sata budna (to je isto deo upustva) i redovno održavanje.