Koja stakla da kupim?

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
the_golub
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 2:27 pm

Koja stakla da kupim?

Post od the_golub »

Doslo je vreme kada trebam da kupim stakla za vid (posto sam ram skoro kupio), a ja se u to apsolutno ne razumem jer ih kupujem prvi put u zivotu, pa bih zeleo da me neko uputi kakva stakla da kupim. Imam dioptriju -0.5 na oba oka (mozda je sad i -0.7) i kad sam bio u opticarskoj radnji da pitam za stakla, krenula je zena neka pitanja da mi postavlja koja ja uopste nisam razumeo: hocete sa cilindrom ili bez, neka asfericna stakla je spomenula, onda neki hc ili hmc sloj, i taj index sta znaci?!? Nista ja to ne razumem, a ne zelim da budem prevaren i opeljesen zbog neznanja. Zato pitam Vas da mi pomognete. Ja sam inace trazio po forumu nesto o ovome ali se situacije razlikuju od slucaja do slucaja, tako da ne verujem da je i za mene isto. U iscekivanju sto brzeg odgovora, unapred hvala :).
sanjka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 8:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Koja stakla da kupim?

Post od sanjka »

Nemam odgovor ali pokusavam da dozovem nekog od opticara ili od oftalmologa da napise koju rec.
I ja tragam za pravim staklima a nosim naocare od kad znam za sebe :roll: . I sad sam dosla u situaciju da nemam pojma sta da radim.
Kakva je razlika izmedju gross, pol,essilor,zeis stakala? Posebno kad je u pitanju multifokal? Sta je HC a sta HMC sloj?
Imala bih jos milion pitanja ali da vidimo hoce li se neko od strucnih ljudi javiti :lol:
Odgovori