hello ...
interesuje me sad jedna stvar,kad sam dobio naocare ,uz njih sam dobio i krpicu za brisanje ,ali nikako ne mogu da ocistim stakla da budu 100 posto cista ...jel postoje neke posebne krpice ili sta ? molim za pomoc hvala
kako brisati stakla dioptrije
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Okt 17, 2007 11:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam dobila uz naocare krpicu kao i tecnost za ciscenje stakala - u maloj bocici na prskanje. Ta tecnost se poprska na stakla i prebrise krpicom od mikrofibera. Tu tecnost sam dobila prilikom kupovine novih naocara, mada mi je tip koji mi je radio stakla rekao da ovo samo koristim kad recimo nosim sminku, kreme itd.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 12:51 pm
- Kontakt:
Ja razblazim deterdzent za sudove sa vodom u plasticnu flasu za prskanje i spricnem na stakla, nekoliko sekudni pustim da odstoji, isperem mlakom vodomi obrisem krpicom. Stakla budu perfektno cista. Inace to po preporuci opticara.
Bitno je da su ti ruke ciste kad brises naocale, jer masnoca sa ruku ostane na krpici i posle ne brise dobro.
Bitno je da su ti ruke ciste kad brises naocale, jer masnoca sa ruku ostane na krpici i posle ne brise dobro.
The person who says it cannot be done should not interrupt the person doing it.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
nosima naochare 20 godina i nema potrebe komplikovati stvari, obichan sapun i voda su dovoljni za pranje naochara!
posle ih dobro izbrisati i to ne nikakvim krpicama i maramicama nego najbolje obichnom pamuchnom tkaninom, pamuchna majica ili bilo shta chisto pamuchno.
naravno, ako si skoro dobio prve naochare nije ni chudo da ih prljash cheshce i vishe nego ljudi koju ih ceo zivot nose, dok se ne naviknesh da ih nosish i da ih ne dodirnesh ceo dan rukama treba vremena!
i ko god ti je rekao da stakla moraju da budu potpuna chista lagao te je, stakla od naochara nikad ne mogu biti 100% chista kao ni tvoje oko!
tako da ne preteruj vec nosi naochare zbog dioptrije koja ti treba a ne da bi ih chistio svaki tren!
posle ih dobro izbrisati i to ne nikakvim krpicama i maramicama nego najbolje obichnom pamuchnom tkaninom, pamuchna majica ili bilo shta chisto pamuchno.
naravno, ako si skoro dobio prve naochare nije ni chudo da ih prljash cheshce i vishe nego ljudi koju ih ceo zivot nose, dok se ne naviknesh da ih nosish i da ih ne dodirnesh ceo dan rukama treba vremena!
i ko god ti je rekao da stakla moraju da budu potpuna chista lagao te je, stakla od naochara nikad ne mogu biti 100% chista kao ni tvoje oko!
tako da ne preteruj vec nosi naochare zbog dioptrije koja ti treba a ne da bi ih chistio svaki tren!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
pa nisam mislila da treba da ih ne peresh i brishesh mesecima nego ne treba preterivati a pamuchne stvari nikad nisu ostavljale mrvize i dlachice na mojim staklima...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am
Moj sistem se najvise slaze sa ovim. Samo, ja uopste ne razblazujem deterdzent, nego stavim nekoliko kapi na dlan, malkice pokvasim, protrljam stakla, a zatim i okvire, papucice i pod mlaz vode. Obrisem krpicom za naocare. Ne dodirujem stakla rukama, nego drzim sa 2 prsta za drsku ili na spoju izmedju stakala. To je citava filozofija, a preporuku sam dobila od opticara kad sam ga pitala za neku tecnost, rekao je : detrdzent za sudje i voda.medi napisao:Ja razblazim deterdzent za sudove sa vodom u plasticnu flasu za prskanje i spricnem na stakla, nekoliko sekudni pustim da odstoji, isperem mlakom vodomi obrisem krpicom. Stakla budu perfektno cista. Inace to po preporuci opticara.
Zimi naocare znaju da se zamagle, kad udjete u javni prevoz ili zagrejanu radnju. Postoje vodice i protiv toga, ali i jedan trik - skinete ih na 15 sekundi i one se odmagle

Narocito me nerviraju papucice koje vremenom pozelene, ako imate okvire od metala, ali i tome ima leka, odnese se kod opticara i zameni za 200 din.
Kad vec delim savete hajd' jos jedan, uzmite silikonske papucice. Cak i ako vam naocare dodju sa onim od tvde plastike odmah ih zamenite, mnogo su mekse i ne ostavljaju udubljenja na nosu, cak ranice, kod osoba koje prvi put nose naocare. Imate u "Diopti", kod Vukovog spomenika, a verovatno jos negde.
Postoje 2 tipa papucica : na utiskivanje i srafljanje. Gledam da uzmem ove na utiskivanje, u protivnom navoj moze da se izlize i okvir je gotov, takodje okvire sa fleksom ili kako se to kaze, kad rucice rasirite one vam se vrate pomocu oprugica. Mada cula sam da su i naocare bez toga OK, samo vazi jedno pravilo kad ih skidate uzmite ih za sredinu, nikako za drskicu i trajace vam. Uostalom plasticne naocare ( ja imam 2 para ) nemaj flex, pa opet dobro stoje.
Kad kupujete naocare, gledajte da vam lepo dodju iz usiju, cesto vidim ljude, uglavnom muskarce koji imaju kratku kosu onaj zavoj drskice im je na pola uva, kako onda naocare da lepo stoje i sto je vaznije stabilno?
Ja kad svoje stavim mogu da dubim na glavi, jednostavno se zalepe.
Nisam opticarka

Malo je pravih opticara, danas uglavnom postoje radnje u kojima rade klinke, samo prodaju okvire, a imaju ugovor sa servisom koji nije u radnji nego drugde i tu se ugradjuju stakla. Tako sam dozivela da mi ugrade pogresnu dioptriju. Ako vam se desi nesto tako, odmah se zalite, odnesite ih kod bilo kog opticara, oni ce vam proveriti dioptriju. Nesto od njih se zadrzalo na Cuburi, polagano nestaju. Ni jedan od "starih" opticara vas nece pustiti da odete iz radnje, a da vam ne podesi okvir tako da vam fokus pada gde treba i da vas ram ne zulja. Na Cuburi u Gradic Pejtonu postoji servis, pa mozete tu da korigujete okvir, posto se rusi

Ako su naocare plasticne oni zagreju drskice i oblikuju prema vasoj glavi.
Farbam kosu, pa mi se na jednim naocarama posle nekoliko dana pocela da guli boja sa drskica

Kad udjete u neku fensi optiku i trazite stakla odmah ce vam ponuditi, antistrec, antirefleks, plastiku, titan i sl. Vidite da li vam sve to stvarno treba ? Npr. plastika se grebe vrlo lako, kad im to kazete, oni ce vam reci da imaju poseban sloj, naravno skup, ali ja nisam podlegla, nego sam insistirala na obicnim staklima. Jedino, ako vam je dioptirija bas velika i naocare predstavljaju opterecenje, pribegnite ovim resenjima. Imam - 2DP na oba oka metalni ram, obicna stakla i nista mi ne smeta.
U principu vam ne trebaju nikakve vodice, a ni plastika, titan, razni zastitni slojevi( izuzev za vozace, njima treba antirefleks), na onima koji prodaju naocare je da vam sve to uvale, ali vi ne budite ovca za sisanje, nego trazite najjednostavnija resenja, koja su uvek i najbolja.
Za one koji imaju stvarno veliku dioptriju, savetujem 2 para naocara, ako se jedne ne daj Boze slome, uvek je dobro imati druge, jer treba da prodje nekoliko dana da se naprave nove, narocito ako imate neke cilindre i sl, onda se to narucuje, a grozno je kad covek vidim mutno, oseca se namocno, ne moze na posao, a potrebna mu je i tudja pomoc na ulici.
Napisah citav tutorijal

Pozdrav

Najlakse je ochistiti ih pod mlazom tekuce mlake vode (pogotovo plastike sa zastitnim slojevima AR, HC ) uZ upotrebu tecnog sapuna (naravno u malim kolicinama), pa posle obrisati krpicom od mikrofibera. Jos laksi nacin - kupiti u apoteci 70% alkohol, kanuti par kapi na po svako staklo/plastiku, rastrljati slobodno prstima i sa spoljasnje i sa unutrasnje strane, pa obrisati krpitzom. Nikako plastiku (CR-39) ne brisati jelenskom kozitzom, papirnim maramitzama, dzemperom, majicom ..
} ..il' onim jednokratnim vlaznim maramicama, zato sto je plastika organskog porekla i brze se grebe od stakla.