Sočiva

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Ana27
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 2:55 pm

Post od Ana27 »

Ja sam nosila ta sociva godinama(sad sam dobila druga).
Videces napisana na njima belicasto providna slova "B&L" ili nesto slicno.
Kada prvi put otvoris kutiju pogledaj kako su slova polozena(napisana) na socivu.Kad je novo socivo je sigurno dobro okrenuto.
Tako ces uvek znati da li ti se socivo izvrnulo,jer ako jeste slovo ce biti postavljeno naopako.I vise neces gresiti. :D
kicule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 17, 2007 1:20 pm

infekcija

Post od kicule »

1. stvarno se trudim da odrzavam higijenu ruku i sociva ali u poslednje vreme stalno neke infekcije ociju tipa svrab, crvenilo, toliko volim sociva a ne znam gde gresim sa njima jer pre nosenja sociva nisam imala tih problema. Koliko cesto sme da se koristi hlorofenikol mast na svoju ruku ima li neko iskustva sa tim

2. Koje vestacke suze koristite za meka sociva kad povremeno "zuljaju"

3. Kupila sam nava sociva Bausch Lomb Optima i na kutiji zalepljeno da ima 6 sociva i da su za mesecnu zamenu a ono u kutiji 4 sociva . Med. sestra kod privatnog oftamologa mi je rekla da je greska u nalepnici i da su to tromesecna sociva. I kad sam ih otvorila nigde nema napisana belicasta slova B&L. da bih znala koja je prava strana sociva . Pa se pitam da li su original i citajuci u kutijici uputstvo sa mojim slabim znanjem engleskog ne pise da su tromesecna.
Da li da verujem med. sestri?
xab
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 12:52 pm

Post od xab »

Postovani,

kao prvo savetovala bih svima da prvo odu kod iskusnog ocnog lekara, na osnovu preporuku, da Vam isti utvrdi dioptriju sirenjem zenica i da Vas na kraju posavetuje sta je bolje (cesto: moguce) da nosite, naocare ili sociva?

Lep pozdrav
Ana27
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 2:55 pm

Post od Ana27 »

Na mojim socivima je uvek pisalo nesto tipa B&L (ili nesto slicno) tako da neznam sta je sa tvojim socivima.
Za hloramfenikol sam cula da se sve manje koristi(samo kada se bas mora) jer navodno podize ocni pritisak.A i u svetu se godinama izbegava stavljanje preparata u oci koji nisu na bazi vode.Tako da ga stavljas samo kad moras.Pitaj lekara da koristis dexametazon-neomicin(neodexacin) kapi, ili neke druge antibiotske kapi(ove imaju i antipiretik).
A ako ti oci onako reaguju na sociva to sigurno znaci da ti ova trenutna ne prijaju.Probaj neka druga, ali nemoj da se iznenadis ako ti kazu da vise nemozes da ih nosis.Bolje je da nosis naocare nego da rizikujes oci na bilo koji nacin. :D
Odgovori