dugotrajna infekcija oka

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

dugotrajna infekcija oka

Post od petronijevic »

Od sredine novembra 2006 godine imam infekcije oka.Prvo je bio herpes na rožnjači koji je lečen mašću aciklovir,infekcija se smirila posle par dana terapije da bi posle 10 dana došlo do povraćaja simptoma.
Tada je oftamolog konstatovao neku bakterijsku infekciju-infiltrat i prepisao kapi na bazi neomicina i posle te terapije infekcija na rožnjači je sanirana po rečima lekara,a bio sam i kod oftamologa u domu zdravlja i kod jedinog privatnog u gradu.
Međutim,ja sam osećao i dalje blago peckanje,i povremenu zakrvavljenost oka ali su mi oba lekara i privatni i državni rekla da je u pitanju osetljivost oka na preparate te da će se sa prestankom uzimanja terapije to samo od sebe popraviti.
Potom sam otišao u obližnji grad u drugu privatnu ordinaciju i oftamolog je naložio da se uradi bris oka,i tada se pokazalo da je u pitanju enterobacter i prepisan mi je chloramphenicol-uljane kapi koje sam uzimao 10 dana i potom je ponovo urađen bris i nađeno prisustvo enterobactera te je lekar prepisao još 10 dana ove terapije.
Da li je ova bakterija teška za lečenje i da li postoji mogućnost da se proširi van očiju,i da izazove težu infekciju?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako u antibiogramu postoji neki drugi lek koji takodje ubija enterobacter (na primer, ciprofloksacin, odn. Marocen), trebalo je vec napraviti shift, odnosno zameniti antibiotik. Infekcija sama po sebi nije tako zarazna, mada se teorijski preko sekreta moze preneti na drugu osobu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

Post od petronijevic »

dr ivica napisao:Ako u antibiogramu postoji neki drugi lek koji takodje ubija enterobacter (na primer, ciprofloksacin, odn. Marocen), trebalo je vec napraviti shift, odnosno zameniti antibiotik. Infekcija sama po sebi nije tako zarazna, mada se teorijski preko sekreta moze preneti na drugu osobu.
U antibiogramu ima nekoliko lekova,ciprocinal,neomicin,cefalosporini,tetraciklini,ciprocinal i gore navedeni chloramphenicol.
Oftamolog mi je naredio da isključivo uzimam kapi za oči koje se prave u samo nekoliko apoteka u Beogradu a nikako mast za oči,a ne znam zašto,jer mast ima da se kupi svuda a hemijski sastav mora da im je isti.
Posle stavljanja chloramphenicol kapi osećam gorčinu u grlu a par puta mi je nos krvario,ne znam da li je moguće da ove kapi imaju takva neželjena dejstva jer nisam uz njih dobio uputstvo.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako je ta bakterija zaista osetljiva (senzibilna) na ciprocina, onda uzmite kapi Marocena.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori