posto vec 35 godina nosim naocare a niko mi nikad nista nije objasnio zamolio bih vas da mi pomognete i odgovorite na nekoliko pitanja.
Naime dioptrija mi je sledeca
OD sph +1 - cyl +1 - ax 85o
OS sph +1 - cyl +1.5 - ax 80o
PD 68-69
Uradio sam CR 1.56 HC
-----------------------------
1. Ovo mi je dioptrija od pre tri godine. Isao sam skoro kod nekoliko opticara i na ovu diptriju su mi preporucili skidanje sfere a koriscenje samo cilindara malo jacih.. na 2 i 1.5. Kada su mi napravili takve naocare odmah za dva dana sam ih vratio jer su bile slabe. Oci su mi se jako brzo umarale. Pa sam im odneo ovaj recept koji sam napravio pre tri godine. Sada sa ovim naocarima odlicno vidim i citam. Pitanje je kako to da je ukupno 3 opticara pogresilo a jedan je koristio i kompjuter? Takodje mi je i razmak zenica na toj pogresnoj dijagnozi bio samo 65?!
2. Sta znace ovi uglovi?
3.Koja je razlika izmedju sfere i cilindra. Zasto imam osecaj da mi bolje pase ova kombinacija sa sferom?
4. Nosim naocare od malena a dioptrija mi je uvek slicna. Kako to da nekome dioptrija raste svake godine a meni je stalno tu oko 2?
5. Nekada mi je neko rekao da imam astigmatizam. Da li astigmatizam ima veze sa time sto nosim cilindre i sferu ili to cilindar i sfera nema veze sa tim? I koliko tih mana oka razlicitih postoji?
6. Kako da neko zna da mu je dioptrija dobra? S obzirom da nasim opticarima nije za verovati izgleda. Ima li nekakvog kucnog testa. Da li priliko citanja knjiga mozemo da utvrdimo da su naocare dobre?
Ovo su pitanja na koja dugo nemam odgovor. Hvala na odgovorima