Od svoje sedme godine nosim naocare, tj. nosim ih kao kuce, kad radim i citam, kad izlazim napolje odmah ih skidam jer ih uopste ne volim. U pocetku mi je dioptrija bila samo +1.5 (cilindar), i isla je ka tome da se ispravi, ali zbog mog nenosenja naocara to se nije desilo. Nema veze, navikla sam tako, ne vidim na daleko, kad mi treba ja stavim naocare....Sada imam 43 godine, imam naocare sa nekom srednjom daljinom koje su mi dobro sluzile i za rad, ali primecujem da mi se dioptrija promenila. Napominjem da radim za racunarom 8 sati. Dioptrija mi se sada podelila tako da je trenutno ovakva situacija:
za daljinu:O.D.-0.25 + 1.5 95` P.D.62 m/m
O.S.-0.25 + 1.5 85`
za blizinu:O.D.+0.75 +1.25 95` P.D.60 m/m
O.S.+0.75 +1.25 85`
Evo, ja sam prepisala dioptriju onako kako mi je utvrdila doktorka na skorasnjem pregledu. Ona mi je i predlozila tri resenja: nosenje dvoje naocara, jedne za blizinu, jedne za daljinu, nosenje naocara sa posebnim staklima koja u sebi sadrze dve dioptrije i nosenje sociva za daljinu, i jednih naocara za blizinu. Meni se najvise svidela ova treca varijanta jer stvarno ne volim naocare. Interesuje me da li za ovu moju dioptriju postoje meka sociva, gde se kupuju, koliko kostaju, kako se i koliko nose.....svaka informacija bi mi bila korisna. Hvala unapred na odgovorima.
Cilindar i sta dalje?
Postoje više vrsta sočiva s cilindrom, ili da se bolje izrazim, više proizvođača.
Svaka bolje snadbevena optika može da ih naruči ili ih čak ima na lageru.
Ova koja ja koristim koštaju 5000 din za oba oka, dakle, dva pakovanja od po 3 sočiva. Kada ih upariš, par nosiš 2 meseca pa ti tih 5000 "krpi" 6 meseci. Tamo gde ih ja naručujem, čekam oko dve nedelje.
Sad, nosio sam i gaspropustljiva u početku, ali im je mana neudobnost (kad duva vetar, gotovo da ih je nemoguće nositi zbog prašine- oči ponekad budu kao kod vukodlaka crvene), nisu za sport jer lakše ispadaju, a ne rešavaju cilindar na najbolji način, tj. kao meka cilindrična. Prednost im je samo jer su trajnija.
Svaka bolje snadbevena optika može da ih naruči ili ih čak ima na lageru.
Ova koja ja koristim koštaju 5000 din za oba oka, dakle, dva pakovanja od po 3 sočiva. Kada ih upariš, par nosiš 2 meseca pa ti tih 5000 "krpi" 6 meseci. Tamo gde ih ja naručujem, čekam oko dve nedelje.
Sad, nosio sam i gaspropustljiva u početku, ali im je mana neudobnost (kad duva vetar, gotovo da ih je nemoguće nositi zbog prašine- oči ponekad budu kao kod vukodlaka crvene), nisu za sport jer lakše ispadaju, a ne rešavaju cilindar na najbolji način, tj. kao meka cilindrična. Prednost im je samo jer su trajnija.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 9:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Opet sam u zbunu
Nishlija,
hvala na odgovoru, ali sam malo zbunjena...pre dva dana sam bila ponovo na pregledu da mi utvrde tacnu dioptriju, i doktorka mi je rekla da mugu da nosim samo gas propustljiva sociva....zato me sada zbunjuje tvoja prica da mogu i meka sociva za moju doptriju....naravno, vise bi mi odgovarala meka jer sam pre desetak godina pokusavala da se naviknem na gas propustljiva i nista....mesec dana i na kraju sam ih bacila....jako mi je bilo tesko, stalno su me grebala i ispadala...mislila sam da mi je sada najbezbolnija verijanta sociva za daljinu+naocare za blizinu, i resila sam problem, ali ovo sa polutvrdim socivima mi je bas bez veze...kakva su to meka sociva sto ti nosis?
pozdrav
hvala na odgovoru, ali sam malo zbunjena...pre dva dana sam bila ponovo na pregledu da mi utvrde tacnu dioptriju, i doktorka mi je rekla da mugu da nosim samo gas propustljiva sociva....zato me sada zbunjuje tvoja prica da mogu i meka sociva za moju doptriju....naravno, vise bi mi odgovarala meka jer sam pre desetak godina pokusavala da se naviknem na gas propustljiva i nista....mesec dana i na kraju sam ih bacila....jako mi je bilo tesko, stalno su me grebala i ispadala...mislila sam da mi je sada najbezbolnija verijanta sociva za daljinu+naocare za blizinu, i resila sam problem, ali ovo sa polutvrdim socivima mi je bas bez veze...kakva su to meka sociva sto ti nosis?
pozdrav
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
ZA AKBAL:
Moram da primetim da su Vam ocigledno lose odredjena sociva.Pri fitovanju GP polutvrdih sociva potrebno je imati malo vise iskustva,te nije zameriti ukoliko je Vas oftalmolog pogresio,a ocigledno jeste posto ispadaju i grebu.
Takodje ne treba da Vas zbunjuje sto mozete nositi samo GP polutvrda sociva,jer postoje vrednosti astigmatizma koje meka toricna sociva ne mogu korigovati.Inace,polutvrda sociva su najmanje stetna po oko,gotovo nikada ne izazivaju promene na ocima,za razliku od mekih.
Pozdrav!
Moram da primetim da su Vam ocigledno lose odredjena sociva.Pri fitovanju GP polutvrdih sociva potrebno je imati malo vise iskustva,te nije zameriti ukoliko je Vas oftalmolog pogresio,a ocigledno jeste posto ispadaju i grebu.
Takodje ne treba da Vas zbunjuje sto mozete nositi samo GP polutvrda sociva,jer postoje vrednosti astigmatizma koje meka toricna sociva ne mogu korigovati.Inace,polutvrda sociva su najmanje stetna po oko,gotovo nikada ne izazivaju promene na ocima,za razliku od mekih.
Pozdrav!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 9:42 am
Hvala Klio
Hvala Klio na odgovoru. Bila sam ponovo kod oftamologa i probala sociva, nosila sam ih pola sata i malo su me grebala, doktorka kaze da je zadovoljna jer je bilo malo suza i da ih dobro podnosim. Za koji dan bi trebala da mi stignu sa dioptrijom, a rekla mi je da ne mogu da nosim meka jer ja imam + dioptriju.....inace, cini mi se da je ova doktorka strucna u svom poslu, ali jako malo informacija mi daje, sve moram da je pitam, i koja mi je dioptrija, i sta je astigmaticam ili cilindar, koliko dnevno da nosim sociva, sta kad ih skinem.....takva pitanja. Sada sam dobila rezultate pregleda ali svi su nalazi kompjuterski, pa ne mogu bas da se snadjem, moracu sve detaljno da je pitam kad odem po sociva.
Vama hvala na odgovoru, za koji dan idem po sociva pa se javljam sa novim iskustvima.
Pozdrav, Akbal
Vama hvala na odgovoru, za koji dan idem po sociva pa se javljam sa novim iskustvima.
Pozdrav, Akbal