astigmatizam i visina dioptrije
astigmatizam i visina dioptrije
Imam ćerku od 5 godina kojoj je utvrđen astigmatizam na oba oka, i to: od: -2.25 axis 90 stepeni; i os: -2.75 axis 180 stepeni i +0.50 axis 90 stepeni (na istom oku). Šta to znači i da li će se vremenom korigovati, to joj je prva utvrđena dioptrija, da li je to velika dioptrija? Žalila se na povremene glavobolje.
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Visina dioptrije se nece menjati,osim,ako usled rasta oka ne dodje do pojave i sfernog dela refrakcione anomalije.To bi znacilo,da na postojecu dioptriju dobije i dioptriju za korekciju miopije,kratkovidosti.
Ono sto je za nju bitno,je to,da je su u pitanju zdrave oci,a da postoji samo mala anomalija oblika roznjace ili ocnog sociva.U starijem zivotnom dobu,ukoliko je u pitanju astigmatizam roznjace,ona moze nositi gas propusna kontaktna sociva,ili se problem moze resiti laserskom operacijom ili mehanickom keratotomijom.
Redovno kontrolisite njenu dioptriju i vid,i nemate puno razloga za brigu.
Pozdrav!
Ono sto je za nju bitno,je to,da je su u pitanju zdrave oci,a da postoji samo mala anomalija oblika roznjace ili ocnog sociva.U starijem zivotnom dobu,ukoliko je u pitanju astigmatizam roznjace,ona moze nositi gas propusna kontaktna sociva,ili se problem moze resiti laserskom operacijom ili mehanickom keratotomijom.
Redovno kontrolisite njenu dioptriju i vid,i nemate puno razloga za brigu.
Pozdrav!
Imam dijete od 6 godina i na pregledu kod oftalmologa su mi rekli da ima dioptriju +2.5 i cilindre +6 na desnom oku a na lijevom +2.00 a cilindri +6 . Doktorica kod objasnjavanja ove dijagnoze nije mi mnogo rekla. Da li neko zna nešto više o ovome? Takodje me zanima kakve su posljedice ukoliko ne bude nosio naočale, da li će se stanje pogoršavati? Kakve su i da li postoje šanse za izlječenje?
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nisam sigurna da ste dobro prepisali dioptriju,ali ako je tako kako kazete,onda je korekcija neophodna.Visina cilindara ce ostati takva ,dok sferni deo dioptrije do dvanaeste godine,moze da se izgubi rastom oka.
Medjutim,kod tako visokog astigmatizma,najidealnija je korekcija kontaktnim socivima.Za sada mi nije poznato da se meka toricna sociva izradjuju za astigmatizam veci od 2 dioptrije,ali se sa gas propusnim socivima problem moze resiti u slucaju da se radi o astigmatizmu roznjace,ali ne i astigmatizmu sociva oka.Posto je decak jos uvek mali za nosenje gas propusnih polutvrdih sociva,nosice naocare do uzrasta od deset godina kada bi vec mogao polako da se navikava na kontaktna sociva.U starijem uzrastu,problem moze lako biti resen operacijom astigmatizma/ako postoji astigmatizam roznjace / u lokalnoj anesteziji.
Pozdrav!
Medjutim,kod tako visokog astigmatizma,najidealnija je korekcija kontaktnim socivima.Za sada mi nije poznato da se meka toricna sociva izradjuju za astigmatizam veci od 2 dioptrije,ali se sa gas propusnim socivima problem moze resiti u slucaju da se radi o astigmatizmu roznjace,ali ne i astigmatizmu sociva oka.Posto je decak jos uvek mali za nosenje gas propusnih polutvrdih sociva,nosice naocare do uzrasta od deset godina kada bi vec mogao polako da se navikava na kontaktna sociva.U starijem uzrastu,problem moze lako biti resen operacijom astigmatizma/ako postoji astigmatizam roznjace / u lokalnoj anesteziji.
Pozdrav!
Bila sam danas kod doktorice i dobila novih informacija. Dioptrija desno je :vod sa +.75=+2.5 ugao 95 stepeni a lijevo sa +.75=2.5 ugao 85 stepeni. Ovo je izračunala iz verikalne dioptrije cilindra +6 i horizontalne +2.5 desno a lijevo +6 vertikalno i +2.00 horizontalno. Da li je ovo težak slučaj i kako će se dalje razvijati? Dječak je danas dobio naočale.
Pozdrav!
Pozdrav!
Imam par pitanja i nadam se da cje neko imati strpljenja i zelje da mi odgovori.
Nekoliko sati citam i tumacim pojmove astigmatizam i cilindri i par stvari mi nije jasno. Naime, na nekoliko foruma sam pronasla da se ta dva pojma poistovecjuju, tacnije da je cilidricni defekt vrsta regularnog astigmatizma? E sad, pise da se cilidri izrazavaju u dioptriji, jedinicom mere D (na primerima sam videla da mogu iznositi tipa + - 1,2,3 i tako dalje). Licno meni to uopste ne pise tako na dijagnozi, a znam da imam velike cilindre, tako mi je bar doktor rekao. Da budem preciznija, pise mi ovako:
DESNO: CYL -0,75 AX 180
LEVO: CYL -1,00 AX 180
Da li je ovo AX oznaka za astigmatizam, izrazena u stepenima? Ili je to pak ugao prelamanja svetlosti?
Sa druge strane, ovo 'CYL' asocira na cilindre, a ipak znam da mi oznachava dioptriju, a ne iste...
Bila bih Vam veoma zahvalna ako bi mi razreshili ove nedoumice
Nekoliko sati citam i tumacim pojmove astigmatizam i cilindri i par stvari mi nije jasno. Naime, na nekoliko foruma sam pronasla da se ta dva pojma poistovecjuju, tacnije da je cilidricni defekt vrsta regularnog astigmatizma? E sad, pise da se cilidri izrazavaju u dioptriji, jedinicom mere D (na primerima sam videla da mogu iznositi tipa + - 1,2,3 i tako dalje). Licno meni to uopste ne pise tako na dijagnozi, a znam da imam velike cilindre, tako mi je bar doktor rekao. Da budem preciznija, pise mi ovako:
DESNO: CYL -0,75 AX 180
LEVO: CYL -1,00 AX 180
Da li je ovo AX oznaka za astigmatizam, izrazena u stepenima? Ili je to pak ugao prelamanja svetlosti?
Sa druge strane, ovo 'CYL' asocira na cilindre, a ipak znam da mi oznachava dioptriju, a ne iste...
Bila bih Vam veoma zahvalna ako bi mi razreshili ove nedoumice

Pozdrav,
da ne otvaram novu temu hteo bih da mi razjasnite
http://i41.tinypic.com/2whgfbl.jpg
nadam se da se vidi ?
da ne otvaram novu temu hteo bih da mi razjasnite
http://i41.tinypic.com/2whgfbl.jpg
nadam se da se vidi ?

evo da olakšam
O.D. -1.25 Sph -0.50 Cyl.Ax.180º
O.S. -0.50 Sph -0.50 Cyl.Ax 160º
O kakvom se astigmatizmu radi ? Inače dešava mi se da kada posle stavim naočari da su objekti sa strane iskrivljeni, tj. krive se kada pomeram glavu! To se dešava neposredno pri stavljanju, kasnije se normalziju. Inače pre sam nosio naočare ali bez cilindara, pa me interesuje da li je pojava normalna ?
Takodje me zanima šta označava ovo Oblik stakala 63/60º
O.D. -1.25 Sph -0.50 Cyl.Ax.180º
O.S. -0.50 Sph -0.50 Cyl.Ax 160º
O kakvom se astigmatizmu radi ? Inače dešava mi se da kada posle stavim naočari da su objekti sa strane iskrivljeni, tj. krive se kada pomeram glavu! To se dešava neposredno pri stavljanju, kasnije se normalziju. Inače pre sam nosio naočare ali bez cilindara, pa me interesuje da li je pojava normalna ?
Takodje me zanima šta označava ovo Oblik stakala 63/60º
Imam dve cerke i utvdjeno je da obe imaju asigmatizam.Starija cerka ima 8 a mladja 5 godina.Starijoj je 42.70|45.00ax87stepeni na desno oko a na levo 42.60 |45.50ax 87stepeni.A mladjoj na desno oko 42.00|44.50ax82 stepeni a na levo 42.10|43.10ax82 stepena.Nose ovu dioptriju vec godinu dana interesuje me da li ce se vremenom njihov vid ispraviti ili bar smanjiti.Da li ce morati ceo zivot da nose naocare.