Pre 3-4 meseci sam primetila kod svog deteta (6god.)da mu se jedno oko krece ka nosu ali samo dok duze gleda TV. Odmah sam posla kod oftalmologa (specijalista za razrokosti i slabovidosti kod dece) i utvrdjena je amblopija sa dioptrijom +2.5 i +0,75 na zdravo oko i odredjena je terapija zatvaranje zdravog oka.Gledao je samo dva reda table E 0,2.
Decak je bio primeran i nosio je okluziju kao sto je dr. odredio. Ali sam primetila da se sada oko jos vise pomerilo ka nosu. Na kontrolu posle jedan mesec mogao je da procita celu tablu i dr. je rekao da je to izvrsan napredak i da sada sledi operacija zatezivanje ocnog misica. Ja sam se puno iznenadila jer sam ocekivala vezbe za ocne misice i ako onda ne uspe da ispravi oko da tada sledi operacija. Na to je dr. rekao da produzimo zatvaranje zdravog oka i nije odredio vezbe. Juce smo bili na sledecu kontrolu, dr. rekao da nema potrebe od operacije jer mu je ugao razrokosti mali t.j. 10 stupnjeva. Odredjena je okluzija samo pola sata na dan, trazila sam vezbe jer dete kaze da sve vidi duplo ali dr. je rekao da nisu potrebne. Sada sam jos vise zbunjena.
Molim Vas za savet ili objasnjenje dali moze da se oko ispravi samo zatvaranjem bez vezbe i operacije. I dali mozemo sami kuci vezbati (nasla sam vezbe za oci na internetu)?
Unapred hvala od zabrinute mame.
Amblopija i strabizam
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Amblopija i strabizam
Detetu ce morati da se odrede naocare sa prizmama,to su na izgled obicna stakla,ali sa njima nece videti duplo.Medjutim,potrebno je da vezba fuziju u abdukciji na sinoptoforu!Sve drugo je odradjeno dobro,bez greske.Pozdrav!
Re: Ambliopija i strabizam
Klio hvala puno na odgovoru. Sad mi je puno lakse. Samo ne razumem dali mozemo da vezbamo kod kuce jer ste rekli da je potrebno da vezba fuziju u abdukciji na sinoptoforu (kako ja razumem kod oftalmologa) a kontrola je zakazana krajem septembra t.j. tek za 2 meseca
Unapred hvala . Pozdrav
Unapred hvala . Pozdrav
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mora da vezba na sinoptoforu,ne moze kuci.Naocare sa prizma staklima morate da mu obezbedite,kao i vezbe,insistirajte!Moguce je prizma efekat postici i decentralizacijom stakala,sto je mnogo jeftinija varijanta.
Klio hvala Vam puno na savetu. Uradicu tako - insistiracu.
Veliki pozdrav!
Veliki pozdrav!
Операција страбизма - одвезан шав!
Након дугог размишљања и саветовања у вези с страбизма мога детета смо се одлучили на операцију. 29 Августа изведена је операција и након једног дана био је отпуштен кући у добром стању.
Dg.:OD: esotropia alternans
Op.:OD:Retropositio mm.recti interni et resectio mm.recti externi
Прва контрола је прошла ОК.
Данас смо били на контролу-након 11 дана. Доктор је рекао да је операција била велики успех и његове очи сада су савршено постављени. Но, када је др. отворио дечаково око приметио је да је један шав на горњи поклопац (conjuctiva) одвезан.Проблем је естетски тако да сада морам одлучити да ли желим да опет иде кроз операције како би везали шав . Када сам питала доктора какав ће бити естетски недостатак он је рекао да онај који разуме примети ће да око (коњуктива) није у реду.
Цео дан читам на нету и немогу да одлучим. Знам да је мали захват али плаши ме највише поновљена анестезија.
Које су последице по виду и како ће му очи изгледати ако не урадимо операцију?
Dg.:OD: esotropia alternans
Op.:OD:Retropositio mm.recti interni et resectio mm.recti externi
Прва контрола је прошла ОК.
Данас смо били на контролу-након 11 дана. Доктор је рекао да је операција била велики успех и његове очи сада су савршено постављени. Но, када је др. отворио дечаково око приметио је да је један шав на горњи поклопац (conjuctiva) одвезан.Проблем је естетски тако да сада морам одлучити да ли желим да опет иде кроз операције како би везали шав . Када сам питала доктора какав ће бити естетски недостатак он је рекао да онај који разуме примети ће да око (коњуктива) није у реду.
Цео дан читам на нету и немогу да одлучим. Знам да је мали захват али плаши ме највише поновљена анестезија.
Које су последице по виду и како ће му очи изгледати ако не урадимо операцију?
31.8.2012 cerka je imala operaciju strabizma.Zavrsna dijagnoza je;DG:exsotropio intermittens od hyperopio intermittens.;OP:od recessio m.r,superioris5.5 recessio m.r.6.5.Terapija je dexamethason-Neomycin sol.6x;chloramphenicol 15 UNGV.2x.Interesuje me zasto je kapak jos otecen i zasto se oko crveni;koliko treba vremena da se oko vrati u normalu da bude kao pre?Hvala unapred.Pozdrav.
I moj sin je imao operaciju strabizma (29.08) i mogu reci da mu je kapak jos otecen i oko mu je jos crveno ali svaki dan je sve bolje. Otok i crvenilo su normalna pojava kod operacije strabizma i razlicito je vreme oporavka. Nekima se oko normalizuje brze a nekima sporije. Tako da mislim da nema potrebe za brigu. Medjutim ja sam ipak laik i ovo znam od razgovorima sa doktorima i od citanja interneta. Znaci ako se otok i crvenilo ne smanjuju ja bi Vam preporucila da podjete kod doktora da on vidi dali je sve u redu ili ne.sukic napisao:31.8.2012 cerka je imala operaciju strabizma.Zavrsna dijagnoza je;DG:exsotropio intermittens od hyperopio intermittens.;OP:od recessio m.r,superioris5.5 recessio m.r.6.5.Terapija je dexamethason-Neomycin sol.6x;chloramphenicol 15 UNGV.2x.Interesuje me zasto je kapak jos otecen i zasto se oko crveni;koliko treba vremena da se oko vrati u normalu da bude kao pre?Hvala unapred.Pozdrav.
Zelim brzi oporavak Vasem detetu.Pozdrav!
Sto se tice problema sa odvezanog koncica kod moga sina nisam dobila odgovor. Dali neko zna dali korekcija konjuktive moze da se odradi kad je decak stariji (sa lokalnom anestezijom) ili to trebamo obaviti sto pre dok konjuktiva nije skroz zarasla. Meni oko izgleda dobro ali se ipak dvoumimo dali da uradimo tu intervenciju ili ne. Neki savet ili neko ko je imao slicnog problema sa odvezanog shava?