zitarice

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

kacha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 23, 2005 8:48 pm

zitarice

Post od kacha »

Pocela sam jesti oko 100gr Muesli sa razenim, psenicnim i zobenim pahuljicama svako jutro. Da li mi je to dovoljna kolicina zitarica na dan? Ne jedem nikakvu tjesteninu, narocito proizvode od bijelog brasna vec 1god. Takodjer ne jedem bijeli secer. Uglavnom se moja prehrana bazira na vocu, povrcu, sto raznovrsnijem, jedem i piletinu, tunu, jaja, mlijeko, sir. Zabrinjavaju me zitarice jer sam ih zapostavljala i sad sumnjam na hormonalni poremecaj?
Conch
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2005 7:01 pm

Post od Conch »

Mozda bi bilo bolje da jedes pola ujutro pola popodne ili navecer. Takodjer gledaj da zitarice koje uzimas su integralne i da ne sadrze dodatni secer (vjerujem da i u srbiji ima Hahne integralne zitarice od 1 kg u plasticnoj providnoj vreci, one su jedne od najboljih a ujedno i najisplativije).
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Ne razumem, kakav crni hormonalni poemecaj!????????????? Odakle ti ideja, nista mi nije jasno!?

Bukvalno se hranis fenomenalno.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Ljudi, imate super site: www.makrokutak.net, pa pitajte sve sto vas interesuje.
Inace, Kacha, ni ja ne shvatam kakve sad veze ima hormonski poremecaj? I sama se hranim ydravo vec duze vreme, ujutru jedem musle sa dodatkom psenicnih klica (ne odmeravam, nego koliko sam gladna toliko jedem), a unosim dosta povrca, najvise presnog, i voca. Mogu ti reci da mi se hormonski poremecaj (kojeg sam ja imala pre nego sto sam pocela ovako da se hranima), polako sredjuje, najvise zbog soje i ostalih zitarica koje su bogate estrogenom.
Iako sam daleko od toga, a verujem i ti, poznato je da se upravo zenama u menopauzi preporucuje vegeterijanski ili makrobioticki nacin ishrane, bas zbog estrogena koji sadrze namernice koje su najzastupljenije u oivim nacinima ishrane.

Stoga, nista se ne brini. Posebmo sto leti i treba da se ishrana bazira na povrcu, vocu (do &0%) i semenkama, a tek zimi da osnov bude na zitaricama (do 70% cak).

Uzivaj i nastavi tako!
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Snezana, nemojte pogresno da me shvatite, ali vidi se da se obrazujete na onom "Zdrav zivot" sajtu, koji je do te mere stetan po zdravlje vecine ljudi da je to tesko i opisati...

Vi za zdrav dorucak smatrate musli ?!

Pa generacije Amerikanaca su time ozbiljno narusile svoje zdravlje

A tek ovo sto pricate o soji...

Zamislite da ste musko, sta cemo onda sa tolikom estrogenima, a o ostalim losim osobinama soje da i ne govorim (rekoh da ukucate "dangers of soy" pa cete to saznati..)

Nemojte shvatiti licno, ali to sto pisete veoma je opasno ...
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Slazem se za musli i za soju. Samo treba pogledati amerikance i dalje nista vise nije potrebno.

Ipak, to ne znaci da musli nije zdrav.
Conch
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2005 7:01 pm

Post od Conch »

Da nije zalosno bilo bi smijesno :) da se ameri hrane kvalitetnim integralnim zitaricama bili bi kako treba. Al posto ih vecina preskace dorucak, a oni koji ga jedu, jedu jaja sa slaninom nije ni cudo sto su takvi.

Uostalom broju 9 ako nemas nesto konkretno reci bolje da sutis. Ako imas konkretne cinjenice iznesi ih. Komentari "to ti nista ne valja" i slicno nisu od koristi ni tebi ni drugima.
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

Cinjenice su sadrzane u desetinama (nisam preterao) najnovijih nutrition i well-being knjiga koje posedujem

Samo je pitanje koliko imam vremena, a pogotovo volje, da ih iznosim ovde gde hara pogubna pro-vegetarian filozofija
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

9 napisao:Snezana, nemojte pogresno da me shvatite, ali vidi se da se obrazujete na onom "Zdrav zivot" sajtu, koji je do te mere stetan po zdravlje vecine ljudi da je to tesko i opisati...

A tek ovo sto pricate o soji...

Zamislite da ste musko, sta cemo onda sa tolikom estrogenima, a o ostalim losim osobinama soje da i ne govorim (rekoh da ukucate "dangers of soy" pa cete to saznati..)

Nemojte shvatiti licno, ali to sto pisete veoma je opasno ...
E sad ga preteraste.
Prvo, moj dorucak je moja stvar, ja nikome nisam delila savete kako treba da se hrani. Isto mogu da uzvratim - generacije ljudi su upropastile sebe i poumirale od kancera i drugih bolesti zbog mesa, holesterola itd.

Dalje, ne "obrazujem" se na siteu, cak taj casopis ni ne kupujem, odnosno, pre mesec dana sam kupila prvi broj. Uz to, smatram da je ta cela ekipa oko tog casopisa jedna uzasna sekta.

Sto ste svi tako iskljucivi? Neko je, ako se secam, pitao za musle, ja sam rekla da ih volim, a inace ih sama pravim (kupim posebno sastojke i napravim kombinaciju koja mi odgovara). Zasto svi misle da treba da se svi hranimo na isti nacin? Meni su musli dovoljni za dorucak, zapravo preddorucak, jer ustajem jako rano i u to (ne)doba ne mogu da jedem nista drugo.

Dalje, SOJU SKORO UOPSTE I NE KORISTIM U ISHRANI, a napisala sam ono sto jeste tacno, a to je da ni soja (genetski nemodifikovana), u odredjenoj kolicini ne moze da skodi, kao nijedna druga namernica u odredjenoj kolicini.

Onda, Kacha je zensko! i ja sam, te kad sam pisala da je estrogen dobar, mislila sam na nas, niko muskarce ovde nije ni pominjao.

NISAM ni makrobioticar, ni vegan, ni vegeterijanac, jedem sve, ali apsolutno sve (mrzim doduse svinjetinu), jedino sto ne kombinujem suprotne vrste hrane. Ili cete mi i to "zabraniti" jer, zaboga, vi znate za univerzalni, 100% zdrav i na svakoga primenljiv sistem ishrane? I vi znate da li je meni musli dovoljan ili ne.

I, za kraj, zasto ste vi toliko iskljucivi? Kod vas je sve ili crno, ili belo. Ili ne citate sta ko napise, vec pricate svoje po svaku cenu. Ovde i nema rasprave, jer sam barem ja ostavila prostora da svako treba da sam oseti sta mu prija i sta odgovara njegovom organizmu, i koje su mu kolicine potrebne da bi normalno funkcionisao.

Na ovom siteu vlada pogubna iskljucivost. Dodje neko, pita za misljenje i onda se sto ljudi oseti prozvanim da ga ubede kako gresi 1000% i kako ni slucajno to ne treba da radi. Tipican nas mentalitet.
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

SnezanaR napisao: taj casopis ni ne kupujem, Uz to, smatram da je ta cela ekipa oko tog casopisa jedna uzasna sekta.
Ne bih upotrebio tu reč, ali pozdravljam ako tako mislite.

Ali ako tako mislite, zašto ih onda preporučujete?!?

Iziritirali ste me radikalnim vegetarian i macrobiotic stavovima koji su, za najveći broj ljudi, najkraće rečeno, veliko zlo.

Svako mora da nađe kombinaciju koja njemu odgovara, a pri tome te kombinacije mogu biti dramatično različite.

Lično, moja kombinacija je 70 % kvalitetnih masti dnevno, 20 % proteina i 10 % ugljenih hidrata, ali ne bih je nikome apriori preporučio.

Istovremeno, kombinacija za mog najboljeg prijatelja koj je istih godina (38 ), slične (malo sitnije i sa manje mišića) građe je 60% kvalitetnih ugljenih hidrata, 20% proteina i 20% masti

Već ta činjenica obesmišljava sve planove i načine ishrane koji pretenduju na sve ljude istovremeno.

Lično, duboko sam ubeđen da vegetarijanstvo i makrobiotika nikome ne mogu dobro doneti.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

9 napisao:
SnezanaR napisao: taj casopis ni ne kupujem, Uz to, smatram da je ta cela ekipa oko tog casopisa jedna uzasna sekta.
Ne bih upotrebio tu reč, ali pozdravljam ako tako mislite.

Ali ako tako mislite, zašto ih onda preporučujete?!?.
Njih, boga mi, nisam preporucila, nego site www.makrokutak.net gde su, barem po mom uvidu, entuzijasti koji zele da promene svoj nacin zivota i ishrane ka boljem i gde ljudi izmedju sebe dele iskustva i razmisljanja.

I dalje ne shvatam zasto bi bilo ko od njih (cak i ako ima zadrtih vegana, ili makrobioticara, ili...) predstavljao zlo. Svako neka trazi recept za sebe, ono sto prija vama ne prija meni, najveca glupost ikada proklamovana na ovome svetu je da su svi ljudi isti. Nisu ni po cemu (izuzev sto svi moramo umreti). Zato ne postoji "jedini pravi nacin". Nadam se da dopustate mogucnost da ti nacini ishrane nekim ljudima zaista pomzau, ja licno znam osobu koja je nakon Brojsove dijete (prethodno operisan rak jetre i jajnika) presla na zdravu ishranu (ona se bas drzi makrobiotike) i evo, bogu hvala, vec tri godine joj se nista ne vraca.

Nazalost, znam i drugacija iskustva, moj rodjeni otac je umro od raka zeluca (!) iako se hranio na najzdraviji moguci nacin.

A da demantujem i "zdrav" nacin baziran na mastima i proteinima - moja majka se tako hranila i takodje je umrla od raka.

Znaci - nema pravila, svaki organizam je za sebe.

Meni odgovara da jedem puno zitarica, ne sto tako pise u udzbenicima, ili sto to neko zagovara, vec sto sam nakon raznih eksperimentisanja (a imam dovoljno godina, 38, da sam imala vremena da stosta isprobam) dosla do toga da mi to navise prija - da nemam problema sa kilazom, da mi se koza preporodila, da mi je ten kao u bebe, da mi metabolizam sjajno funkcionise, da mi se krvna slika fenomenalno sredila... Takodje, kuvano mi nikada nije prijalo, kao sto ni meso nisam bas nikad specijalno volela jos od detinjstva (a tada nikako nisam mogla biti indoktrinirana "Zdravim zivotom", kako vi kazete)

Ne mislim da je u ishrani ista zlo, osim hemijski preradjenih proizvoda koji su pogubni za organizam.
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

SnezanaR napisao:ja licno znam osobu koja je presla na zdravu ishranu (ona se bas drzi makrobiotike)
Upravo to je ona preporuka koja je opasna...
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

9 napisao:
SnezanaR napisao:ja licno znam osobu koja je presla na zdravu ishranu (ona se bas drzi makrobiotike)
Upravo to je ona preporuka koja je opasna...
Cuj, ako se zena posle operacije kancera u metastazi i rigorozne Brojsove dijete vec tri godine odlicno oseca, a hrani se kako se hrani, znaci da to za nju nije opasno, naprotiv. Zar ne mislis da je bitnije to sto nekome neki nacin pomaze (i to ocigledno, jer zena stalno ide na kontrole), nego princip (protiv kojeg si ti toliko)?
Na tvoju srecu, ocigledno je da nemas iskustva sa tim - ja nazalost odlicno znam kako izgleda i mogu da pretpostavim sta znaci kada kancerogeni bolesnik nadje spas i to delotvoran spas! Svidjalo se to nekome ili ne, njoj makrobiotika pomaze.

A sad malo logike, posto izgleda da "ja u klin, ti u plocu":

Premisa 1: Zena je ozdravila uz pomoc makrobiotike.
Premisa 2: Zena je ljudsko bice.
Silogizam: Sva ljudska bica bi ozdravila uz pomoc makrobiotike.
Ovo se u logici zove pogresno izvodjenje zakljucka iz tacnih premisa.
A ti, br.9, to neprestano radis.

A sad ispravan logicki sud:
Premisa 1: Zena je ozdravila uz pomoc makrobiotike.
Premisa 2: Zena je ljudsko bice.
Silogizam: NEKA ljudska bica mogu i da ozdrave uz pomoc makrobiotike.

Znas sta je opasno? Iskljucivost, poput tvoje. To je najveci neprijatelj i zdravlja i znanja.
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

Snežana, zamolio sam Vas da ne shvatate lično kada Vam kazem da je to sto pišete besmisleno, a često i opasno, jer ne mislim da ste Vi za to krivi.

Kada Vam to kažem, naravno da ne gledam samo ovu temu nego sve sto pišete i zaključak koji iz toga proizilazi.

Pretpostavljam da ste profesor književnosti (recite ako sam pogodio :wink: ), i samim tim intelektualac.

Verujem da Vam nije pravo sto sam tako okarakterisao Vaše pisanje, ali rekoh, ubeđen sam da Vi za to niste krivi, nego suluda agresivnost i demagogija raznih pro-vegetarian izvora (jednog od njih Vi ste nazvali užasnom sektom!) koji nameću mišljenje da je to pravac kojima se treba kretati svako ko ima neki zdravstveni problem ako teži pravilnoj ishrani.

Duboko sam ubeđen (iz nebrojeno primera i naučnih istraživanja), da najveći broj ljudi upravo to vodi jos dublje u bolest.

Sreća, moguci su i drugačiji ishodi, kao sto je taj koji Vi navodite ali sam siguran da bi se oporavak jos brže i odlučnije ispoljio da se nije išlo tim putem.

Lično, prema tim izvorima imam posebnu odbojnost, jer sam i sam ranije zeleci da se osećam bolje krenuo tim putem, ali mi je bilo sve gore i dugo mi je trebalo da otkrijem da je upravo ono od cega sam pomoć očekivao i jedan od najvećih uzroka mojih tegoba.

Istraživanjem tih mehanizama (biohemija tela i mozga, fiziologija itd) se ozbiljno bavim nekoliko godina uz pomoć najstručnije svetske literature.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

9 napisao:Snežana, zamolio sam Vas da ne shvatate lično kada Vam kazem da je to sto pišete besmisleno, a često i opasno, jer ne mislim da ste Vi za to krivi.

Kada Vam to kažem, naravno da ne gledam samo ovu temu nego sve sto pišete i zaključak koji iz toga proizilazi.

Pretpostavljam da ste profesor književnosti (recite ako sam pogodio :wink: ), i samim tim intelektualac.
To sam negde napisala, ali ne vidim kakve sve to veze ima sa ovom temom (jer niti se bavim time, niti to smatram relevantnim za Net forume). Da li je "adut" koji ide u moju korist taj sto je covek sa kojim zivim doktor molekularne biologije, dakle, kudikamo upuceniji u ove teme od mena, a mislim i od br.9? Da li mi to daje legitimitet da mogu da napisem da je iskljucivost pogubna u svemu. Vas je taj nacin odveo u bolest, milione ljudi je prosecan nacin ishrane odveo u bolest.

Mene u celoj ovoj polemici jedino izludjuje sto vi mislite da raspolazete univerzalnim i sveprihvatljivim resenjem i odgovorom. U tom smislu, dicim se svojim intelektualizmom, jer mi daje fleksibilnost i sirinu - osobine koje su vama ocigledno strane.

Odustajem od daljeg natezanja na ovu temu koje ionako nikuda ne vodi. Daj boze da vase (ili bilo cije) teorije o uneiverzalnom i jedinom-ispravnom nacinu zivota spasu sve one milione bolesnih.

P.s. Ocito je da ste imali lose iskustvo ali je strasno sto nista niste naucili iz toga. Taj ko vas je nagovorio na makrobiotiku ili kakav vec nacin ishrane, bio je iskljuciv, i vi ste zato postradali (uzgred, i sami ste morali biti striktni i iskljucivi, kad ste se slepo pridrzavali tudjeg iskljucivog stava). A sada vi to isto radite, samo sto proklamujete u suprotnom pravcu. Dajte, kad ste toliko potkovani znanjem, neko konstruktivno, afirmativno resenje, a ne samo demagoski i negatorski napadati svakoga ko drugacije misli i veruje.

Pozdrav, nema me vise na ovoj temi. Prepustam je onima koji sve znaju.
Odgovori