Zdrava hrana BINGO

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

njsaojsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 4:18 pm

Post od njsaojsa »

mada su poruke stare,neko ce procitati i nadam se da ce mu pomoci....majja,svaka cast,ishrana je odlicna,zelim samo da se nadovezem na tvoju terapiju....voce,povrce,presno ili bareno (ne previse,da se vitamini ne bi izgubili),mada surutka je jako dobra,moj decko je pije vec dva meseca i bolji su mu rezultati,takodje mlecne prizvode ne treba sve izbaciti,a treba jesti polumasni kozji sir........caj od koprive,jako je dobar za prociscavanje krvi,i u teglu meda izrendati jednu jabuku,jednu sargarepu,jednu cveklu i iscediti jedan limun...svaki dan po malo,jako dobro isto za krv i jetru,i ono sto malo ljudi zna,postoje pecurke Shitake,od kojih se pravi caj,i odlicne su u borbi protiv hepatitisa... :D
neksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 17, 2011 10:25 am

Re: Zdrava hrana BINGO

Post od neksi »

Vidim da je tema zamrla, ali ja imam jedno pitanje. Da li ovakvim nacinom ishrane - sto presnija hrana, bez mesa i sa zitaricama - moze da utice i na psorijazu? Moj muz je u poodmaklom stadijumu psorijaze, ima je po celom telu u velikim pecatima, i pocinju da ga bole i zglobovi na rukama, a isprobao je cini mi se sve moguce lekove i lekare, jedino odbija da koristi kortikosteroide. Ocajan je, a i ja sa njim kada vidim koliko ga svrbi i boli. Pa ako iko ima bilo kakva iskustva u koriscenju ovakvog nacina ishrane u vezi sa psorijazom bila bih vam jako zahvalna na odgovoru.
laredo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 19, 2011 5:24 pm

Post od laredo »

neksi,
imam 27 godina,a psorijazu već 20-ak godina, probala sam sve i svašta, razne lekove, kreme, čajeve, sirupe, ali sve što sam koristila davalo je kratkotrajne rezultate. Nekoliko godina unazad, psorijaza je uznapredovala, došlo je do toga da je ima skoro na svakom delu tela osim na licu, šakama i stopalima, samim tim je i svrab bio izraženiji tako da nema potrebe da pišem o nervozi i tadašnjem psihičkom stanju. Pečati su bili sve veći i veći, npr. celo desno rame je bilo jedna velika crvena, upaljena površina sa belim ljuspicama, toliko je bolelo da je nekad i krvarilo, imala sam osećaj da me i kost boli. S' obzirom na stanje u kojem sam se našla, prinuđena sam da potražim pomoć, odlazak kod lekara sam naravno odbila, znajući šta me sve čeka - kortikosteroidi i kreme koje donose više štete nego koristi, pa sam počela da istražujem i eksperimentišem sa hranom. U martu ove godine sam krenula sa ishranom koja podrazumeva uglavnom presnu hranu - voće i povrće, žitarice, klice, semenke, ponekad tj. jednom u 10 dana plavu ribu ili kuvano belo pileće meso, poneko jaje. Izbacila sam potpuno mlečne proizvode, svu industrijski proizvedenu hranu, pšenicu tj. sve što sadrži gluten, slatkiše, kafu, čokoladu, kupovne sokove, šećer, so, mesne prerađevine, crvena mesa, od povrća ne jedem krompir, paradajz, papriku, plavi patlidžan, od voća ne jedem breskve i pomorandže, od masnoća jedino hladno ceđene ulja kao što su maslinovo, laneno, susamovo, od maka, koštica grožđa, kokosovo...Dakle sve se svodi najviše na sveže voće i povrće, salate, razne sokove od povrća, šejkove od voća, semenke (najviše susam, golica, lan, suncokret), koštunjavo voće (najviše badem, samo ne kikiriki i indijski orah), može i suvo voće, klice, sveže začinsko bilje, ponekad riba (skuša, divlji losos, orada, tuna), ponekad ali retko belo pileće meso, ponekad beskvasni hleb od nekog brašna samo ne od pšeničnog, domaća biljna mleka (bademovo, pirinčano, ovseno...), pečurke, pirinčane galete, za doručak ako ne jedem voće ili ceđene sveže voćne sokove, ovsena kaša sa voćem i semenkama, zaslađena malteksom ili pirinčanim sladom. Pijem puno vode - flaširane ili sa česme ali ostavljene preko noći u staklenom bokalu, dosta biljnih čajeva (nana, kamilica, kopriva, zeleni), mada još uvek istražujem...
A sad rezultati: već nakon mesečak dana pečati su postajali manje crveni, samim tim je bilo manje svraba i bola, a sad posle skoro 4 meseca, promena je očigledna, pečata više nema, ostale su ponegde tačkice ili ako je malo veća površina (do 1 cm) jako je bleda, skoro da se i ne primeti, nema naslaga, crvenila, ljuštenja, nema ni malo svraba ni bola, rame koje je bilo u užasnom stanju je potpuno čisto. Da napomenem, nikakve kreme nisam koristila, nikakve dodatne vitamine ili lekove. Ponekad, a to je jednom u 7 dana, namažem suva mesta na koži jekodermom. Sada bez problema nosim kratke rukave i šta god hoću, nisam nervozna, ništa me ne svrbi, ne boli, mogu normalno da spavam. Nadam se da ću ishranom i dalje kontrolisati stanje, a ako ovako ostane ja ću biti presrećna jer psorijazu mogu da ignorišem i ne predstavlja mi nikakvo opterećenje, a sve to bez ikakvih lekova i otrova. Da napomenem da ne pijem alkohol, eventualno ponekad crno vino, ne pušim, tj. ostavila sam duvan pre par godina.
Mnogo mi je pomogao sledeći forum u istraživanju:
http://www.psoriasis-help.org.uk/forum/ ... ,12.0.html
a naročito ova tema: http://www.psoriasis-help.org.uk/forum/ ... 860.0.html
Znam kako je živeti sa ranama po telu i koliko sve to neminovno vodi u očaj čak i depresiju i ma koliko čovek bio vedrog duha teško je voditi "normalan" život u takvom stanju. Zato nema potrebe da pišem koliko saosećam sa vama i koliko želim da vašem mužu a i vama naravno bude bolje.
Želim vam sve najbolje!
Pozdrav!
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Izbacivati meso iz ishrane je suludo. Da su ljudi jeli bobice i cvetiće nikad ne bi bili na ovom intelektualnom novou.

Ovo se odnosilo na prvi post i naslov "Zdrava hrana"
sanjana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 28, 2011 3:19 pm

Post od sanjana »

http://www.facebook.com/presna.hrana
konacno se pojavio i ketering za presnu hranu:)
Odgovori