dnevno jelo plus pice m i bude oko 400 kalorija, predjem bajsom oko 20km dnevno i radim neke vezbe ya ostale grupe misica, a kilza mi jer ista
da li je moguce da mi je metabolizam na tolikoj nuli da vise ne moze da funkcionise?????
Prvo, nema šanse da dnevno unosiš samo 400 kalorija, samo čaša soka ima minimum 100 kalorija.
Drugo, mnogo zavisi šta jedeš. Ako se pravilno hraniš i krećeš se, možda je kilaža ostala ista ali se izmenio odnos sala i mišića. To je ono kad imaš istu kilažu ali si zategnutija i lakše obučeš farmerke.
Treće, jeste, kad se izgladnjavaš metabolizam se usporava. Organizam gladovanje shvata kao signal da treba da "štedi" i čuva masne naslage što duže može.
Da se nadovežem na onu temu sa Ginekologije...ako gladuješ i ne unosiš dovoljno masti onda je moguće da ti je i to poremetilo menstruaciju.
ne pijem sokove zato sto su puni secera i odlicno znam njihovu kalorijsku vrednost. Pijem cajeve bez cecera, jedem musle , porcija sa obicnom mlekom ima 200 kal ali ja koristim sojino mleko u prahu.
to mi je odavno promenilo ciklus, nisam mogla da dobijem.
Ajde sad lepo ovo pročitaj, negde sam već ovo pisala na forumu (a nešto sam napomenula i u "Nera dijeti") ali davno pa me mrzi da tražim.
Kad sam bila negde tvojih godina držala sam dijetu. Bolje reći izgladnjavala sam se, otprilike kao ti sad. Oslabila sam 10 kilograma, izgubila sam menstruaciju, počela je da mi opada kosa, bila sam non-stop umorna i non-stop mi je bilo hladno.
Sama sam prekinula sa dijetom ali ovo jeste bio poremećaj ishrane, brojala sam svaku kaloriju i znala sam da pohisterišem kad slučajno unesem više.
Menstruaciju sam izgubila posle prvih mesec dana, nisam je imala tri meseca (niti sam je dobila kad sam ponovo počela da jedem normalno) i dobila sam je tek kad su mi dali hormonske injekcije a posle su mi prepisali neke tablete da mi se ustali ciklus od kojih sam dobila užasan apetit i ugojila se 20 kilograma, dakle 10 više nego na početku dijete.
Takođe, zbog neuravnotežene ishrane u onih 10 kilograma ušlo je i nekoliko kilograma mišića tako da sam bila sva mlitava. Trebalo mi je godinu dana rada u teretani da se vratim u formu pre dijete.
Da ne zaboravim, kao uspomena na izgladnjavanje ostao mi je gastritis - i danas, deset godina kasnije, ne smem da pravim preveliku pauzu između obroka jer dobijem bolove u želucu. Bolje da ne znaš kakav je osećaj.
To što ti radiš je propast jer u takvim uslovima organizam prvo počne da "jede" mišiće. A mišići su ti koji daju telu oblik. Znači, devojka koja ima istu visinu i težinu može da izgleda 10x bolje od tebe jer se hrani normalno. Kad se istroše mišići skinuće se i salo ali do tada ćeš da navučeš sto zdravstvenih komplikacija jer kao što rekoh, organizam ne može da živi od muslija i čaja.
Organizam se stalno obnavlja a da bi se obnavljao potrebni su mu hranljivi sastojci iz hrane. I to tačno određeni. Ako ne unosiš proteine (koji su jedini izvor azota) organizam dolazi do azota tako što razgrađuje sopstvene proteine - dakle, mišiće. Potrebni su i vitamini za razne metaboličke procese, i ugljeni hidrati i masti za energiju i funkcionisanje hormona. Ne treba naravno preterivati s mastima ali nedostatak masti je siguran recept da se izgubi menstruacija jer su one neophodne za pravilno funkcionisanje ženskih polnih hormona. Recimo, bilderke koje zbog takmičenja hoće da imaju što manje sala i zato raznim sredstvima smanjuju procenat masti u telu, često imaju problema sa menstruacijom. Ono što je neverovatno ali istinito, neke masti (polinezasićene) čak pospešuju mršavljenje.
Moj ti je savet da se javiš nutricionisti koji će te posavetovati kako da se pravilno hraniš, a ne bi bilo loše ni da popričaš sa psihologom jer ovaj režim 'ishrane' vodi u anoreksiju...
ja sam imala anoreksiju, kazem imala zato sto sada neki put mogu da se hranim normalno, pricala sam sa psihologom dosta puta, bila sam kod nutricioniste, dobila sam razne lekove, krv su mi vadili 2 puta, inace i kosa mi je vec opadala i jos uvek mi je stalno hladno neki put toliko da mi prsti poplave. samo sto ja nisam umorna kod mene je obrnuto mogu dnevno da spavam po 2 3 sata i da budem odmorna, imam vrtoglavice ranije su me i kosti bolele svako vece kada krenem na spavanje.... da ne nabrajam vise. ako jedem normalno pa se ugojim ne izlazim iz kuce par dana, progutam celu tablu laksativa i hocu da umrem od bolova zato sto ne trpim hranu u sebi. pila sam po 20 tableta za mrsavljenje.... pokusavala sam uopste da ne jedem i tako izdrzala najvise 4 dana do sada. i sada cu poceti da ne jedem uopste da bi smrsala makar malo. sto se tice misica imam ih i previse i dobro bi mi doslo da ih smanjim malo.
bez grize savesti pre godinu dana, a sa grizom savesti kada sam se jako razbolela u februaru ove godine 2 nedelje sam imala jako visoku temperaturu i jela sam normalno zato sto sam mislila da cu da umrem. osecala sam da organizam ne moze da mi se bori sa bolescu pa sam naterala sebe da jedem i jela sam normalno mesec dana dok se nisam izlecila posle sam se vratila na staro.
Onda kad si jela normalno, jesi li se ugojila i koliko?
Ako nisi, zašto si posle ponovo počela da gladuješ?
Jesi li uvek imala ovu težinu ili si nekad bila deblja?
Ti imaš normalnu težinu i ali nemaš normalan odnos prema hrani, to je problem. Naravno da niko ne želi da se ugoji ali ne valja kad to preraste u opsesiju. Verujem da si pametna devojka i da znaš da to što radiš nije nimalo zdravo i da će kad-tad da nastupe posledice. Pošto vidim da ne možeš sama da se iskontrolišeš mislim da bi trebalo da nastaviš sa psihoterapijom.
maza napisao:visoka sam 165 i jeste normalna kilaza. a Sto si ti pala na 39???
Ja od stresova. Jer spadam u tipove koji ne mogu da jedu kada su pod stresom . Sada sam povratila taj osecaj, da mi se ne gadi hrana, ali tako sto sam morala sat da navijam, da zvoni na 2-3 sata, i onda pravac frizider, pa makar jedan zalogaj...... .
Sada sam u normali sto se tice apetita, ali nikako da vratim kilazu, osecam kao da jedem uzalud.......