striktno biljna ishrana

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

mladen82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 9:56 am

Post od mladen82 »

MARS napisao:Vidi medu kako je jak i brz, i pametan u isto vreme, a jos se i vere po drvecu i pliva porekama i lovi ribu, a i sve ostale zivotinje pa cak i nas.

Postavio sam link, i otvorio temu Makrobiotika.
pa sta opet nije jaci od slona :D
Orchid_girl
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 11:21 pm

Post od Orchid_girl »

Stetnost mesa nije uopste vezana za kolicinu masti koje ono moze da sadrzi, vec za sve ono ostalo sto sadrzi- od antibiotika pa nadalje...koji svi stete ljudskom organizmu (sigurno ima hiljade clanaka onlajn koji ovaj moj argument do detalja objasnjavaju), to isto vazi za sve zivotinjske proizvode, tako, da, NE, meso nije zdravo, ali posto vecina nas ima i druge nezdrave navike, a i zivimo u zagadjenom svetu, samo je pitanje koje cemo da izbacimo, a koje da zadrzimo, da bismo ipak sebi malo olaksali- ja sam izabrala da izbacim zivotinjske proizvode, jer smog i zagadjenje nemam moc da smanjim na nulu...

Mozemo o ovome da raspravljamo godinama, cinjenica da nista mrtvo ne moze nikada da nahrani nase telo, um i dusu kao nesto zivo i sveze ostaje... :wink:
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

Razumem sta pricas i to trba donekle primeniti uleto ali ipak u nekim kolicinama jesti meso.

Hrana koja hladi
25.06.2007, 06:53
Kad živa u termometru poludi i kad temperatura danima prelazi 30 podeljak, navike u ishrani moraju da se menjaju. Zaboravite na jela koja se dugo i teško vare i zbog kojih ćete imati utisak da je još toplije. Salame, pržena jela, masni umaci na bazi pavlake i majoneza i torte sa kremom treba da sačekaju hladnije dane. Ovo je vreme za laku hranu koja osvežava.

Testenina i pirinač su dozvoljeni, ali samo pod uslovom da ih jedete uz lagane umake i maslinovo ulje ili sa prilogom od povrća. Riba i meso (po mogućstvu belo) takođe su dozvoljeni, ali pripremljeni na što jednostavniji način: kuvani na pari, bareni, na roštilju...
Sa sezonskim povrćem ne možete da preterate. Ono svakodnevno mora da se nađe na vašem jelovniku, kako sirovo, tako i kuvano. To je zato što povrće osvežava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Ono je pravi rudnik mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci koje su od neprocenjivog značaja za očuvanje zdravlja i lepog izgleda.
Ako ste ljubitelj zelene salate, slobodno se opustite! Ovo povrće čisti creva i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Zato leti zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom može da bude zamena za glavno jelo. Ali, pazite: dok je perete i čistite, nemojte da odbacujete spoljne, tamnozelene listove, pošto su oni bogati hlorofilom i drugim dragocenim supstancama. Nežni beli listići iz srca salate su možda ukusniji, ali ni izdaleka nisu toliko zdravi.
Leto je vreme kada treba jesti gorke i kisele namirnice koje osvežavaju (radić, cikorija, rukola, grejpfrut i ostalo južno voće, jogurt...). Preporučuju se i ljute papričice, pošto izazivaju širenje krvnih sudova i snižavaju telesnu temperaturu.

Jogurt - eliksir dugovečnosti

Bez obzira da li je napravljen od obranog ili punomasnog mleka, da li je manje ili više kiseo, sa voćem ili običan, jogurt je pravi lek. Blagotvorno deluje na crevnu floru, podstiče izbacivanje toksina, osvežava... Ali samo pod uslovom da je svež i da ste ga čuvali u frižideru!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Nema idealnog nacina ishrane za sve ljude, svako treba da otkrije sta njemu licno odgovara.

Potomci ljudi koji su evoluirali hraneci se gotovo iskljucivo mesom (Eskimi) mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice usled nedovoljnog unosa mesa.

S druge strane, ako su tvoji preci preferirali biljnu ishranu, sa retkim izletima u mesozderstvo, onda mozes zdravo da zivis hraneci se iskljucivo biljkama.

Izvesnu ulogu igra i hrana na koju smo naviknuti od malih nogu, znaci nije sve u genima. Organizam judi koji su kao deca bili vegetarijanci mnogo efikasnije izvlaci gvozdje iz povrca od organizma ljudi koji su odrasli hraneci se mesom, koji je prilagodjen prvenstveno koriscenju gvozdja iz mesa. Kod ovih drugih vegetarijanstvo moze da izazove anemiju ako ne koriste vestacke suplemente gvozdja.
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

@donka
Slazem se sa tobom, a i ishrana zavisi u kom podneblju zivis da li su to hladni ili topli krajevi. :)

Ja mislim da je glavni problem u namirnicama koje sadrze vestacke aditive za dugotrajnost, boju ukus itd. :)
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Orchid_girl napisao:Stetnost mesa nije uopste vezana za kolicinu masti koje ono moze da sadrzi, vec za sve ono ostalo sto sadrzi- od antibiotika pa nadalje...koji svi stete ljudskom organizmu (sigurno ima hiljade clanaka onlajn koji ovaj moj argument do detalja objasnjavaju), to isto vazi za sve zivotinjske proizvode, tako, da, NE, meso nije zdravo, ali posto vecina nas ima i druge nezdrave navike, a i zivimo u zagadjenom svetu, samo je pitanje koje cemo da izbacimo, a koje da zadrzimo, da bismo ipak sebi malo olaksali- ja sam izabrala da izbacim zivotinjske proizvode, jer smog i zagadjenje nemam moc da smanjim na nulu...

Mozemo o ovome da raspravljamo godinama, cinjenica da nista mrtvo ne moze nikada da nahrani nase telo, um i dusu kao nesto zivo i sveze ostaje... :wink:
Nije stvar u mesu nego u "dozvoljkenim aditivima" koji se dodaju namirnicama. :)

Npr. voce i povrce je puno otrova posto se masovno prska insekticidima protiv tzv. stetocina. :)

Tako npr sam izbacio iz ishrane sve slane i slatke grickal;ice. Samo sam u ishrani ost. npr Milku ckoladu od 300g sa ljesnacima onim krupnim. :lol:

:wink: :wink: :wink:
NikolaK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 19, 2008 3:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od NikolaK »

Na mom sajtu imaju svi aditivi koji kako uticu na organizam, pa koga zanima...........
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Mozes da stavis link posto nisam uspeo da nadjem.
NikolaK
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od NikolaK »

Kad udjes na sajt, na prvoj strani na dnu!
zenlee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am

Post od zenlee »

Potpuno vegeterijanska hrana ne sadrzi sve esencijalne amino kiseline tako da se potpuna struktura proteina tesko postize ovom ishranom.
Testosterone man
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Tacno kao i to sto je procenat masti nizak znaci nivo testosterona je nizak. 8)
zenlee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am

Post od zenlee »

MARS napisao:Tacno kao i to sto je procenat masti nizak znaci nivo testosterona je nizak. 8)
Tacno ali ne mogu one test.da podignu do nebesa one samo mogu neki mali procenat.
Testosterone man
Orchid_girl
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 11:21 pm

Post od Orchid_girl »

zenlee napisao:Potpuno vegeterijanska hrana ne sadrzi sve esencijalne amino kiseline tako da se potpuna struktura proteina tesko postize ovom ishranom.
Pogledaj sta je mladen82 napisao o proteinima na pocetku 2. strane! Ima sasvim dovoljno proteina u namirnicama biljnog porekla.

Danas se preteruje sa kolicinom proteina u ishrani- u principu se citiraju potpuno besmislene kolicine navodno neophodne u dnevnoj ishrani... :roll:
Korisnikov avatar
DacaYU
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 4:45 pm
Kontakt:

Post od DacaYU »

NikolaK napisao:Na mom sajtu imaju svi aditivi koji kako uticu na organizam, pa koga zanima...........
To za E-330(limunska kiselina) sam cula pre jedno 6,7 godina i hteli smo da ga izbegnemo i naravno gledali deklaracije ,pa smo se zapanjili da njega ima u 90% proizvoda a pogotovo nasih.Pogledaj svaki nas margarin sadrzi upravo E-330.Stvarno izbegavam te proizvode koliko mogu,ali danas se brzo zivi prosto svu hranu ne mozes da spremas kod kuce.
Dum vivis,sperare decet.-Dok si ziv,valja da se nadas.
NikolaK
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od NikolaK »

Tako je to kad drzava ne vodi racuna o sopstvenom narodu!!
Odgovori