striktno biljna ishrana

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

mladen82 napisao:naravno da sam sve procitao
ocnjaci jesu malo ostriji ali nisu veci nista od sekutica
ONDA SAM JA VUKODLAK. :lol:
mladen82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 9:56 am

Post od mladen82 »

PROTEINI

Namirnica Kolicina u gramima na 100 g

Soja 38
Suncokret 27
Socivo 24
Leblebije 23

Badem 18,3
Kikiriki 16,5
Jecam 14
Psenica 13
Kukuruz 9,4
Integralni hleb 8,9
Beli hleb 8,2
Pirinac 7,2
Grasak 6,7
Lucerka 6,6
Krompir 2
Paradajz 1,3
Crni luk 1,2
Krastavac 1
Kokosov orah 5
Suve smokve 4,5
Masline 3,5
Avokado 2,1
Tresnje 0,8
Narandze 0,8
Tunjevina 21
Piletina 20
Teletina 20
Prasetina 19
Jagnjetina 19

Svezi oslic 16,3
Svezi bakalar 15
Jaja 13
Beli sir 8,7
Jogurt 3,8
Kravlje mleko 3,5
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

zBOG CEGA ESKIMI JEDU ZIVO MESO ZATO STO JE ONA PUNA HOLESTEROLA KOJI IM DA VISE MASNOCA U ORG KOJE IH STITE OD HLADNOCE, A I TEZE JE NA POLU NAPR. VATRU.
mladen82
Novi član
Novi član

Post od mladen82 »

lekarski odgovor na prigovor vegetarijanstvu

http://pobedidijabetes.org/lekarski-odg ... rijanstvu/
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

mladen82 napisao:lekarski odgovor na prigovor vegetarijanstvu

Ne valja ekstremno izb. meso, i nacin ishrane zavisi od podneblja gde zivite.
mladen82
Novi član
Novi član

Post od mladen82 »

MARS napisao:

mozete li da obrazlozite?
Orchid_girl
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 11:21 pm

Post od Orchid_girl »

Mladen82- Izgleda mi da si ti dovoljno informisan i dovoljno sposoban da se dalje informises...I uvek ce naici neko ko ce reci "meso je dobro" i slicno, besmisleno je raspravljati se, samo treba traziti rezultate.

Ono sto me danas izneneadjuje je koliko su razna stanja (ne bolesti) poslale prihvacene- kao normalno je da me nekada boli glava, imam alergiju, hemoroide, ponekad patim od zatvora, imam nesanicu ili spavam malo, nosim naocare pre 50-e, ... :roll:
Cudo je sve nasta ljudi pristaju! A to su sve stanja sa kojim se zivi svaki dan, jos ni ne pricamo o bolestima, ili ozbiljnijim stanjima, gde se ni visok pritisak ni holesterol ne smatraju preterano vaznim ili ozbiljnim, jer, iskreno, tako su cesti...I na kraju zivis na tabletama i lesevima...Mmmm, zvuci dobro :-?

Ljudi (jeli ili ne jeli zivotinjske proizvode) ne unose dovoljno minerala u svoja tela, bukvalno pored sve te hrane nam je telo gladno, jer nije dobilo ono sto je njemu stvarna hrana.

Mladen82- Kako se ti trenutno hranis?
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

vi niste normalni, toliko paranoje :o oko nicega je stvarno nenormalno, birajte da li cete biti vuk,ovca ili medved. 8)
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

mladen82 napisao:
MARS napisao:

zasto? zato sto meso jaca kosti i tvoj imuni sistem, eto zato.

Dobra kombinacija je pljeskavica u hlbu uz pivo.
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

mladen82
Novi član
Novi član

Post od mladen82 »

Orchid_girl napisao:Mladen82- Izgleda mi da si ti dovoljno informisan i dovoljno sposoban da se dalje informises...I uvek ce naici neko ko ce reci "meso je dobro" i slicno, besmisleno je raspravljati se, samo treba traziti rezultate.

Ono sto me danas izneneadjuje je koliko su razna stanja (ne bolesti) poslale prihvacene- kao normalno je da me nekada boli glava, imam alergiju, hemoroide, ponekad patim od zatvora, imam nesanicu ili spavam malo, nosim naocare pre 50-e, ... :roll:
Cudo je sve nasta ljudi pristaju! A to su sve stanja sa kojim se zivi svaki dan, jos ni ne pricamo o bolestima, ili ozbiljnijim stanjima, gde se ni visok pritisak ni holesterol ne smatraju preterano vaznim ili ozbiljnim, jer, iskreno, tako su cesti...I na kraju zivis na tabletama i lesevima...Mmmm, zvuci dobro :-?

Ljudi (jeli ili ne jeli zivotinjske proizvode) ne unose dovoljno minerala u svoja tela, bukvalno pored sve te hrane nam je telo gladno, jer nije dobilo ono sto je njemu stvarna hrana.

Mladen82- Kako se ti trenutno hranis?
Citam samo tekstove koje nadjem na internetu i pokusavam da logicki razmisljam.
Medicina kaze da svaki covjek treba da ima normalan pritisak 120 sa 80.
Ja od svoje 18-te imam povisen krvni pritisak, uglavnom 130. U nekim trenucima imao sam i 170 sa 100.
Poceo sam da razmisljam zasto.
Shvatio sam da je tacna ona izreka ' Zdravlje ulazi na usta'.
Jeo sam dosta slane i suve svinjetine i drugog mesa a da to nisam ni znao.

Jedem i danas, ali nece to bit tako citav moj zivot, kad budem svoj gazda sam cu odlucivati sta cu jesti.
mladen82
Novi član
Novi član

Post od mladen82 »

MARS napisao:
mladen82 napisao:
MARS napisao: Ne valja ekstremno izb. meso, i nacin ishrane zavisi od podneblja gde zivite.
zasto? zato sto meso jaca kosti i tvoj imuni sistem, eto zato.

Dobra kombinacija je pljeskavica u hlbu uz pivo.
pfff
opet obrazlozi, daj koje to proteine, vitamine, aminokiseline i ostalo ima meso a nemaju voce povrce zitarice i orasasti plodovi

Vidi slona koliki je, kakve kljove ima a pase travu...
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Vidi medu kako je jak i brz, i pametan u isto vreme, a jos se i vere po drvecu i pliva porekama i lovi ribu, a i sve ostale zivotinje pa cak i nas.

Postavio sam link, i otvorio temu Makrobiotika.
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Saveti o tome da treba izbegavati crveno meso veoma su česti. Glavni argument obično je taj da je crveno meso masno, da veliki broj ljudi ionako ima previsok holesterol pa masno nikako ne može pozitivno uticati na njihovo zdravlje... Umesto crvenog, savetuje se belo, nemasno meso, kao što su pileće ili ćureće belo meso. Belo meso svakako jeste zdravo, ali da li je svako crveno meso pogubno po vaše zdravlje?

Ne, nije svako. Svinjetina ima i te kako masnih delova, ali nije svako crveno meso takvo. Recimo, u 150 grama junećeg bifteka ima 130 kalorija - to svakako nije holesterolska bomba. Plus, to meso sadrži proteine, selen (antioksidant), vitamin B12, plus je crveno meso jedan od glavnih izvora gvožđa (zato je, između ostalog, neophodno povremeno ga davati deci kako ne bi obolela od anemije). Uz sve svoje sastojke juneći biftek je izuzetno korisna hrana za sportiste, a koristi i ostalima, mada oni nemaju toliko veliku potrebu za crvenim mesom kao sportisti.

Kako je onda najbolje postupati s crvenim mesom? Idealno je da vam se dva puta nedeljno nađe na trpezi, a ostalih dana konsumirajte ribu, jaja, belo meso (ćureće ili pileće). Dobro je znati da meso ne treba prepeći i da nipošto ne sme da zagori - na tim mestima stvaraju se otrovi. Kao prilog uz crveno meso izbegavajte bilo koju vlaknastu hranu, jer ona ometa apsorpciju gvožđa; dobro će doći zeleno povrće, i to presno ili kuvano na pari (kada je povrće tako pripremljeno, vlakna manje ometaju apsorpciju gvožđa i manje nadimaju).

Dakle, da li je crveno meso baš takav bauk? Ne. Ne treba preterivati s količinom, kao što ni sa jednom vrstom namirnica ne treba preterivati s količinom, ali i crveno meso, barem ono posno, jeste korisna namirnica i treba je redovno konsumirati. Prijatno!
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

Jedite meso koje vam odgovara
20.11.2006, 08:16
Jedete meso zato što je bogato belančevinama, pomaže vam da održite liniju i obezbeđuje vam potrebnu energiju? Ali, umete li da odaberete upravo onu vrstu mesa koja je vama najpotrebnija?

Šta danas spremate za ručak? Ako je vaš odgovor: „Meso!“, onda obavezno pročitajte ovaj tekst, pošto postoji ogromna razlika između piletine, svinjetine, junetine i teletine. I nije isto da li jedete belo meso ili batak, džigericu ili šniclu i da li meso pripremate na roštilju ili ga kuvate. „Meso je vrlo važna namirnica zato što sadrži belančevine i gvožđe koje organizam lako apsorbuje“, objašnjava italijanski nutricionista Karla Lertola. „Ali, nisu sve vrste mesa iste. Sadržaj belančevina i gvožđa zavisi od kvaliteta i vrste.

Pod stresom ste? Odaberite teletinu

Ova vrsta mesa je idealan izbor za vas, pošto sadrži cink i druge supstance koje jačaju imunološki sistem, čije je funkcionisanje ozbiljno ugroženo zbog stresa.

Osim toga, obezbediće vam vitamine iz grupe B, neophodne za normalno funkcionisanje metabolizma, koji lako može da se poremeti ukoliko smo izloženi preteranom pritisku na poslu i kod kuće. Ovi vitamini takođe regulišu funkcionisanje nervnog sistema i pomažu nam da se izborimo sa napetošću.

Dodatni savet:

Ako ste pod stresom, trudite se takođe da unosite dovoljno tečnosti i da jedete puno voća i povrća.

Pazite na liniju? Jedite piletinu

Opredelite se za piletinu, koja sadrži manje masti i manje kalorija od ostalih vrsta mesa, ali pod uslovom da uklonite kožicu. Najposnije je belo meso, a krilca su najmasnija. Batak je masniji od grudi, ali sadrži više gvožđa. Pileće meso uvek mora dobro termički da se obradi, pošto se lako zarazi patogenim mikroorganizmima, čak i kad je strogo kontrolisanog porekla. Iz istog razloga, i u frižideru treba da se drži tako da ne dođe u dodir sa drugim namirnicama.

Dodatni savet:

Ne preskačite obroke. Ako ne dobije potrebne kalorije u trenutku kad su mu potrebne, organizam se izlaže opasnom stresu. Osim toga, ako preskačete obroke, vrlo je verovatno da ćete imati napad gladi koji nećete moći da obuzdate.

Ako ste umorni Opredelite se za crveno meso

Osećaj premorenosti i iscrpljenosti može da bude posledica nedostatka gvožđa, koji ćete najlakše nadoknaditi ako jedete crveno meso, pre svega konjsko. Dobar izbor predstavljaju i govedina i teletina. Ako volite pljeskavice i druge specijalitete od mlevenog mesa, izbegavajte one gotove, pošto sadrže puno masnoće. Najbolje je da ih sami pripremite od komada junetine ili teletine koji sami odaberete.

Dodatni savet:

Izbegavajte mesne prerađevine, koje su pune zasićenih masti i soli. U protivnom, krvotok će biti opterećen i bićete se još umornije.

Sportski ste tip Džigerica će vam pomoći

U tom organu se metabolišu svi hranljivi sastojci koje unosimo sa hranom i u njemu se talože gvožđe, šećeri i vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su A, E, D i K. To važi kako za teleću džigericu tako i za svinjsku i pileću. Pošto se lako vari, preporučuje se i deci. Sa ovom namirnicom, međutim, treba biti krajnje oprezan, pošto se u džigerici veoma sporo razgrađuju lekovi koje životinje ponekad dobijaju na farmama.

Dodatni savet:

Ako se redovno bavite sportom, treba da unosite oko 2.000 Kcal dnevno. Trudite se da što češće pijete sveže ceđen sok od voća i povrća.
Odgovori