Sta praviti od zimnice?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Sta praviti od zimnice?
Mnjam!
Ajvar od patlidžana
Potrebni sastojci
4 kg patlidžana
500 g paprike
200 g paradajza
1 veza peršuna
mirođije po ukusu
so
konzervans
Način pripreme
Patlidžan operite, ispecite i ogulite mu kožicu.
Isecite ga i sameljite na mašini za meso, a u međuvremenu ispecite paprike i paradajz, pa i njih ogulite i sameljite.
Peršun i mirođiju sitno isjecite, sve pomiješajte, posolite po ukusu i kuhajte dok ajvar ne dobije željenu gustinu.
Na kraju dodajte konzervans, dobro izmešajte i sipajte u zagrijane tegle. Tegle povežite i stavite u rernu da se pasterizuju.
Držite ih u rerni oko 90 minuta.
Ajvar od patlidžana
Potrebni sastojci
4 kg patlidžana
500 g paprike
200 g paradajza
1 veza peršuna
mirođije po ukusu
so
konzervans
Način pripreme
Patlidžan operite, ispecite i ogulite mu kožicu.
Isecite ga i sameljite na mašini za meso, a u međuvremenu ispecite paprike i paradajz, pa i njih ogulite i sameljite.
Peršun i mirođiju sitno isjecite, sve pomiješajte, posolite po ukusu i kuhajte dok ajvar ne dobije željenu gustinu.
Na kraju dodajte konzervans, dobro izmešajte i sipajte u zagrijane tegle. Tegle povežite i stavite u rernu da se pasterizuju.
Držite ih u rerni oko 90 minuta.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Slatko od jagoda
Potrebni sastojci
1 kg jagoda
1/5 kg secera
sok od limuna
Način pripreme
Za slatko odabrati jagode najboljeg kvaliteta i arome.
Oprati ih, odstraniti peteljke, staviti u emajlirani sud i poseceriti, a zatim nakapati sokom od limuna.
Ostaviti jagode da prenoce da bi ocvrsle.
Sutradan sud sa jagodama staviti na vatru i kuvati.
Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna, koji se prethodno rastvori u vodi.
*Na svaki kg jagoda dodati 1/5 kg secera.
*Prilikom kuvanja sud protresati , a penu skidati kasikom.
*Kad sok sa kasike kaplje u gustim kapima znak je da je slatko kuvano.
*Ohladjeno slatko pakovati u tegle i pokriti celofanom.
Potrebni sastojci
1 kg jagoda
1/5 kg secera
sok od limuna
Način pripreme
Za slatko odabrati jagode najboljeg kvaliteta i arome.
Oprati ih, odstraniti peteljke, staviti u emajlirani sud i poseceriti, a zatim nakapati sokom od limuna.
Ostaviti jagode da prenoce da bi ocvrsle.
Sutradan sud sa jagodama staviti na vatru i kuvati.
Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna, koji se prethodno rastvori u vodi.
*Na svaki kg jagoda dodati 1/5 kg secera.
*Prilikom kuvanja sud protresati , a penu skidati kasikom.
*Kad sok sa kasike kaplje u gustim kapima znak je da je slatko kuvano.
*Ohladjeno slatko pakovati u tegle i pokriti celofanom.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Njegovo Visochanstvo AJVAR
-15 kg paprika
- 3 kg plavog patlidžana
- 3 dl ulja
- sirće
- so
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično činite.
Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i ostavite papriku da se potpuno ohladi.
Tada ocistite papriku od ljuske, semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika.
Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje (cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom).
Veoma je važno da se paprika dobro ocedi.
Plavi patlidžan operite, posušite kuhinjskom krpom i stavite na pleh.
Pecite ga u rerni 30 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.
Ostavite da se ohladi, pa oljuštite sa njega tvrdu ljusku, tako da vam ostane samo meso plavih patlidžana.
Sameljite papriku i patlidžan na mašini za mlevenje mesa.
U velikoj šerpi zagrejte polovinu pripremljenog ulja.
Stavite celu količinu spremljenog mlevenog povrća, smanjite temperature na otprilike jednu trećinu i mešajte neprekidno da se ajvar ne uhvati za dno šerpe.
Ajvar pržite na laganoj vatri dok ne postane "suv", tj dok ne ukuva sva tečnost koju puste paprika i patlidžan.
Povremeno dodajte po malo ulja.
Vodite računa da ne preterate i da vam se ulje dobro uprži u masu.
Proces traje oko 60 minuta.
Na kraju posolite i zakiselite sirćetom po ukusu i pržite još oko desetak minuta.
Tegle koje ste dobro oprali i osušili stavite u rernu i lagano ih zagrejte na temperaturu od 50 stepeni.
Ajvar sipajte topao u zagrejane tegle i pune tegle slažite u rernuu.
Kada ste napunili sve tegle, rernu ukljucite na 50 stepeni i ostavite tako dok se ne uhvati pokorica na svakoj tegli ajvara.
Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama.
Ako ih zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna, koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu. Takođe je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u teglu ušao vazduh (zbog čega bi ajvar mogao da se ubuda ili ukiseli).
Neke domaćice dodaju beli luk u ajvar još prilikom spremanja, ali moj je predlog da to ne činite jer nisu svi ljubitelji ukusa belog luka u ajvaru.
A svakako uvek možete beli luk, sitno isečen, dodati ajvaru prilikom serviranja.
Ovo je najskuplji ali i najoriginalniji recept za ajvar.
Danas postoje neke ekonomicnije i brže varijante za pripremu ajvara, ali izmene u pripremanju donose izmene i u ukusu.
-15 kg paprika
- 3 kg plavog patlidžana
- 3 dl ulja
- sirće
- so
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično činite.
Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i ostavite papriku da se potpuno ohladi.
Tada ocistite papriku od ljuske, semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika.
Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje (cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom).
Veoma je važno da se paprika dobro ocedi.
Plavi patlidžan operite, posušite kuhinjskom krpom i stavite na pleh.
Pecite ga u rerni 30 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.
Ostavite da se ohladi, pa oljuštite sa njega tvrdu ljusku, tako da vam ostane samo meso plavih patlidžana.
Sameljite papriku i patlidžan na mašini za mlevenje mesa.
U velikoj šerpi zagrejte polovinu pripremljenog ulja.
Stavite celu količinu spremljenog mlevenog povrća, smanjite temperature na otprilike jednu trećinu i mešajte neprekidno da se ajvar ne uhvati za dno šerpe.
Ajvar pržite na laganoj vatri dok ne postane "suv", tj dok ne ukuva sva tečnost koju puste paprika i patlidžan.
Povremeno dodajte po malo ulja.
Vodite računa da ne preterate i da vam se ulje dobro uprži u masu.
Proces traje oko 60 minuta.
Na kraju posolite i zakiselite sirćetom po ukusu i pržite još oko desetak minuta.
Tegle koje ste dobro oprali i osušili stavite u rernu i lagano ih zagrejte na temperaturu od 50 stepeni.
Ajvar sipajte topao u zagrejane tegle i pune tegle slažite u rernuu.
Kada ste napunili sve tegle, rernu ukljucite na 50 stepeni i ostavite tako dok se ne uhvati pokorica na svakoj tegli ajvara.
Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama.
Ako ih zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna, koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu. Takođe je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u teglu ušao vazduh (zbog čega bi ajvar mogao da se ubuda ili ukiseli).
Neke domaćice dodaju beli luk u ajvar još prilikom spremanja, ali moj je predlog da to ne činite jer nisu svi ljubitelji ukusa belog luka u ajvaru.
A svakako uvek možete beli luk, sitno isečen, dodati ajvaru prilikom serviranja.
Ovo je najskuplji ali i najoriginalniji recept za ajvar.
Danas postoje neke ekonomicnije i brže varijante za pripremu ajvara, ali izmene u pripremanju donose izmene i u ukusu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
PINDŽUR (pinđur)
- 15 kg paprika
- 7 kg pradajza
- 5 ljutih papricica
- 3 dl ulja
- sirće
- so
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično činite. Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i ostavite papriku da se potpuno ohladi.
Tada očistite papriku od ljuske, semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika.
Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje (cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom).
Veoma je važno da se paprika dobro ocedi.
Isto uradite i sa ljutim paprićicama (količinu odredite sami u zavisnosti koliko ljuto jelo volite).
Paradajz poparite vrelom vodom (jednostavno ga prelijte ključalom vodom) da biste lakše sa njega odstranili kožicu.
Oljuštite celu količinu paradajza, očistite ga od peteljnog dela i isecite na kockice.
U velikoj šerpi zagrejte ulje i na njega stavite prvo paradajz, smanjite vatru i pržite dok paradajz ne pusti tečnost, tada dodajte i papriku sečenu na sitne kocke, kao i ljutu papriku sečenu na sitne kocke.
Sada sve pržite na laganoj vatri neprestano mešajući i povremeno dodajući po malo ulja.
Pindžur (pinđur) možete ostaviti i nešto ređi.
Na kraju ga posolite po ukusu i zakiselite sirćetom po ukusu.
Ostavite još desetak minuta na vatri.
Pindžur sipajte u zagrejane tegle i slažite tegle u rernu.
Držite u rerni na temperature od 50 stepeni dok se ne uhvati lagana pokorica na površini pindžura.
Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama.
Ako ih zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna, koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu.
Takode je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u teglu ušao vazduh (zbog čega bi pindžur mogao da se ubuđa ili ukiseli).
- 15 kg paprika
- 7 kg pradajza
- 5 ljutih papricica
- 3 dl ulja
- sirće
- so
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično činite. Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i ostavite papriku da se potpuno ohladi.
Tada očistite papriku od ljuske, semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika.
Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje (cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom).
Veoma je važno da se paprika dobro ocedi.
Isto uradite i sa ljutim paprićicama (količinu odredite sami u zavisnosti koliko ljuto jelo volite).
Paradajz poparite vrelom vodom (jednostavno ga prelijte ključalom vodom) da biste lakše sa njega odstranili kožicu.
Oljuštite celu količinu paradajza, očistite ga od peteljnog dela i isecite na kockice.
U velikoj šerpi zagrejte ulje i na njega stavite prvo paradajz, smanjite vatru i pržite dok paradajz ne pusti tečnost, tada dodajte i papriku sečenu na sitne kocke, kao i ljutu papriku sečenu na sitne kocke.
Sada sve pržite na laganoj vatri neprestano mešajući i povremeno dodajući po malo ulja.
Pindžur (pinđur) možete ostaviti i nešto ređi.
Na kraju ga posolite po ukusu i zakiselite sirćetom po ukusu.
Ostavite još desetak minuta na vatri.
Pindžur sipajte u zagrejane tegle i slažite tegle u rernu.
Držite u rerni na temperature od 50 stepeni dok se ne uhvati lagana pokorica na površini pindžura.
Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama.
Ako ih zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna, koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu.
Takode je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u teglu ušao vazduh (zbog čega bi pindžur mogao da se ubuđa ili ukiseli).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Ovo me podseti na detinjstvo!
SLATKO OD RUŽA
- 1 l vode
- 60 gr ružinih latica
- 1 kg šećera
- 1 limuntus
Za slatko od ruža potrebne su vam latice nekalemljenih majskih ruža. Litar vode stavite u serpu i kuvajte dok ne provri, tada dodajte latice. Nemojte da vas buni što će voda biti zelene boje. U takvu vodu dodajte kilogram šećera i jedan limuntus i voda ce poprimiti lepo rumenu boju. Kuvajte slatko dok ne bude dovoljne gustine. Tada ga skinite sa vatre, pokupite kašikom penu sa površine i pokrijte mokromkrpom da se ohladi. Sutradan sipajte slatko u tegle.
KOMPOT OD TREŠANJA
- 4 kg trešanja
- 4 litre vode
- 1 kg šećera
Vodu i šećer stavite da se kuvaju. Trešnje treba da su zdrave krupne i čvrste. Kada šećer i voda počnu da ključaju spustite u njih trešnje i osatavite da kompot provri, ali vodite računa da vam trešnje ne popucaju. Tada skinite šerpu sa šporeta, poklopite je i ostavite da prenoći. Sutradan ponovo stavite šerpu na ringlu i neka kompot opet provri. Zagrejte veliku teglu i rupičastom kašikom vadite u nju trešnje. Vrelim sokom prelijte trešnje, dodajte jedan acetisal i zatvorite teglu. Sada stavite teglu da se nekih 20 minuta kuva u pari. Ohladite i ostavite među zimnicu. Ovaj kompot se može koristiti a da se ostatak u tegli ne pokvari.
SLATKO OD STRUGANIH DUNJA
- 3 veće dunje
- 1 kg šećera
- 2 čaše vode
Dunje oljuštite i izrendajte na krupno rende. Šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte, malo ređe nego što je uobičajeno za slatko. Dodajte dunje i kuvajte dok se ne zgusne, tako da sirup kaplje sa varjače u gustim kapima a ne u mlazu. Vruće slatko sipajte u zagrejane tegle, jer ovo slatko se lako želatinira pa ga je kasnije teško sipati. Zatvorite dobro tegle i ostavite ih na promajnom mestu.
SLATKO OD RUŽA
- 1 l vode
- 60 gr ružinih latica
- 1 kg šećera
- 1 limuntus
Za slatko od ruža potrebne su vam latice nekalemljenih majskih ruža. Litar vode stavite u serpu i kuvajte dok ne provri, tada dodajte latice. Nemojte da vas buni što će voda biti zelene boje. U takvu vodu dodajte kilogram šećera i jedan limuntus i voda ce poprimiti lepo rumenu boju. Kuvajte slatko dok ne bude dovoljne gustine. Tada ga skinite sa vatre, pokupite kašikom penu sa površine i pokrijte mokromkrpom da se ohladi. Sutradan sipajte slatko u tegle.
KOMPOT OD TREŠANJA
- 4 kg trešanja
- 4 litre vode
- 1 kg šećera
Vodu i šećer stavite da se kuvaju. Trešnje treba da su zdrave krupne i čvrste. Kada šećer i voda počnu da ključaju spustite u njih trešnje i osatavite da kompot provri, ali vodite računa da vam trešnje ne popucaju. Tada skinite šerpu sa šporeta, poklopite je i ostavite da prenoći. Sutradan ponovo stavite šerpu na ringlu i neka kompot opet provri. Zagrejte veliku teglu i rupičastom kašikom vadite u nju trešnje. Vrelim sokom prelijte trešnje, dodajte jedan acetisal i zatvorite teglu. Sada stavite teglu da se nekih 20 minuta kuva u pari. Ohladite i ostavite među zimnicu. Ovaj kompot se može koristiti a da se ostatak u tegli ne pokvari.
SLATKO OD STRUGANIH DUNJA
- 3 veće dunje
- 1 kg šećera
- 2 čaše vode
Dunje oljuštite i izrendajte na krupno rende. Šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte, malo ređe nego što je uobičajeno za slatko. Dodajte dunje i kuvajte dok se ne zgusne, tako da sirup kaplje sa varjače u gustim kapima a ne u mlazu. Vruće slatko sipajte u zagrejane tegle, jer ovo slatko se lako želatinira pa ga je kasnije teško sipati. Zatvorite dobro tegle i ostavite ih na promajnom mestu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Ebla te mesana salata
3 kg mesnatih paprika,
1,5 kg šargarepe,
3 veće glavice karfiola,
1 veza celera,
2 veze peršuna,
2 glavice belog luka,
1 kg zelenog paradajza,
1 kg kupusa,
1 kg kornišona,
1 l sirćeta,
100 g šećera,
1 šolja soli,
3 lovorova lista,
biber u zrnu.
Papriku očistiti od semenki, oprati i iseći po dužini.
Očistiti šargarepu i iseći je na kolutove.
Karfiol iskidati na cvetiće.
Celer i peršun iskidati na listiće.
Očistiti beli luk.
Kornišone iseći na kolutiće.
Kupus sitno iseckati.
Zeleni paradajz iseći na kolutove.
Povrće zatim, izmešati sa šećerom i solju.
Ostaviti da prenoći. Nekoliko puta promešati.
Sutradan puniti tegle, zbijajući masu.
Prokuvati sok koji je povrće pustilo uz dodatak sirćeta, lovorovog lista i nekoliko zrna bibera.
Ohlađenim sokom preliti salatu u teglama.

3 kg mesnatih paprika,
1,5 kg šargarepe,
3 veće glavice karfiola,
1 veza celera,
2 veze peršuna,
2 glavice belog luka,
1 kg zelenog paradajza,
1 kg kupusa,
1 kg kornišona,
1 l sirćeta,
100 g šećera,
1 šolja soli,
3 lovorova lista,
biber u zrnu.
Papriku očistiti od semenki, oprati i iseći po dužini.
Očistiti šargarepu i iseći je na kolutove.
Karfiol iskidati na cvetiće.
Celer i peršun iskidati na listiće.
Očistiti beli luk.
Kornišone iseći na kolutiće.
Kupus sitno iseckati.
Zeleni paradajz iseći na kolutove.
Povrće zatim, izmešati sa šećerom i solju.
Ostaviti da prenoći. Nekoliko puta promešati.
Sutradan puniti tegle, zbijajući masu.
Prokuvati sok koji je povrće pustilo uz dodatak sirćeta, lovorovog lista i nekoliko zrna bibera.
Ohlađenim sokom preliti salatu u teglama.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Evo josh jedna salata, za ljubitelje voca!
Potrebno je nabaviti veću staklenu teglu u koju se slaže voće od maja do oktobra.
Ređati od svake vrste voća po 300 g i 300 g šećera svaki put kad se voće dodaje.
Na dno tegle sipati 1 dl rakije (lozovače, prepečenice ili ruma).
I to 1 dl na početku i 1 dl na kraju, kada je postupak slaganja voća završen.
Početi ovako: Na dno tegle sipati 1 dl neke rakije ili ruma, spustiti jagode (recimo) i šećer.
Povezati teglu dvostrukim celofanom.
Zatim slagati voće po izboru. trešnje, višnje (očišćene od koštica), kajsije, breskve, kruške, šljive (takođe očišćene od koštica) uvek uz dodatak šećera. Kada je tegla napunjena sipati rakiju ili rum.
Povezati i ostaviti do upotrebe.
Potrebno je nabaviti veću staklenu teglu u koju se slaže voće od maja do oktobra.
Ređati od svake vrste voća po 300 g i 300 g šećera svaki put kad se voće dodaje.
Na dno tegle sipati 1 dl rakije (lozovače, prepečenice ili ruma).
I to 1 dl na početku i 1 dl na kraju, kada je postupak slaganja voća završen.
Početi ovako: Na dno tegle sipati 1 dl neke rakije ili ruma, spustiti jagode (recimo) i šećer.
Povezati teglu dvostrukim celofanom.
Zatim slagati voće po izboru. trešnje, višnje (očišćene od koštica), kajsije, breskve, kruške, šljive (takođe očišćene od koštica) uvek uz dodatak šećera. Kada je tegla napunjena sipati rakiju ili rum.
Povezati i ostaviti do upotrebe.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Detinjstvo detinjstvo!
Sok od zove
45 cvetova zove,
5 l vode,
3 kg šećera,
3 limontusa.
Skuvati vodu sa šećerom.
Ohladiti i dodati cvetove zove.
Ostaviti da odstoji 24 sata.
Onda procediti i umešati limontus.
Sok razliti u boce i ostaviti na hladnom i mračnom mestu.

Sok od zove
45 cvetova zove,
5 l vode,
3 kg šećera,
3 limontusa.
Skuvati vodu sa šećerom.
Ohladiti i dodati cvetove zove.
Ostaviti da odstoji 24 sata.
Onda procediti i umešati limontus.
Sok razliti u boce i ostaviti na hladnom i mračnom mestu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- harry_mason
- Aktivan član
- Postovi: 235
- Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Srbija, Beograd
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm