Mogao bi uzimati tablete Lecitina, to su masnoce koje proizvodi jetra i zovu se fosfolipidi. Organizmu je potreban jer stiti celiske membrane, stiti od oksidacje celije i sluzi kao emulzifikator masti, s toga je dobar u snizavanju masti. Ishrana bi trebala biti vlaknasta sto vise. Kao dobar izvor vlakana je biljaka Psilijum (psyllium) koja se moze naci u obliku pahulja i kao takva se razmutiti u casi vode i piti pola sata pre dorucka i vecere. Pored toga jako je dobar giger kod nas poznat kao djumbir, moze se od njega praviti caj i treba ga koristiti kao dodatak jelima. Jako je dobar aperitiv ( isece se koren djumbira i stavi se da odstoji jedan dan u teglici sa jabukovim sircetom). Isto tako dobra je i zuta repa, kao caj i redovni dodatak jelima. Takodje preporucujem jabukovo sirce svako jutro pre dorucka sa jednom casom vode. Videti da sirce bude sto se kaze "with mother" tj. da je gusto na povrsini, najcesce ga ima u prodavnicima zdrave hrane. "With mother" znaci da je najbolji deo jabuke sadrzan u sircetu, zajedno sa svim enzimima i mineralima, koji se inace gube tokom pregrejavanja, filtriranja i obrade sirceta za siroku upotrebu.
Najbolja marka istog je Bragg's Apple Cider Vinegar.
Eto nekoliko saveta, nadam se da ceti pomoci. Ako imas pitanja slobodno postavi, bice mi drago da ti pomognem.
Takodje sam jedno vreme imao povisen holesterol ali sam se ja vise odlucio za potpunu promenu ishrane izbacio sva rafinisana ulja, margarine, suhomesnate proizvode, salame i sve sto se ind. preradjuje, grickalice, secere, slatko sve vrste, so, beli hleb (pravim ga sam u mini pekari)...sada hranu uglavnom kuvam na vodi, ulja ako i dodajem to je malo i kada je kuvanje zavrseno, uglavnom ga dodajem u salate (maslinovo, bundevino, susamovo), vecera sojini proizvodi i tu nastaje problem...soja mi postaje teska i nekako je ne osecam kao "svoju" hranu...kakva vi iskustva imate sa sojom, da li moze da se izbegne, kako, sta za veceru...
kao sto ti rekoh idi na test intolerancije na hranu, mozda soja ne odgovara tvom organizmu i on se -buni- ako ti trebaju blizi podaci, idi na forum test intolerancije
Sori ako se ponavljam nisam sve citala ali posto sam jedno vreme imala holesterol ne bas poviseni ali na granici lekari su mi savetovali da ne jedem majonez, zumanac jajeta, pavlaku, iznutrice, pastetu, mesni narezak i sireve sa puno mlecne masti. Ako je malo povisen moze da se vrati u normalu i bez lekova, menjanjem nacina ishrane.
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.
Zaboravih da dodam da kakvi ce biti rezultati za holesterol zavisi od toga sta ste jeli prethodnog dana ili uvece pre davanja krvi jer se neke namirnice sporije razgradjuju tako da ne treba da panicite. Ako vam je povisen holesterol bolje jos jednom ponovite analizu pre nego sto pocnete sa terapijom. Najbolje da tog jutra ne jedete nista. Evo da danas i sutra date krv ubedjena sam da ce holesterol biti drugaciji kao verovatno i secer i sve ostalo.
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.
kolege napisao:Znima me sta preba uvesti,a sta izbaciti iz ishrane?
Osim omega 3 kiselina koji su vitanmini jos neophodni da se holesaterol dovede u normalu.
Unapred zahvalna supruga jednog *holesterola* ,
Za, odnosno protiv holesterola tj za skidanje uzimaj grejfurt i veruj da cesh skinuti holesterol!Samo ako uzimash lekove za skidanje holesterola?Onda se ne preporuchuje i grejp.Samo ti grejfurt jedi i nebrigaj .A ima brdo tih namirnica koje su super za skidanje holesterola.Ako nisi neverni toma?Pitaj .i ako ne verujesh samo hemiji?Caos
Samo da Vas obavestim, ima da se kupi omega 3 ESKIMO 3 ulje u svim boljim apotekama. To je Švedski preparat i stvarno je fenomenalan jer u 5ml sadrži 500mg DHA i 700mg EPA što prava idealna dnevna doza za razliku od drugih preparata koje kao sadrže 1000mg ulja a od toga jako male količine omega 3.