Ако не вечераш, не треба ти мед да би смршала.

Да, да, добра ова фора са нестајањем дугмета за уређење поста.
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Aco rekao sam da bih voleo da cujem neki pametan argument, i pitanje je bilo kakvu reakciju ima med ako provede par sekundi u metalnoj kasicici narocito imajuci u vidu celokupan proces proizvodnje meda. I ti mi kazes da stavim kasicicu 10 dana u med i da se zapitam gde su otisli molekuli i to je sad tvoj pametan odgovor zbog kojeg se ne koristi metalna kasicica? Ajde mi onda tom analogijom objasni koliko vec "molekula metala" ima domaci med koji izvrca pcelar u metalnoj centrifugi i cuva ga u standardizovanoj posudi od inoxa?aa_aca napisao:patka, узми шољу меда и у њу стави металну кашику и остави је десет дана. Онда погледај на шта ти личи кашика и запитај се где су отишли молекули метала из кашике.
Ребраста кашика се не користи за јело него само за пресипање меда.
Дрвене кашике које се користе за стављање меда у уста су глатко исполирање, а често и лакиране.
Испада да је у ту намену најбољи један дериват бензина по коме сви пљују - пластика.
Нормално је да се за пар секунди не може ништа круцијално десити. Мада има још једна ствар. Некада су се користили другачији метали за посуђе: алуминијум, обичан плех, лим и шта ти ја знам још. Могуће је да је тада настало упозорење јер се код таквих материјала реакције дешавају брже. Ко ће га знати. И поред свега ја не користим метал када је мед у питању.patka napisao:.........Dakle slozili smo se (cuda se desavaju) da je sasvim bezbedno jesti med iz metalne kasike.
Могуће је да је та метална канта меда изнутра пластифицирана.Princess Krofna napisao:......A stvarno, koja je to fora sa medom i metalom, pa ima da se kupi med u konzervi, i unutrasnjost konzerve nije ostecena.
Znaci, metal oksidira, drvo upija, plastika ozloglasena, najbolje da umocis prst i polizes, soprostenjem
Ima logike da je upozorenje ostalo iz proslosti, podseca me na zabludu prodavca tehnike koji vole da lupetaju da danasnje Li-ion baterije treba da se formiraju kao sto je to bilo neophodno za Ni-MH baterije i to tvrdoglavo tvrde a to veze sa mozgom nema, ali opet ljudi ih slusaju i zamlacuju se glupostima isto kao i sa tim metalnim kasikama. Samo ni tada nisu bili u pravu za te kasike jer sam razgovarao sa covekom koji je profesor hemije i tehnolog i kaze da ne postoji metal moze izazvati tako burnu reakciju u kontaktu sa medom u normalnim uslovima za tih par sekundi. Inace i dan danas se posude za cuvanje meda prave od aluminijuma i inoxa, nisu plastificirane iznutra i nisu se dezintegrisale od meda, ili mene pcelari lazu mada sumnjam posto sam dobra musterija narocito kad je kvalitetna medovaca u pitanjuaa_aca napisao:Нормално је да се за пар секунди не може ништа круцијално десити. Мада има још једна ствар. Некада су се користили другачији метали за посуђе: алуминијум, обичан плех, лим и шта ти ја знам још. Могуће је да је тада настало упозорење јер се код таквих материјала реакције дешавају брже. Ко ће га знати. И поред свега ја не користим метал када је мед у питању.patka napisao:.........Dakle slozili smo se (cuda se desavaju) da je sasvim bezbedno jesti med iz metalne kasike.![]()