kako poceti
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
- Novi član
- Postovi: 7
- Pridružio se: Ned Dec 15, 2002 1:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Sabac
Prvo prestani da jedes meso. Salim se. Vegeterijanstvo je jedna mnogo zdrav potez u zivotu samo zaista tezak, ali samo u pocetnoj fazi. Prvo ne moras uopste da se opterecujes time da neces jesti vise meso. Postoje odlicne zamene za njega i postoje mnoge mnoge biljne stvari koje mogu da se jedu a imaju cak i bolji ukus od zivotinjskih namirnica (soja, celer, pastrnjak....) Preporucujem ti da uzmes neki od kuvara posnih jela u njima ima dosta vegetarijanskih jela. Potrazi i po internetu sigurno ima svakakvih recepata. Mogu ti preporuciti knjige Erla Mindela Vitaminska Biblija, Tajne lecenja, Hrana kao lek ja sam sa njima poceo. Inace najzdravije ti je da taj potez ne napravis naglo i odmah prestanes sa koriscenjem namirnica zivotinjskog porekla. Cak sta vise ne moras ni da budes totalni vegeterijanac da bi se zdravo hranio. najvaznije je izbaciti svinjsko, govedje, ovcije i tako ta mesa koja su sama po sebi stetna za organizam vise nego sto su korisna.Piletina i riba (podrazumeva se netretirana) su izvrsna zamena za tzv crvena mesa. Posle tog prelaza, ako vidis da ti odgovara novi nacin ishrane, mozes polako iz ishrane izbaciti i piletinu i ribu i jaja i te blaze oblike zivotinjskih proizvoda. Najvaznije je da odrzis pravilan unos vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti i da ne poremetis ravnotezu metabolizma do te mere da ti pozli. Sve sto pojedes mora biti kvalitetno i sveze kako bi ti obezbedilo dovoljnu kolicinu energije za taj dan. Kada se organizam prilagodi ostalo je decija igra. Sa srecom
-
- (!) Multi Level Trgovac
- Postovi: 93
- Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nisu sve osobe iste, tj. vegetarijanstvo nije za svakoga. Veliku ulogu u tome imaju krvne grupe. Osobe krvne grupe "O" su genetski mesojedi i vegetarijanska ishrana im bas ne prija dok su osobe krvne grupe "A" genetski vegetarijanci.
(!)Multi Level Trgovac - i ponosna sam na to.
Volim - i ne smeta mi da pomazem ljudima.
Posto ne smem da spominjem proizvode i linkove na ovom sajtu slobodno mi se javite ako Vam treba neki savet!
Volim - i ne smeta mi da pomazem ljudima.
Posto ne smem da spominjem proizvode i linkove na ovom sajtu slobodno mi se javite ako Vam treba neki savet!
Da, moglo bi se reci da je vegetarijanstvo filozofija zivota, posebno kad se u to ukljuci onaj paket od istocnjacke filozofije, religije, transcedentalne meditacije,potrage za samim sobom, odgovorima...itd.
Ali na srecu moze i da bude samo vegetarijanstvo u ovom najsire shvacenom obliku, za nas laike.
Savetujem da iako se odreknes mesa, ipak jedes jaja i mlecne proizvode, jer proteini su proteini i nisu isti oni zivotinjskog i biljnog porekla.
O soji, sta reci, to mi je pomalo i struka,nije svaka soja genetski modifikovana i zvanicno kod nas je zabranjena ali znam da su ratari po Vojvodini pokusavali da je krisom poseju na njivama jer je otpornija i zahteva manje rada.Ministarstvo i Inspekcija su otkrili zasade i unistili ih.
Pitanje je naravno da li sve? I mislim da su veci problem nase propusne granice gde svako svercuje svasta.Ne treba se previse ni bojati, jer iskreno od soje se dobija mnogo dr.proizvoda koji ulaze npr. i u kozmeticke proizvode i ovde se tesko odbraniti u izvesnom % i od te modifikovane.
Za pohvalu je kompanija Nestle za koju sam cula da insistira da soja koja ulazi u njene proizvode bude GMO free.
Ali na srecu moze i da bude samo vegetarijanstvo u ovom najsire shvacenom obliku, za nas laike.
Savetujem da iako se odreknes mesa, ipak jedes jaja i mlecne proizvode, jer proteini su proteini i nisu isti oni zivotinjskog i biljnog porekla.
O soji, sta reci, to mi je pomalo i struka,nije svaka soja genetski modifikovana i zvanicno kod nas je zabranjena ali znam da su ratari po Vojvodini pokusavali da je krisom poseju na njivama jer je otpornija i zahteva manje rada.Ministarstvo i Inspekcija su otkrili zasade i unistili ih.
Pitanje je naravno da li sve? I mislim da su veci problem nase propusne granice gde svako svercuje svasta.Ne treba se previse ni bojati, jer iskreno od soje se dobija mnogo dr.proizvoda koji ulaze npr. i u kozmeticke proizvode i ovde se tesko odbraniti u izvesnom % i od te modifikovane.
Za pohvalu je kompanija Nestle za koju sam cula da insistira da soja koja ulazi u njene proizvode bude GMO free.
ja sam krvna grupa o i uvopste ne jedem meso zato sto mi smeta, muka mi je od mesa....Cali napisao:Nisu sve osobe iste, tj. vegetarijanstvo nije za svakoga. Veliku ulogu u tome imaju krvne grupe. Osobe krvne grupe "O" su genetski mesojedi i vegetarijanska ishrana im bas ne prija dok su osobe krvne grupe "A" genetski vegetarijanci.
-
- Aktivan član
- Postovi: 185
- Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Novi Sad
Vecito pitanje:"Da li smo mesojedi ili biljojedi?"Jako me zanima sta moj organizam gubi u slucaju da u njega ne unosim meso.Kod mene se to desilo postepeno i spontano.Nikada nisam razmisljala o tome.Jednostavno sam primetila da mi meso ne prija i sve manje sam ga jela.Sada mi se desava da kada ga pojedem osetim mucninu.Inace,nikada mi nije muka.Cak mi ni jaja ne prijaju.Od namirnica zivotinjskog porekla unosim mleko i mlecne proizvode,jer ih volim.Nisam sigurna kako je to sve pocelo kod mene,ali sam sigurna da niko nije uticao na to.Cak naprotiv.Mozda ce vam zvucati cudno,ali mislim da je meso pocelo da mi se gadi onog momenta kada sam pocela da sama spremam hranu.Pomisao na to kako meso pre obrade izgleda,i da je pre toga ono bilo zivo bice,u meni izaziva nesto neopisivo i to nesto neopisivo mi ne dozvoljava da ga pojedem.
O ovoj temi sam razmisljala vec nekoliko puta i moram reci da nisam dosla do nekog univerzalnog zakljucka,a to j epre svega jer su me uvek zbunjivala dva pitanja
Prvo,zasto vegetarijanci insistiraju na tome da za njih vise ne postoji ,sto se tice hrane,nista od zivotinjskog sveta,hajde razumem da ne zele da jedu meso(da ne nabrajam sve razloge zasto mislim da su tu u pravu),ali zasto se potpuno odreci proteina zivotinjskog porekla npr jaja ili jogurta,mleka......jedna je stvar ubiti i cereciti jadnu zivotinju da bi se nazderealo ali korisitit mleko,jaja to je po meni druga stvar,pa cekaj ja znam i svako valjda zna da krava recimo mora da se pomuze inace joj bude lose,znaci sta bi trebalo uraditi pomusti to mleko i baciti ga,ili jaje od kokoske skupiti i baciti,ne znam zaista koliko sam za to da se ne jede meso(iz zdravstvenih,moralni i ko zna jos kakvih razloga),toliko nisam za to da se vise nikada ne popije casa jogurta ili pojede komad sira i sl.
Druga,stvar jeste rasizam ljudi(da se tako izrazim),prema zivotinjama...da neko ubije recimo macku nabode je na kolac i pece ceo svet bi se zgranuo,ali za svinje,jagnje to je potpuno normalno....Znaci nije u redu juriti dzukce i zderati ali je u redu toviti jadnu svinju mesecima i onda je rasporiti,to mi je uzasno,meni je svaka zivotinja ista,bice vredno zivljenja....
A i sa Merylin se slazem u potpunosti,jedno je jesti neko gotovo ili kupovno jelo sa mesom u kome jedva i razaznajes sta je meso,a druga je stvar juriti lepu sarenu koku po dvoristu(posto je prethodno tovljena do iznemoglosti),a onda je odneti na panj,pa joj odfikariti glavu,pa potopiti u vodu,pa joj cupati perusku po perusku,pa je izdubiti pa baciti negde iznutirice,pa tek onda peci i jesti,za sve koji uzivaju recimo u pohovanom pilecem belom u restoranu i masno se oblizuju,predlazem da gore opisani ritual pogledaju pa da vidim kako ce i koliko da jedu.
veliki pozz
Prvo,zasto vegetarijanci insistiraju na tome da za njih vise ne postoji ,sto se tice hrane,nista od zivotinjskog sveta,hajde razumem da ne zele da jedu meso(da ne nabrajam sve razloge zasto mislim da su tu u pravu),ali zasto se potpuno odreci proteina zivotinjskog porekla npr jaja ili jogurta,mleka......jedna je stvar ubiti i cereciti jadnu zivotinju da bi se nazderealo ali korisitit mleko,jaja to je po meni druga stvar,pa cekaj ja znam i svako valjda zna da krava recimo mora da se pomuze inace joj bude lose,znaci sta bi trebalo uraditi pomusti to mleko i baciti ga,ili jaje od kokoske skupiti i baciti,ne znam zaista koliko sam za to da se ne jede meso(iz zdravstvenih,moralni i ko zna jos kakvih razloga),toliko nisam za to da se vise nikada ne popije casa jogurta ili pojede komad sira i sl.
Druga,stvar jeste rasizam ljudi(da se tako izrazim),prema zivotinjama...da neko ubije recimo macku nabode je na kolac i pece ceo svet bi se zgranuo,ali za svinje,jagnje to je potpuno normalno....Znaci nije u redu juriti dzukce i zderati ali je u redu toviti jadnu svinju mesecima i onda je rasporiti,to mi je uzasno,meni je svaka zivotinja ista,bice vredno zivljenja....
A i sa Merylin se slazem u potpunosti,jedno je jesti neko gotovo ili kupovno jelo sa mesom u kome jedva i razaznajes sta je meso,a druga je stvar juriti lepu sarenu koku po dvoristu(posto je prethodno tovljena do iznemoglosti),a onda je odneti na panj,pa joj odfikariti glavu,pa potopiti u vodu,pa joj cupati perusku po perusku,pa je izdubiti pa baciti negde iznutirice,pa tek onda peci i jesti,za sve koji uzivaju recimo u pohovanom pilecem belom u restoranu i masno se oblizuju,predlazem da gore opisani ritual pogledaju pa da vidim kako ce i koliko da jedu.
veliki pozz
citam vase postove i nema mi druge, moram reci svoje misljenje
ja sam A+ krvna grupa, i meso jedem dosta retko, mozda 1 - 2 puta mesecno, i to vise u formi neke preradjevine nego snicle, przeno i pohovano uopste ne jedem, prasetinu i piletinu nikako, pa ni na slavama, tamo se radije osladim nekom dobrom salatom sa pavlakom ili majonezom, i obavezno ostavim "ceo sprat" za tortu.
tako je od malih nogu, znam da mi je mama stalno gurala meso a mene mrzelo da ga zvacem, i nije mi se dopadao ukus, skoro nikada. verujem da covek nije bas mesozder, i vec sam napisala negde - ko god od vas smatra da je po prirodi mesozder neka napravi jednostavan ogled. umesto sto cete uci u mesaru i meso platiti, prosetajte parkom i kada primetite nekog socnog goluba bacite se na njega, prekoljite ga tu nalicu mesta, napijte se njegove tople krvi, prozderite zeludac i sve iznutrice, a zatim oglockajte ostalo - jer dragi moji, tako cine mesozderi. oni ne ulaze u mesaru, ne kupuju virsle i pastete, ne prze i ne pohuju meso, ne obradjuju ga termicki dok se ne raspadne - ne, oni su prirodno naoruzani da se hrane mesom, zivim, krvavim mesom.
pokusajte da psa ili drugog mesozdera sprecite u lovu. covek nije lovac, nije po definiciji zuba, ni po fiziologiji (duzina creva ne odgovara onoj kod mesozdera).
ko je sposoban da ulovi i prozdere goluba, macku ili misa, sta god de... ima prolaz u mesozdere i opravdavam da treba da zaobidje mahunarke, voce i povrce... svu zdravu hranu koja je inace prirodna za coveka.
moje eksperimentisanje sa hranom je pocelo 1993. kada sam se blizila 58. kg i nije bi prijalo sto ne mogu da obucem farmerke koje su mi se dopadale. tj mogla sam ja da ih obucem, ali to je izgledalo vrlo lose.
dugo pre toga sam imala konstantan problem sa stolicom, dva-3 puta nedeljno i to sa mukom
neko mi je napomenuo da je kivi odlican i ja sam krenula sa njim. 2-3 kivija na prazan stomak svakog jutra, pre svakog obroka po 1 i umesto vecere jos 2 kivija. stomak se popravio strahovito, i u periodu od nekih 2 meseca koliko sam se striktno drzala tog reda, da kivi jedem to navedenom rezimu skinula sam skoro 8 kg. ipak, iako sam nastavila ispod 50 nisam mogla da se spustim nikako. zdrava hrana mi je postala pasija, pa sam pocela da nabavljam sve moguce knjige - pocev od makrobiotike (nisam se u njoj pronasla, suvise je zahtevna), ishrane presnim proizvodima, vegetarijanstva, lecenja gladju, ishrana po krvnim grupama. i u svakoj sam knjizi naucila nesto novo, svo to citanje me silno motivisalo i zaista sam tezinu drzala pod kontrolom do pre 2-3 godine.
favorit mi je ishrana presnim namirnicama, mislim da jako puno smisla ima ta hrana koja je termicki neobradjena, koja je prepuna vitamina i minerala, i ne mogu joj "na crtu stati" ni meso, ni jaja...
e sad, problem je sto sam u nekom zivotnom period radila dva posla, nikako ne uspevajuci da sednem i na miru se nahranim, ne mora to biti supa ili salata, ali vreme - da imam vreme da se opustim i uzivam u onom sto konzumiram, da osetim ukus. poslednjih meseci se zaista trudim da pronadjem ponovo motivaciju, ali sam dooosta u kuci, puno vremena provodim spremajuci obroke (5-6 obroka za bebicu, i rucak za dragog) i nekako sve to odlazem od danas do sutra.
porodila sam se pre skoro 9 meseci. trudnocu sam pocela sa 61 (kg polako sa godinama dolaze, tome moram stati na kraj
), i ubrzo nakon porodjaja (nepuna 2 meseca) sam imala 64. eto ta 3 kg me uzasno nerviraju - skinem ja njih cim malo povedem racuna o obrocima, ali kako mesec raste uzasno se tesko odupirem apetitu, mogla bih pojesti svasta nesto, i slano i slatko, i kiselo, pa corbica, pa cips ili smoki, i na kraju dana kada sama sebi prepricam sta sam jela
sama bih sebe nasamarala. i jos je divno sto nemam veci visak kg.
inace, moja najbolja drugarica je 0 grupa i iako bi trebala biti mesozder vrlo retko se seti mesa. iako sama zivi i sama sprema sebi sve obroke, veoma reeetko jede meso, cak i u restoranu. tako da mislim da i tu ima izuzetaka.
ja sam nakon upoznavanja sa principom ishrane po krvnim grupama eksperimentisala i mogu da potvrdim da su mi sargarepa, brokoli i prokelj, karfiol, skusa, crveni kupus, persun, bundeva i spanac strahovito prijali. i danas kada spremam spanac ja odvojim nesto lisca i napravim salatu, grickam sargarepu, jedem nakratko obarenu tikvu.
evo i linka ka strani za zainteresovane http://www.turbo-kuvar.com/krvnegrupe.asp
zanima me i da li je neko imao iskustva sa "gladnim danom" u fazi mesecevih mena. ja sam za tu dijetu cula od poznanice, koja radi u pozoristu, i tvrdi da sve balerine ne jedu tih 24 casa kada se mesec menja, i da takvom jednonedeljnom detoksifikaciojom odrzavaju organizam cist i dobru tezinu. naravno, one i puno treniraju, ali eto i na ishranu moraju da paze.

ja sam A+ krvna grupa, i meso jedem dosta retko, mozda 1 - 2 puta mesecno, i to vise u formi neke preradjevine nego snicle, przeno i pohovano uopste ne jedem, prasetinu i piletinu nikako, pa ni na slavama, tamo se radije osladim nekom dobrom salatom sa pavlakom ili majonezom, i obavezno ostavim "ceo sprat" za tortu.

pokusajte da psa ili drugog mesozdera sprecite u lovu. covek nije lovac, nije po definiciji zuba, ni po fiziologiji (duzina creva ne odgovara onoj kod mesozdera).
ko je sposoban da ulovi i prozdere goluba, macku ili misa, sta god de... ima prolaz u mesozdere i opravdavam da treba da zaobidje mahunarke, voce i povrce... svu zdravu hranu koja je inace prirodna za coveka.
moje eksperimentisanje sa hranom je pocelo 1993. kada sam se blizila 58. kg i nije bi prijalo sto ne mogu da obucem farmerke koje su mi se dopadale. tj mogla sam ja da ih obucem, ali to je izgledalo vrlo lose.
dugo pre toga sam imala konstantan problem sa stolicom, dva-3 puta nedeljno i to sa mukom

neko mi je napomenuo da je kivi odlican i ja sam krenula sa njim. 2-3 kivija na prazan stomak svakog jutra, pre svakog obroka po 1 i umesto vecere jos 2 kivija. stomak se popravio strahovito, i u periodu od nekih 2 meseca koliko sam se striktno drzala tog reda, da kivi jedem to navedenom rezimu skinula sam skoro 8 kg. ipak, iako sam nastavila ispod 50 nisam mogla da se spustim nikako. zdrava hrana mi je postala pasija, pa sam pocela da nabavljam sve moguce knjige - pocev od makrobiotike (nisam se u njoj pronasla, suvise je zahtevna), ishrane presnim proizvodima, vegetarijanstva, lecenja gladju, ishrana po krvnim grupama. i u svakoj sam knjizi naucila nesto novo, svo to citanje me silno motivisalo i zaista sam tezinu drzala pod kontrolom do pre 2-3 godine.
favorit mi je ishrana presnim namirnicama, mislim da jako puno smisla ima ta hrana koja je termicki neobradjena, koja je prepuna vitamina i minerala, i ne mogu joj "na crtu stati" ni meso, ni jaja...
e sad, problem je sto sam u nekom zivotnom period radila dva posla, nikako ne uspevajuci da sednem i na miru se nahranim, ne mora to biti supa ili salata, ali vreme - da imam vreme da se opustim i uzivam u onom sto konzumiram, da osetim ukus. poslednjih meseci se zaista trudim da pronadjem ponovo motivaciju, ali sam dooosta u kuci, puno vremena provodim spremajuci obroke (5-6 obroka za bebicu, i rucak za dragog) i nekako sve to odlazem od danas do sutra.
porodila sam se pre skoro 9 meseci. trudnocu sam pocela sa 61 (kg polako sa godinama dolaze, tome moram stati na kraj


inace, moja najbolja drugarica je 0 grupa i iako bi trebala biti mesozder vrlo retko se seti mesa. iako sama zivi i sama sprema sebi sve obroke, veoma reeetko jede meso, cak i u restoranu. tako da mislim da i tu ima izuzetaka.
ja sam nakon upoznavanja sa principom ishrane po krvnim grupama eksperimentisala i mogu da potvrdim da su mi sargarepa, brokoli i prokelj, karfiol, skusa, crveni kupus, persun, bundeva i spanac strahovito prijali. i danas kada spremam spanac ja odvojim nesto lisca i napravim salatu, grickam sargarepu, jedem nakratko obarenu tikvu.
evo i linka ka strani za zainteresovane http://www.turbo-kuvar.com/krvnegrupe.asp
zanima me i da li je neko imao iskustva sa "gladnim danom" u fazi mesecevih mena. ja sam za tu dijetu cula od poznanice, koja radi u pozoristu, i tvrdi da sve balerine ne jedu tih 24 casa kada se mesec menja, i da takvom jednonedeljnom detoksifikaciojom odrzavaju organizam cist i dobru tezinu. naravno, one i puno treniraju, ali eto i na ishranu moraju da paze.
