hrana i stres

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

hrana i stres

Post od ontario »

Sada bih molila sve one koji jedu kao i ja kada se sekiraju da se jave pa da lepo vidim da nisam sama. :P
Vi ostali izvolite i savetujte jer ja ode u sirinu svakim danom sve vise.
Molim vas dijetu mi ne spominjite jer ja zbog nje dva puta zavrsih u bolnici pa ne bih htela opet. :cry:
Inace.........
pojma nemam kako da brojim kalorije ali znam da previse jedem,ne masno nego puno hleba i preskacem obroke.Zato ogladnim i onda kada sednem da jedem pojedem za dvoje.Nekada me glad probudi nocu i ja jednostavno ne mogu da zaspem dok ne ustanem i ne jedem.
Probavala sam da trpim ali tada bih bila budna do zore.
Inace sa nekadasnje kilaza(naravno prije trudnoce)mi je bila 52kg,a sada imam 84kg........uzas!To je zaista preterano,a ja se ne osecam dobro ni psihicki ni fizicki.Imam holesterol visoki znaci ovom kilazom necu dogurati daleko.Udarice me srcani ako nesto ne preduzmem! :o
Svaki savet je dobro dosao!

Hvala i pozdrav :wink:
sestrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 11:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sestrica »

Ti rece da ti se ne spominje dijeta,oprosti,ali ti ja preporucujem da odes kod nutricioniste,koji ce ti reci specifican nacin ishrane zasnovan na tvojoj krvnoj slici i opstem stanju.
Govorim iz iskustva. Imala sam 77kg i skinla sam na 64 za nekih 5 meseci i bila potpuno zdrava,stavise,zdravija nego ikad...
Sve najbolje
Deca su ukras sveta...
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Jbg, moras da se zrtvujes. Znas kako kazu:"Za lepotu se mora trpeti"-cak i glad :lol: Salim se ja malo.

Kalorije se broje prosto, pronadji na netu koji ti je BMR (ne BMI), i onda se daj u potragu po istom tom netu koliko koja namirnica sadrzi kalorija. pa kombinuj obroke. Uz to sebi naredi da moras da vezbas za pocetak 3 puta nedeljno a kad udjes u kondiciju i cesce.
Bez dijete nema mrsavljenja. Zavisi kako shvatas tu dijetu. Izgledjivanje nije dobra dijeta, a ocigledno si to primenjivala kad si zavrsila u bolnici. Brojanje kalorija je najbolje jer ti dozvoljava da jedes sta god pozelis. S tim da ako ti se naprimer za rucak jede pica, onda ces za veceru jesti manje. Podrazumeva se da treba da preovladava zdrava hrana.
I da-nema nocnog jedenja! Ne bi trebalo da jedes 4-5 sati pred spavanje uopste.

Od kuknjave neces smrsati.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Sestrice hvala za savet toga se nisam ni setila!
Imam ovde knjigu o krvnim grupama i dozvoljenoj hrani ali ne znam koliko je to pouzdano.Pojma nemam! :o
Da li vi verujete u to?
Nju sam dobila za poklon jako davno i samo jednom procitala.Bila sam skeptik ali vidim ti sestrice nesto spomenu.
Girl,tacno sve si upravu moram da se pocnem baviti sportom jer ode mi zdravlje.Da sam zdrava ne bih se toliko ni opterecivala ali....... :cry:
Ma sve me zivo spopalo,ma uzas!Ja garantujem da je 90%doslo zbog neaktivnosti.Sada mi kazite pa sta da jedem kada ogladnim nocu?
U koliko sati da veceram prije spavanja?
Inace samo pijem vodu apsolutno sam izbacila gazirano i vocne sokove vec jako dugo posto imam problema sa zelucem pa mi izaziva kiselinu.
Ja sam bila na dieti davno kada mi je prijateljica dala koja je skinula 30kg za neka 3-4 meseca i ja lepo probam sa tim.Jao kakva glupost,sta ja dozvoli sebi! :x
Ne sme se voce,cujte ovo,nista na ulju sve na vodi,nista leba dozvoljene samo virsle i svako jutro dva parceta mala przene slanine.Grejfrut obavezno.Riba u vodi........i ja pocela patila se tako dva meseca i na kraju dva dana nisam nista u usta mogla staviti jer mi se gadilo i nisam vise bila gladna.Pa i ne ogadilo mi se od virsli! :cry: :cry: :cry:

Puno sam pila kafu i pusila.Muz me tero da jedem ali ja nisam mogla i tu noc jao kada se setim........pocela sam se prvo znojiti,pa onda poce srce udarati.........bilo je gadno........poce nesvest on se prepade zovi hitnu i nisam im smela reci za dietu.Prvo pitanje je bilo da li ste trudni ili ste na dieti.Ja lazi da nisam na dieti!I eto tako kada sam dosla kuci on pripremi sarmu,mislim podgrija pa jadan poce moliti da jedem,jedi molim te, jedi!
Eto drustvo posle toga prode par godina,a ja odluci idem opet ,pa opet na istu.Pati se trpi glad u pocetku prvih 10 dana najgore i opet za bolnicu nakon mesec ipo,A NI KILE LAKSA!
Posle dva puta odluci vise nikada!Eto kada sam izvadila krv moj mi lekar kaze dajem ti 3 meseca ili da skines kile ili ides na tablete za smanjivanje holesterola.Ja obecam skidacu i evo vec 5 meseci prode,a ja jos deblja.
Oca sam izgubila od 3 infarkta u 71 godini zivota,majka ima 75 i jadna imala je dva mozdana ali je prvi imala dok je bila 50-ih godina.Bake,dedovi,stricevi svi otisli od srca tako da mi se bas dobro ne pise ako nastavim ovako s obzirom da imam 38 godina,a visok holesterol i trigliceride povisene.
Eto sada pomagajte sa savetima!
Kakvu dijetu :o predlazete?
Ima li koja gde se jede voce i sva hrana?
Pa sta da radim sa rukama kada sam pod stresom?
Da stavim katanac na frizider :lol: :lol: ?
Girl,kako da merim kalorije?
Izracunacu moj bm pa ces mi objasniti sta i kako?
Eto drustvo pisite.........
Pozdav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Sestrice hvala za savet toga se nisam ni setila!
Imam ovde knjigu o krvnim grupama i dozvoljenoj hrani ali ne znam koliko je to pouzdano.Pojma nemam! :o
Da li vi verujete u to?
Nju sam dobila za poklon jako davno i samo jednom procitala.Bila sam skeptik ali vidim ti sestrice nesto spomenu.
Girl,tacno sve si upravu moram da se pocnem baviti sportom jer ode mi zdravlje.Da sam zdrava ne bih se toliko ni opterecivala ali....... :cry:
Ma sve me zivo spopalo,ma uzas!Ja garantujem da je 90%doslo zbog neaktivnosti.Sada mi kazite pa sta da jedem kada ogladnim nocu?
U koliko sati da veceram prije spavanja?
Inace samo pijem vodu apsolutno sam izbacila gazirano i vocne sokove vec jako dugo posto imam problema sa zelucem pa mi izaziva kiselinu.
Ja sam bila na dieti davno kada mi je prijateljica dala koja je skinula 30kg za neka 3-4 meseca i ja lepo probam sa tim.Jao kakva glupost,sta ja dozvoli sebi! :x
Ne sme se voce,cujte ovo,nista na ulju sve na vodi,nista leba dozvoljene samo virsle i svako jutro dva parceta mala przene slanine.Grejfrut obavezno.Riba u vodi........i ja pocela patila se tako dva meseca i na kraju dva dana nisam nista u usta mogla staviti jer mi se gadilo i nisam vise bila gladna.Pa i ne ogadilo mi se od virsli! :cry: :cry: :cry:

Puno sam pila kafu i pusila.Muz me tero da jedem ali ja nisam mogla i tu noc jao kada se setim........pocela sam se prvo znojiti,pa onda poce srce udarati.........bilo je gadno........poce nesvest on se prepade zovi hitnu i nisam im smela reci za dietu.Prvo pitanje je bilo da li ste trudni ili ste na dieti.Ja lazi da nisam na dieti!I eto tako kada sam dosla kuci on pripremi sarmu,mislim podgrija pa jadan poce moliti da jedem,jedi molim te, jedi!
Eto drustvo posle toga prode par godina,a ja odluci idem opet ,pa opet na istu.Pati se trpi glad u pocetku prvih 10 dana najgore i opet za bolnicu nakon mesec ipo,A NI KILE LAKSA!
Posle dva puta odluci vise nikada!Eto kada sam izvadila krv moj mi lekar kaze dajem ti 3 meseca ili da skines kile ili ides na tablete za smanjivanje holesterola.Ja obecam skidacu i evo vec 5 meseci prode,a ja jos deblja.
Oca sam izgubila od 3 infarkta u 71 godini zivota,majka ima 75 i jadna imala je dva mozdana ali je prvi imala dok je bila 50-ih godina.Bake,dedovi,stricevi svi otisli od srca tako da mi se bas dobro ne pise ako nastavim ovako s obzirom da imam 38 godina,a visok holesterol i trigliceride povisene.
Eto sada pomagajte sa savetima!
Kakvu dijetu :o predlazete?
Ima li koja gde se jede voce i sva hrana?
Pa sta da radim sa rukama kada sam pod stresom?
Da stavim katanac na frizider :lol: :lol: ?
Girl,kako da merim kalorije?
Izracunacu moj bm pa ces mi objasniti sta i kako?
Eto drustvo pisite.........
Pozdav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dupliro mi se post sorry!
Sestrice svaka ti cast odlicno si skinula!
Nisam zaista znala da i oni gledaju po krvnoj grupi.....super :P
Reci mi samo da li si jela leba ili ne?
Cao pisite
sestrica
Novi član
Novi član

Post od sestrica »

Ne rekoh krvna grupa,vec krvna slika,tako da vide da li ti je gvozdje ok,glikemija i holesterol i na osnovu toga daju dijetu. Npr.ako ti je gvozdje nisko,oni ubace nesto dijetalno sto ce da pomogne i oko toga.
Hleb sam jela,ali u manjim kolicinama i ne od belog brasna,samo crni.
Sve najbolje
Deca su ukras sveta...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Hvala sestrice na savetu!
Cestitam na uspehu
sestrica
Novi član
Novi član

Post od sestrica »

Hvala,isto zelim :wink:
Sve najbolje
Deca su ukras sveta...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Kako merite kalorije?
Koliko ima recimo leb,jedno parce?
Cula sam da je oko 40 kalorija........da li je tacno?
Nije mi jasno zato sto kazu 2-3 keksica imaju 300kalorija,kako onda moze leb imati 40?
Nemam pojma kako se moze izracunati u toku dana unos kalorija?
Znam sta pojedem samo ne znam koliko je to kaloricno?
Pozdav svima :P
jelda
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 2:15 pm

Post od jelda »

Ontario, otidji na sajt www.nutritiondata.com tamo imas sastav mnogih namirnica (naravno tu su i kalorije). Predlazem da kupis (ako vec nemas) digitalnu vagu za merenje namirnica i da sve meris. Kasnije i neces morati to da radis jer ces nauciti npr. koliko grama ima jednu parce hleba (cim vidis koliko je parce znaces koliko ima kalorija).
Prvo utvrdi koliko kalorija trosis, pa gledaj da jedes manje od toga. Ako uspes, sigurno ces smrsati.

E sad nije sve tako jednostavno. Da bi za vreme dijete bila sto manje gladna jedi namirnice niskog glikemijskog indeksa (GI). Pronadji tablicu GI pa ako je skala do 100 trudi se da jedes namirnice ispod 50. To ne znaci da su namirnice iznad 50 nezdrave i za izbegavanje, vec da takve namirnice treba jedes u manjoj kolicini ili u kombinaciji sa namirnicama nizeg GI.
Iako su jogurt i mleko niskog GI nemoj ih piti a da jos nesto ne pojedes (ovo su namirnice visokog insulinskog indexa pa zato nisu dobre da se jedu zasebno).

Voce: jeste za izbegavanje. Visoki su ti trigliceridi pa je slatko, ukljucujuci i voce za izbegavanje. Verovatno mozes pojesti tu i tamo neko kiselije voce tipa grejpfrut, kiselu jabuku, ribizlu i sl. Banane, grozdje, lubenice bolje nemoj.

Virsle: zaobidji. Uopste izbegavaj preradjenu hranu.

Za rucak jedna pica, pa onda za veceru manje: ne slazem se jer jedna pica je vrlo kaloricna. Da bi se uverila napravi sebi jednu picu, umesi testo, stavi od gore sta volis pa sve to saberi pomocu sajta nutritiondata pa ces videti kalorije.
Nije preporucljivo za jedan obrok da se prejedes pa onda malo ili nista za sledeci. Najbolje je da imas 4 do 6 obroka dnevno. Rasporedi ih ravnomerno na ceo dan.
Ne bi trebalo da se budis nocu od gladi. Kao poslednji obrok pojedi sir. Ugljene hidrate unosi tokom pre podneva, a po podne i predvece ih smanji.

Jelovnik sastavi od:
mesa, ribe, jaja, sira i u manjoj meri jogurta, mleka i ostalih mlecnih proizvoda
povrca (svo dolazi u obzir, ali obrati paznju na GI i kolicinu ugljenih hidrata)
hleba, testenina, zitarica u manjoj meri
voce u manjoj meri
semenke i orasasti plodovi u manjoj meri
ulja: na uljima se pece, jedu se samo nerafinisana hladno cedjena npr. kao dodatak salatama
masti: moze se koristiti za pecenje svinjska mast, kokosovo ulje, palmina mast
Ako ti prija masnije ti koristi masnoce ali pazi da ne preteras u kalorijama. Neka ulja su cak esencijalna za ljudski organizam i ne sneju se izbaciti ni na dijeti.

Izbaciti: sva pica sem vode, virsle, pastete, keks, grickalice, cokolade, sladolede (sve slatkise), kroasane, ....
Trebace ti dobra organizacija, jer ces morati sama sebi da spremas sva jela.

Sve ovo bi trebalo da doprinese laksem podnosenju dijete. Niko to ne moze 100% da ispostuje, ali je potrebno da se barem 80% drzis gore navedenog i ako nekad omanes pa pojedes celu picu da ne odustanes.

Sto se tice sporta: to bi svakako doprinelo gubljenju kilograma, ali s obzirom da imas tridesetak kg viska nije preporucljivo da odjednom krenes u prevelika naprezanja. Ti najbolje mozes da osetis koliko mozes, pa ako je to sam setnja, onda u prvo vreme neka tako i bude. Ako mozes ti i potrci ili plivaj, vozi bicikli. Vrlo je preporucljivo ubaciti i trening sa tegovima, naravno tezine bi bile minimalne na pocetku a posle bi se povecavale.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Nocu kad ogladnis a moras nesto da pojedes - jedi jabuke. Moj otac je tako smrsao. Imali smo uvek dzak jabuka u kuci i on je njih tamanio mimo glavnih obroka. I smrsao.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Medi hvala ti puno.........
probala sam i to ja budem gladna i posle jabuka.........
Ne znam sta da radim?
Pozdrav :P
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga Jelda hvala ti puno!
Ja bih te jos nesto pitala.........kazi mi recimo jedan rucak,sta spremas/
Kako?
Ja inace kuvam na ulju ali vidis ja sam se jako udebljala.Nekada imam osecaj da sto manje jedem sve se vise debljam.Ovo me vec sada zabrinjava........moram nesto preduzeti hitno!
Videcu sajt pa cu ti se javiti........da ti kazem sta sam pronasla i da li sam se znala snaci na njemu.
Hvala ti puno..........javi se!
jelda
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 2:15 pm

Post od jelda »

ontario, zbog ovoga si se ugojila:
pojma nemam kako da brojim kalorije ali znam da previse jedem,ne masno nego puno hleba i preskacem obroke.Zato ogladnim i onda kada sednem da jedem pojedem za dvoje

Sve sto sam gore nasiroko ukratko se moze reci jedi mesa i salate. Ali nisam tako napisala, da ne bi shvatila da bukvalno nista drugo ne smes pojesti.

Za rucak mozes da dinstas meso i povrce zajedno, ne treba tu nikakvih dodataka sem zacina po zelji. Npr.pilece belo meso ili pileci batak+kelj ili prokelj (od zacina stavljam so i biber, a ponekad i kim). Mozes i da skuvas neko corbasto jelo tipa slatki kupus (meso+kupus+so+crni luk+lovorov list+biber+sok od paradajza).
Meso+brokoli (ovo redje nadjem kod nas a i dosta je skupo)
Meso+karfiol+zacini(so, biber, persun)
Meso (junece npr.)+boranija (ja dodajem samo soli od zacina)+salata (nesto sveze npr. paradajz ili kupus a zimi moze kiseli kupus)
Meso (pilece)+sargarepa+krompir+ruzmarin (sve dinstano)+neka sirova salata (npr. kupus, sveza paprika)
Meso (pilece)+mesano povrce (grasak, sargarepa)+ salata
Meso+pirinac+tikvice
Riba (skusa npr.)+kuvani krompir+luk

Za dijetu su najbolja zelena lisnata povrca (zelena salata, kupus, kelj) ali i karfiol, brokoli, zelena boranija. Od mesa uglavnom moras birati manje masna, jer sa masnijim vrstama vrlo brzo dodjes do maksimuma kalorija. Ako biras masnija mesa onda moras prikratiti hleb, pirinac, krompir (skrobasto).
Sto se tice ribe stavila sam skusu, to jeste masnija riba ali sadrzi omega 3 vrlo korisne masti i za dijetu i za zdravlje uopste. Cak se preporucuje da se piju dodatne kapsule omega 3 ulja ili da se barem koristi laneno ulje ili lanene semenke (samlevene). Mozes jesti i posne ribe tipa oslica, pastrmke i sl.

Nekuvani obroci mogu biti npr.
sardine (ili tunjevinu)+pirinac+neka salata
kuvano jaje + hleb (sto manje hleba, ne beli vec neki integralni)

Nemoj da kuvas na ulju. Nije dobro izlagati ulja visokim temperaturama. Visoke temp. podnose jedino kokosovo ulje, palmina mast, svinjska mast.

Ako se ne mozes snaci na sajtu koji sam ti dala probaj da preko googla nadjes neki jednostavniji sajt, ima toga na internetu.

Najteze je poceti. Takodje nije lako uvesti odjednom mnogo promena u svoj zivot. Za pocetak se koncentrisi na vise manjih obroka dnevno i da svaki obrok sadrzi proteine (meso, jaja, sir).
Odgovori