hrana i stres
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 4:40 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da li tebi frižider stoji pored komjutera i da li ti uopšte možeš da se kontrolišeš, mislim što se tice ishrane.
Ako si visoka (pretpostavljam) 1.60 ne smeš da unosiš više od 1920cal za 24h. Što znaci da opušteno možeš da pojedeš u tih 24h:
100 grama oraha = 705cal 100 grama kikirikja = 631cal
100 grama badema = 651cal što je 1987cal
Naravno sve sirovo i opet bi se postepeno gojila, a bila bi surovo gladna.
Procitaj nekoliko puta šta si sve napisala da ti bude jasnije šta radiš.
Ako si visoka (pretpostavljam) 1.60 ne smeš da unosiš više od 1920cal za 24h. Što znaci da opušteno možeš da pojedeš u tih 24h:
100 grama oraha = 705cal 100 grama kikirikja = 631cal
100 grama badema = 651cal što je 1987cal
Naravno sve sirovo i opet bi se postepeno gojila, a bila bi surovo gladna.
Procitaj nekoliko puta šta si sve napisala da ti bude jasnije šta radiš.
Uh.........Uspeh.........
pa ja to znam ali razumes li ti kada osecam glad?
Sta ti radis kada si gladan-gladna?
Pa ne jedem niti orase,niti bademe.........
leb me goji i to je to i goji me sto kada sam gladna nemogu obrok i glad da zaustavim sa jabukom........razumes?
Razumes li kada kazu da se razvali zeludac i onda si gladan i kada nisi?
I ja sam to kao ti mogla da pisem kada sam bila 52 kile,ali ne sada.
Za ta vremena bih mogla da kazem da sam bila intenzivni sportas i kada se nasekiram nisam mogla da jedem.
Sada je sve obrnuto,ne bavim se sportom,jedem kada se sekiram itd.
Sto se tice kalorija pa ja znam koliko smem da pojedem ali isto kao i ti ne znam i ne merim moju hranu i utrosene kalorije,a ono sto mogu da merim je koliko potrosim hodajuci na mojoj traci jer mi to pise......
Razumes?
Ni od 52 kile ja nikada nisam merila kalorije,a verujem da to malo ko radi!
Jelda.........hvala ti puno,probacu da izbacim leb skroz iz upotrebe jer mislim da je to meni najveci problem........
S obzirom da ne volim slatko,od toga nije........
Kuvam ali na jako,jako malo ulja,ali i to cu onda zameniti sa maslinovim mozda ili nekim sto si ti napisala.Probacu da jedem cesce i manje........
Pozdrav
pa ja to znam ali razumes li ti kada osecam glad?
Sta ti radis kada si gladan-gladna?
Pa ne jedem niti orase,niti bademe.........
leb me goji i to je to i goji me sto kada sam gladna nemogu obrok i glad da zaustavim sa jabukom........razumes?
Razumes li kada kazu da se razvali zeludac i onda si gladan i kada nisi?
I ja sam to kao ti mogla da pisem kada sam bila 52 kile,ali ne sada.
Za ta vremena bih mogla da kazem da sam bila intenzivni sportas i kada se nasekiram nisam mogla da jedem.
Sada je sve obrnuto,ne bavim se sportom,jedem kada se sekiram itd.
Sto se tice kalorija pa ja znam koliko smem da pojedem ali isto kao i ti ne znam i ne merim moju hranu i utrosene kalorije,a ono sto mogu da merim je koliko potrosim hodajuci na mojoj traci jer mi to pise......
Razumes?
Ni od 52 kile ja nikada nisam merila kalorije,a verujem da to malo ko radi!
Jelda.........hvala ti puno,probacu da izbacim leb skroz iz upotrebe jer mislim da je to meni najveci problem........
S obzirom da ne volim slatko,od toga nije........
Kuvam ali na jako,jako malo ulja,ali i to cu onda zameniti sa maslinovim mozda ili nekim sto si ti napisala.Probacu da jedem cesce i manje........
Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 4:40 pm
- Kontakt:
Ovo što se tice želudca,to je istina.Jabuke zaboravi!! pravo voce za anoreksicare da izazove glad. Badem i orahe sam naveo kao primer,mislim da nemaš potrebe da se opterecuješ kalorijama.Otprilike svako zna koliko je normalno da pojede.Ja ne mogu da ti dam ni jedan posaban savet,samo znam:Kuca, kompjuter i frižider vode pravo u tragediju.Beži od toga što dalje,barem dok se ne privikneš na novo stanje koje ces sebi postaviti kao plan.Pa lepo za trideset dana pustiš post i kažeš: Nema 3kg pa drugi mesec ode još 5kg pa treci mesec još 7kg i onda mi savladamo francuski jezik, pozoveš ceo forum da dođe kod tebe u Ontario naravno o tvom trošku i lepo nam spremiš neku surovu gibanicu, kajmak,sir i ovcije kiselo mleko, mladi kravlji,prevreo sjenicki,paradajz,krastavac,paprika slatka-ljuta,zlatiborska dimljena pršuta i slanina a posle domaci sareni kolaci i za kraj pita sa jabukama
od kiselog testa.WOW
Pa ovo i ni je tako loše, zvuci nekako dijatalno.
Toliko od mene
od kiselog testa.WOW
Pa ovo i ni je tako loše, zvuci nekako dijatalno.
Toliko od mene
Ha........ha.....ha........
Da upravu si cim postanem milioner uskoro i znas sta.........
kod mene se prica engleski,verujem da znas........
E onda necemo udarati po gibanicama onda cemo onako delikantno po pecenim parsicima,jagnjetini ali sve sa raznja.......
Pa cemo lepo nabiti kilograme koje cemo do tada izgubiti.......pa opet Jovo nanovo..........
Pozdrav

Da upravu si cim postanem milioner uskoro i znas sta.........
kod mene se prica engleski,verujem da znas........
E onda necemo udarati po gibanicama onda cemo onako delikantno po pecenim parsicima,jagnjetini ali sve sa raznja.......
Pa cemo lepo nabiti kilograme koje cemo do tada izgubiti.......pa opet Jovo nanovo..........

Pozdrav
Sad ces morati da brojis kalorije. To ti je nacin da sama shvatis gde gresis.
Hleb ces da izbacis, pa dobro, to je ok, nekad je lakse izbaciti nesto nego se kontrolisati u kolicini pojedenog.
Nisi jedina koja kad se sekira jede. I ja jedem kada se sekiram.
Najbolje bi bilo kada bi mogla da otklonis uzroke tvojih stresova. Ne znam zbog cega se ti sekiras, a i da znam verovatno ne bih mogla da pomognem. Trebalo bi izbegavati stresne situacije i ljude koji te stresiraju.
I sto rece Uspeh kuca, kompjuter i frizider vode pravo u tregediju.
Saveti koji bi moglo da pomognu:
Izbegavaj aktivnosti za koje te vezuje uzimanje hrane. Ako je to gledanje TVa onda nemoj da ga gledas, sigurna sam da se i na neki drugi nacin moze iskoristiti to vreme.
Prosetaj, ako mozes da nagovoris nekog da ti pravi drustvo i ako nije previse hladno u Kanadi. Uradi neki kucni posao (ovo nije bas zanimiljivo, ali ponekad moze da upali).
Ako jedes iz dosade onda gledaj da ti nikad nije dosadno, da si uvek s necim zaposlena.
Izbaci iz stana svu hranu koju ne bi trebalo da jedes (ovo ce biti verovatno nemoguce ako ima jos ukucana koji ce se pobuniti).
Sto se tice jabuka, ja jedem samo kisele i one kod mene ne izazivaju glad cak mi pomazu da manje jedem. Ali, od mnogih ljudi sam cula da ogladne od jabuke....
Hleb ces da izbacis, pa dobro, to je ok, nekad je lakse izbaciti nesto nego se kontrolisati u kolicini pojedenog.
Nisi jedina koja kad se sekira jede. I ja jedem kada se sekiram.
Najbolje bi bilo kada bi mogla da otklonis uzroke tvojih stresova. Ne znam zbog cega se ti sekiras, a i da znam verovatno ne bih mogla da pomognem. Trebalo bi izbegavati stresne situacije i ljude koji te stresiraju.
I sto rece Uspeh kuca, kompjuter i frizider vode pravo u tregediju.
Saveti koji bi moglo da pomognu:
Izbegavaj aktivnosti za koje te vezuje uzimanje hrane. Ako je to gledanje TVa onda nemoj da ga gledas, sigurna sam da se i na neki drugi nacin moze iskoristiti to vreme.
Prosetaj, ako mozes da nagovoris nekog da ti pravi drustvo i ako nije previse hladno u Kanadi. Uradi neki kucni posao (ovo nije bas zanimiljivo, ali ponekad moze da upali).
Ako jedes iz dosade onda gledaj da ti nikad nije dosadno, da si uvek s necim zaposlena.
Izbaci iz stana svu hranu koju ne bi trebalo da jedes (ovo ce biti verovatno nemoguce ako ima jos ukucana koji ce se pobuniti).
Sto se tice jabuka, ja jedem samo kisele i one kod mene ne izazivaju glad cak mi pomazu da manje jedem. Ali, od mnogih ljudi sam cula da ogladne od jabuke....
Uspeh je OK procenio tvoju potrosnju u kalorijama. Treba da znas da to nije u kaloriju tacno (to je samo procena), jer se dobija na osnovu nekog prosecnog coveka (sa prosecnim odnosom masti i misica). Da bi smrsala treba da unosis manje od toga. Kada napravis kalorijski deficit od 3500 kalorija to ti je manje 1 pound masti (0.45kg). Ako uvedes neku fizicku aktivnost to ce malo doprineti povecanju kalorijskog deficita, a tacno koliko je to pogledaj na http://www.bodybuilding.com/fun/calories.htm.
Jelda hvala ti puno!
Hleb je najveci problem kod mene.......a ako ga ne jedem ja gladna brzo!
Za aktivnosti sam uzasna jer se tako tromo osecam od ovolikih kila i uopste nemam volju,radije bih lezala i gledala film nego setala ili radila neke vezbe.Evo muz mi kupio traku jos davno i evo skuplja prasinu,veruj mi da sam samo par puta bila na njoj i onda kada vidim koliko moram dugo da odam da bih izgubila samo 300 kalorija jednostavno odustanem.
E........samo da leb izbacim sve bi bilo sigurno bolje........
te razne grickalice i gazirano sam davno izbacila ali svejedno kada ogladnim samo kopam po visecoj da nesto nadem.Ne jedem nikada dorucak nego kafa,cigara i onda kada deca dodu iz skole ja se prejedem jer do tada ogladnim.Naravno posto je to samo jedan obrog onda lepo za veceru ogladnim i jedi.......e da je samo jednom,nego i vise puta.
Moram nesto preduzeti pod hitno jer mi je i holesterol jako veliki,a nije ni cudo od ovolike kilaze.
Veruj mi osecam se kao slon i kud sam i prije imala problema sa kicmom sada je jos gore zbog ove debljine.
Ima li ijedno voce da se jede,a da se ne oseca glad?
Tebi pomazu jabuke,a mene ne drzi bas puno posle.
Sta jos?
Ti jedes 5-6 obroka pa sta spremas i jedes citav dan?
Rucak znam spremas,a li sta drugo jedes?
Veliki pozdrav

Hleb je najveci problem kod mene.......a ako ga ne jedem ja gladna brzo!
Za aktivnosti sam uzasna jer se tako tromo osecam od ovolikih kila i uopste nemam volju,radije bih lezala i gledala film nego setala ili radila neke vezbe.Evo muz mi kupio traku jos davno i evo skuplja prasinu,veruj mi da sam samo par puta bila na njoj i onda kada vidim koliko moram dugo da odam da bih izgubila samo 300 kalorija jednostavno odustanem.
E........samo da leb izbacim sve bi bilo sigurno bolje........
te razne grickalice i gazirano sam davno izbacila ali svejedno kada ogladnim samo kopam po visecoj da nesto nadem.Ne jedem nikada dorucak nego kafa,cigara i onda kada deca dodu iz skole ja se prejedem jer do tada ogladnim.Naravno posto je to samo jedan obrog onda lepo za veceru ogladnim i jedi.......e da je samo jednom,nego i vise puta.
Moram nesto preduzeti pod hitno jer mi je i holesterol jako veliki,a nije ni cudo od ovolike kilaze.
Veruj mi osecam se kao slon i kud sam i prije imala problema sa kicmom sada je jos gore zbog ove debljine.
Ima li ijedno voce da se jede,a da se ne oseca glad?
Tebi pomazu jabuke,a mene ne drzi bas puno posle.
Sta jos?
Ti jedes 5-6 obroka pa sta spremas i jedes citav dan?
Rucak znam spremas,a li sta drugo jedes?
Veliki pozdrav

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 10:57 am
I dijeta i višak kilograma su vrlo nezgodni. Manji unos ili veća potrošnja rešavaju stvar. Ima i malih ''caka''. Glad se javlja kada padne nivo ''šećera'' u krvi ili se sistem za varenje isprazni. Pčelinji med ide direktno u krv bez varenja, takođe i voćni šećeri. Celuloza se ne vari ali popunjava sistem za varenje. Ima je dosta u ovsu. To je način da se organizam ''prevari'' da je sit. Ovo sa medom i povećanom potrošnjom (fizički umesto intelektualnog rada) sam lično isprobao i funkcioniše. Čim oseti glad organizam dobije kašičicu meda. ''Masti sagorevaju na vatri ugljnih hidrata''
Alkohol u svim oblicima povećava kilažu pa i to trba imati u vidu.

Ontario, vidim da si ukapirala da treba jako puno fizicke aktivnosti da bi se potrosilo nesto malo kalorija. Znaci uglavnom ce tvoj kalorijski deficit biti napravljen smanjenjem unosa hrane. Uloga fizicke aktivnosti je pre svega da te izvadi iz loseg psihickog stanja.
Ja jedem uglavnom 4 puta dnevno. Napisala sam ti gore neke moje kombinacije koje jedem, a koje su dobre za dijetu. Jedem ja i druge stvari koje se bas ne uklapaju u dijetu , ali mislim da su ok, npr. jedem pecene bundeve (one slatke narandzaste) premazane kokosovim uljem, jedem i grozdje, ali to sve traje nekoliko dana u godini kada je sezona. Pijem dosta jogurta, kiselog mleka a to na dijeti treba smanjiti.
Da ponovim svoje reci: za pocetak se koncentrisi na vise manjih obroka dnevno (barem 4) i da svaki obrok sadrzi proteine (meso, jaja, sir). To ce spreciti nagle padove secera u krvi koje dragan59 spominje.
Sa fruktozom (ima je u vocu, a mislim da je ima i u medu i u seceru) ne treba preterivati, jer ona preko jetre zavrsi kao mast u krvi.
Ja jedem uglavnom 4 puta dnevno. Napisala sam ti gore neke moje kombinacije koje jedem, a koje su dobre za dijetu. Jedem ja i druge stvari koje se bas ne uklapaju u dijetu , ali mislim da su ok, npr. jedem pecene bundeve (one slatke narandzaste) premazane kokosovim uljem, jedem i grozdje, ali to sve traje nekoliko dana u godini kada je sezona. Pijem dosta jogurta, kiselog mleka a to na dijeti treba smanjiti.
Da ponovim svoje reci: za pocetak se koncentrisi na vise manjih obroka dnevno (barem 4) i da svaki obrok sadrzi proteine (meso, jaja, sir). To ce spreciti nagle padove secera u krvi koje dragan59 spominje.
Sa fruktozom (ima je u vocu, a mislim da je ima i u medu i u seceru) ne treba preterivati, jer ona preko jetre zavrsi kao mast u krvi.
Jelda hvala ti puno!
Naravno fizicka aktivnost i dobra ishrana to je najvaznije.........
Evo smanjujem leb i moram se navici na mleko jer nisam obozavatelj.
Procitala sam na nekom sajtu ovde u Ontariju da preporucuju 2 solje mleka svaki dan,pa probacu......
Imam jako visoki holesterol pa cu traziti gde su mi papiri za dijetu,jer se ja ociglendo igram sa zdravljem........
To je verovatno razlog zbog velike kilaze nema sta.......
Evo prvo jutro sam nesto malo pojela posle puno,puno godina i gledacu da uvedem kao sto ti kazes bar 4 puta dnevno manje obroke.....
Danas cu na moju traku......konacno!
Javljacu ti se redovno
Puno,puno ti hvala sto si podelila samnom tvoj uspeh......
Pozdrav svima

Naravno fizicka aktivnost i dobra ishrana to je najvaznije.........
Evo smanjujem leb i moram se navici na mleko jer nisam obozavatelj.
Procitala sam na nekom sajtu ovde u Ontariju da preporucuju 2 solje mleka svaki dan,pa probacu......

Imam jako visoki holesterol pa cu traziti gde su mi papiri za dijetu,jer se ja ociglendo igram sa zdravljem........

To je verovatno razlog zbog velike kilaze nema sta.......
Evo prvo jutro sam nesto malo pojela posle puno,puno godina i gledacu da uvedem kao sto ti kazes bar 4 puta dnevno manje obroke.....
Danas cu na moju traku......konacno!

Javljacu ti se redovno
Puno,puno ti hvala sto si podelila samnom tvoj uspeh......
Pozdrav svima
Celuloza se ne vari ali popunjava sistem za varenje. Ima je dosta u ovsu. To je način da se organizam ''prevari'' da je sit.
Dragane,onda kada da ih jedem samo ujutro ili vise puta na dan?
To su pahuljice jel tako?
Da li mogu recimo to da jedem ujutro i navece?
Eh.......zaboravi vas pitati i tebe i Jeldu,u koliko sati da veceram da ne ogladnim brzo?
Kada je najbolje jesti navece?
Evo ja pojedo samo jednu kiflu i sada nakon pola sata jako sam gladna,uh.....sto je to bez-veze.
Kako mogu biti gladna tako brzo,da li je to mozda od visoke kiseline u zelucu posto ne popi moju tabletu jutros?
Sta mislite moze li to biti razlog da mi se stalno trazi da jedem?
Pozdrav
Dragane,onda kada da ih jedem samo ujutro ili vise puta na dan?
To su pahuljice jel tako?
Da li mogu recimo to da jedem ujutro i navece?
Eh.......zaboravi vas pitati i tebe i Jeldu,u koliko sati da veceram da ne ogladnim brzo?

Kada je najbolje jesti navece?
Evo ja pojedo samo jednu kiflu i sada nakon pola sata jako sam gladna,uh.....sto je to bez-veze.
Kako mogu biti gladna tako brzo,da li je to mozda od visoke kiseline u zelucu posto ne popi moju tabletu jutros?
Sta mislite moze li to biti razlog da mi se stalno trazi da jedem?
Pozdrav
Kako da citam sta je dobro, a sta ne kada kupim evo zasto:
Da li da kupujem gde pise trans fat 0 i holesterol 0 ili kako?
Vidite kako ovde pise:
Ovaj moj margarin ima malo saturated fat i nema trans fat.
Zove se BECEL i pise da ima manje kalorija LIGHT
Kalorija 35
total fat 4 gr
saturated 0,5g
trans 0
cholesterol 0
sodium 60mg
i mnogo jos toga...........
Jelda to je za dve male kasicice-----10g
Da li je to sada uredu koristiti?
Oni pisu na lebelu da je ok..........
Pozdrav
Da li da kupujem gde pise trans fat 0 i holesterol 0 ili kako?
Vidite kako ovde pise:
Ovaj moj margarin ima malo saturated fat i nema trans fat.
Zove se BECEL i pise da ima manje kalorija LIGHT
Kalorija 35
total fat 4 gr
saturated 0,5g
trans 0
cholesterol 0
sodium 60mg
i mnogo jos toga...........
Jelda to je za dve male kasicice-----10g
Da li je to sada uredu koristiti?
Oni pisu na lebelu da je ok..........
Pozdrav
Evo i ja nekad umesto hleba jedem ovsene pahuljice, valjda je na to mislio dragan
Bolje je da ih jedes ujutro, one su dobar izvor ugljenih hidrata, a to ti ujutro treba vise nego uvece.
Vecera: Nema tu pravilo u koliko sati, zavisi kada ides na spavanje i koliki ti je taj poslednji obrok. Posto bi trebalo svi obroci da ti budu mali, pa tako i taj poslednji onda recimo najkasnije 2- 3 sata pre spavanja (kada osetis da ti se svarila hrana u zelucu).
Opet si pojela samo hleb i nista vise, a to ne bi trebalo nikad da radis. Gde je neki protein uz to (jaje, meso, sir )?
Vidim da pises o ishrani po krvnim grupama. Ja to bas i ne razumem kakve veze moze da ima krvna grupa sa ishranom, ali mozda i ima bas kod osoba koje imaju problema sa organima za varenje. Tamo pises da si O krvna grupa, to su oni sto jedu najvise mesa, a zitarice skoro nista (znaci hleb, kifle nista). Naravno pored mesa jedu i povrce.
U svakom slucaju neces pogresiti ako budes birala namirnice koje su dobre za krvnu grupu O.
Na mleko uopste ne moras da se navikavas, ionako nije idealno za dijetu.
Nemam pojma kakvi su to margarini u kanadi, ne poznajem ni ove nase. Ja to nikada ne kupujem (sem za goste). Mozda proizvodjac sme da napise da na 10g ima 0g trans fat a u stvari da ga ima 0.1g pa je to kao priblizno 0. Cim je to light margarin upotrebljena je neka supstanca da bi ipak bio jestiv, a ta supstanca verovatno ne spada u zdravu hranu.
Bitno ja da je trans fat 0, nije vazno koliko je saturated fat, niti koliki je holesterol.
Tebi je najbolja masnoca laneno ulje (nije bas lepog ukusa) koje se mora koristiti hladno, semenke lana koje se obavezno samelju ili barem jako dobro prozvacu, a jos najbolje je omega3.
Za zeludac ne znam sta da ti kazem , nisam imala tih problema, ja cak mozda imam i manju kiselinu, ne znam. Citala sam negde da je supa dobra za zeludac (ali samo ona domaca kuvana od mesa, kostiju i povrca, nikako ona iz kesice). E sad ne znam da li je to tacno.
Ontario, kako stojis sa secerom u krvi?
Bolje je da ih jedes ujutro, one su dobar izvor ugljenih hidrata, a to ti ujutro treba vise nego uvece.
Vecera: Nema tu pravilo u koliko sati, zavisi kada ides na spavanje i koliki ti je taj poslednji obrok. Posto bi trebalo svi obroci da ti budu mali, pa tako i taj poslednji onda recimo najkasnije 2- 3 sata pre spavanja (kada osetis da ti se svarila hrana u zelucu).
Opet si pojela samo hleb i nista vise, a to ne bi trebalo nikad da radis. Gde je neki protein uz to (jaje, meso, sir )?
Vidim da pises o ishrani po krvnim grupama. Ja to bas i ne razumem kakve veze moze da ima krvna grupa sa ishranom, ali mozda i ima bas kod osoba koje imaju problema sa organima za varenje. Tamo pises da si O krvna grupa, to su oni sto jedu najvise mesa, a zitarice skoro nista (znaci hleb, kifle nista). Naravno pored mesa jedu i povrce.
U svakom slucaju neces pogresiti ako budes birala namirnice koje su dobre za krvnu grupu O.
Na mleko uopste ne moras da se navikavas, ionako nije idealno za dijetu.
Nemam pojma kakvi su to margarini u kanadi, ne poznajem ni ove nase. Ja to nikada ne kupujem (sem za goste). Mozda proizvodjac sme da napise da na 10g ima 0g trans fat a u stvari da ga ima 0.1g pa je to kao priblizno 0. Cim je to light margarin upotrebljena je neka supstanca da bi ipak bio jestiv, a ta supstanca verovatno ne spada u zdravu hranu.
Bitno ja da je trans fat 0, nije vazno koliko je saturated fat, niti koliki je holesterol.
Tebi je najbolja masnoca laneno ulje (nije bas lepog ukusa) koje se mora koristiti hladno, semenke lana koje se obavezno samelju ili barem jako dobro prozvacu, a jos najbolje je omega3.
Za zeludac ne znam sta da ti kazem , nisam imala tih problema, ja cak mozda imam i manju kiselinu, ne znam. Citala sam negde da je supa dobra za zeludac (ali samo ona domaca kuvana od mesa, kostiju i povrca, nikako ona iz kesice). E sad ne znam da li je to tacno.
Ontario, kako stojis sa secerom u krvi?
Draga Jelda...........
Secer je uredu ali mi holesterol 6,83 i moj me kardiolog slagao prije par meseci i rekao mi da je to kod nekih ljudi sasvim normalno.Evo danas sam dosla od doktorice i ona je ostala zaprepascena i iznenadena tako da mi danas nije ponovo vadila krv za holesterol nego za neke hormone.
Videcu sve.........
Sledeci put ce vaditi za holesterol pa cu videti koliki je........
Da li se povecao ili smanjio.........
Hvala ti za te informacije o trans fatu.......jer nikada to nisam znala!
Nesto nije ok ne znam sta je,znas sta jos pored hrane sumnjam i na stitnu ali me buni jer mi je krv uredu.Imam 3 male ciste,videne su ove godine na UltraZ i sve sumnjam da mi nije malo i od toga.Pojma nemam!
U svakom slucaju ako ne smem mleko moram piti neke tablete kalcija....
Znaci ti mislis da margarin nije dobar,znas mozda si upravu ali u svakom slucaju pronalazicu sve sa 0 trans fat jer moram nesto da jedem
Puno te pozdravljam
Secer je uredu ali mi holesterol 6,83 i moj me kardiolog slagao prije par meseci i rekao mi da je to kod nekih ljudi sasvim normalno.Evo danas sam dosla od doktorice i ona je ostala zaprepascena i iznenadena tako da mi danas nije ponovo vadila krv za holesterol nego za neke hormone.
Videcu sve.........
Sledeci put ce vaditi za holesterol pa cu videti koliki je........
Da li se povecao ili smanjio.........
Hvala ti za te informacije o trans fatu.......jer nikada to nisam znala!
Nesto nije ok ne znam sta je,znas sta jos pored hrane sumnjam i na stitnu ali me buni jer mi je krv uredu.Imam 3 male ciste,videne su ove godine na UltraZ i sve sumnjam da mi nije malo i od toga.Pojma nemam!
U svakom slucaju ako ne smem mleko moram piti neke tablete kalcija....
Znaci ti mislis da margarin nije dobar,znas mozda si upravu ali u svakom slucaju pronalazicu sve sa 0 trans fat jer moram nesto da jedem
Puno te pozdravljam

Kalcijum:
Povrce koje sam navela da je bas dobro za dijetu (kelj,prokelj, kupus, brokoli i slicna) je ujedno i dobar izvor kalcijuma. Takodje i sardine su dobar izvor kalcijuma(verovatno su tu zasluzne kosti sardina), a i supe domace pravljene od kostiju. Susam ima isto mnogo kalcijuma.
Kalcijum se spominje kao vazan za kosti. Ali nije on jedini tu bitan. Bitan je i magnezijum, zatim vitamin D (dobija se suncanjem), vitamin K, zatim element stroncijum itd. Znaci za zdrave kosti nije dovoljno samo pretrpati se kalcijumom.
Hormoni:
Hormoni su jako bitni. Stitna zlezda ima vaznu ulogu u metabolizmu. Ali ako nesto ne stima tu onda treba jako dobar lekar (endokrinolog).
Holesterol:
Ne razumem se u te brojeve. Vazno je da ti je dobar odnos izmedju tzv. dobrog i loseg holesterola (pitaj lekara da ti prokomentarise taj odnos). Holesterol se proizvodi u
organizmu tako da visak nije posledica prevelikog konzumiranja jaja. Zumance sadrzi dosta zdravih materija.
Evo ti jedan obrok: skuvaj ovsene pahuljice i belanca, a mozes dodati i 1 zumance.
Povrce koje sam navela da je bas dobro za dijetu (kelj,prokelj, kupus, brokoli i slicna) je ujedno i dobar izvor kalcijuma. Takodje i sardine su dobar izvor kalcijuma(verovatno su tu zasluzne kosti sardina), a i supe domace pravljene od kostiju. Susam ima isto mnogo kalcijuma.
Kalcijum se spominje kao vazan za kosti. Ali nije on jedini tu bitan. Bitan je i magnezijum, zatim vitamin D (dobija se suncanjem), vitamin K, zatim element stroncijum itd. Znaci za zdrave kosti nije dovoljno samo pretrpati se kalcijumom.
Hormoni:
Hormoni su jako bitni. Stitna zlezda ima vaznu ulogu u metabolizmu. Ali ako nesto ne stima tu onda treba jako dobar lekar (endokrinolog).
Holesterol:
Ne razumem se u te brojeve. Vazno je da ti je dobar odnos izmedju tzv. dobrog i loseg holesterola (pitaj lekara da ti prokomentarise taj odnos). Holesterol se proizvodi u
organizmu tako da visak nije posledica prevelikog konzumiranja jaja. Zumance sadrzi dosta zdravih materija.
Evo ti jedan obrok: skuvaj ovsene pahuljice i belanca, a mozes dodati i 1 zumance.