BABY KUVAR
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
TAŠCI SA PEKMEZOM
# 500 gr brašna
# 1 jaje
# 2 dl mlake vode
# prstohvat soli
# 100 gr pekmeza od kajsija
# 50 gr mlevenog keksa
# 100 gr šećera u prahu
Zamesite čvrsto testo od brašna, jajeta, mlake vode i soli, i ostavite da se odmori petnaestak minuta.
Na stoljnjaku koji ste dobro nabrašnjali razvucite oklagijom veoma tanku jufku. Na jednu polovinu u pravilnim razmacima redjajte gomilice pekmeza. Zatim presavijte testo tako da praznom polovinom prekrijete polovinu na kojoj je pekmez. Radlom (ili nazubljenim nožem) secite jednake taške. Ostavite ih da se malo prosuše.
U većoj posudi stavite vodu da proključa, dodajte mrvicu soli i kašiku ulja.
Kada voda provri ubacite taške vodeći računa da vam se ne zalepe za dno. Kuvane taške procedite i stavite u činiju. Odozgo pospite mlevenim keksom, koji ste blago propržili na malo putera, i šećerom u prahu.
# 500 gr brašna
# 1 jaje
# 2 dl mlake vode
# prstohvat soli
# 100 gr pekmeza od kajsija
# 50 gr mlevenog keksa
# 100 gr šećera u prahu
Zamesite čvrsto testo od brašna, jajeta, mlake vode i soli, i ostavite da se odmori petnaestak minuta.
Na stoljnjaku koji ste dobro nabrašnjali razvucite oklagijom veoma tanku jufku. Na jednu polovinu u pravilnim razmacima redjajte gomilice pekmeza. Zatim presavijte testo tako da praznom polovinom prekrijete polovinu na kojoj je pekmez. Radlom (ili nazubljenim nožem) secite jednake taške. Ostavite ih da se malo prosuše.
U većoj posudi stavite vodu da proključa, dodajte mrvicu soli i kašiku ulja.
Kada voda provri ubacite taške vodeći računa da vam se ne zalepe za dno. Kuvane taške procedite i stavite u činiju. Odozgo pospite mlevenim keksom, koji ste blago propržili na malo putera, i šećerom u prahu.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Ishrana dece Osnove dečije ishrane
POVRĆE
Većina roditelja zna da bi povrće trebalo da bude važan deo ishrane njihovog deteta jer je ono dobar izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Na žalost, mnogo je roditelja kojima je dosta teško da privole decu da redovno jedu makar malo povrća, a još teže da to bude svakodnevno.
Koliko bi povrća dete trebalo da jede svakoga dana?
Postoji generalno pravilo da je dovoljno 3-5 porcija povrća dnevno, ali na osnovu piramide zdrave hrane, stručnjaci daju mnogo preciznije preporuke koje se baziraju na starosti i polu vašeg deteta.
2 - 3 godine - 1 šolja* povrća dnevno
4 - 8 godina-1 1/2 šolje
9 - 13 godišnje devojčice - 2 šolje
9 - 13 godišnji dečaci - 2 1/2 šolje
14 - 18 godišnje devojčice - 2 1/2 šolje
14 - 18 godišnji dečaci - 3 šolje povrća svakog dana
*Napominjemo da je mera 1 šolja jednaka 250 dcl. Težina u gramima varira u odnosu na volumen povrća koje stane u jednu šolju, s tim da se pod 1 šoljom zelenog lisnatog povrća podrazumeva zapravo količina koja stane u dve šolje.
Ako vam je ipak draže da računate u "obrocima", a ne u šoljama zapamtite da je jedan obrok jednak 1/2 šolje svežeg ili kuvanog povrća, 1 šolji lisnatog ili 1/2 šolje konzerviranog ili skuvanog zrnastog povrća. Obroci za mlađu decu su još manji, pa je obrok za dvogodišnjake ili trogodišnjake jednak otprilike polovini obroka za odrasle.
U prilog ovom treba reći da bi deca trebala u toku nedelje da jedu raznovrsno povrće: tamno zeleno (brokule, zelje, spanać, zelena salata), narandžasto (šargarepu, tikvu, bundevu), suva sočiva i zrnasto povrće (kukuruz, grašak, pasulj) kao i drugo povrće (karfiol, celer, krastavac, paradajz, tikvice).
Kako navesti decu da jedu više povrća?
Većina stručnjaka preporučuju da se počne rano tako što će se detetu što pre ponuditi širok izbor voća i povrća. Od pomoći će biti i ako:
Date dobar primer tako što ćete i sami jesti povrće;
Zajedno sa povrćem ponudite niskokalorične prelive i umake;
Pomešate povrće sa hranom koju vaše dete već voli, na primer: kao nadev na pici, ili dodatak u sosu za špagete, ili u supi;
Dozvolite deci da sama zasade svoje povrće ili idite zajedno na pijacu da ga kupite;
Sveže povrće servirate kao grickalice, na primer mladu šargarepu.
Dajete deci mogućnost da biraju. U početku ponudite male obroke i imajte na umu da neki mali izbirljivci neće ni probati novo povrće sve dok ga ne vide najmanje 10 puta na tanjiru.

POVRĆE
Većina roditelja zna da bi povrće trebalo da bude važan deo ishrane njihovog deteta jer je ono dobar izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Na žalost, mnogo je roditelja kojima je dosta teško da privole decu da redovno jedu makar malo povrća, a još teže da to bude svakodnevno.
Koliko bi povrća dete trebalo da jede svakoga dana?
Postoji generalno pravilo da je dovoljno 3-5 porcija povrća dnevno, ali na osnovu piramide zdrave hrane, stručnjaci daju mnogo preciznije preporuke koje se baziraju na starosti i polu vašeg deteta.
2 - 3 godine - 1 šolja* povrća dnevno
4 - 8 godina-1 1/2 šolje
9 - 13 godišnje devojčice - 2 šolje
9 - 13 godišnji dečaci - 2 1/2 šolje
14 - 18 godišnje devojčice - 2 1/2 šolje
14 - 18 godišnji dečaci - 3 šolje povrća svakog dana
*Napominjemo da je mera 1 šolja jednaka 250 dcl. Težina u gramima varira u odnosu na volumen povrća koje stane u jednu šolju, s tim da se pod 1 šoljom zelenog lisnatog povrća podrazumeva zapravo količina koja stane u dve šolje.
Ako vam je ipak draže da računate u "obrocima", a ne u šoljama zapamtite da je jedan obrok jednak 1/2 šolje svežeg ili kuvanog povrća, 1 šolji lisnatog ili 1/2 šolje konzerviranog ili skuvanog zrnastog povrća. Obroci za mlađu decu su još manji, pa je obrok za dvogodišnjake ili trogodišnjake jednak otprilike polovini obroka za odrasle.
U prilog ovom treba reći da bi deca trebala u toku nedelje da jedu raznovrsno povrće: tamno zeleno (brokule, zelje, spanać, zelena salata), narandžasto (šargarepu, tikvu, bundevu), suva sočiva i zrnasto povrće (kukuruz, grašak, pasulj) kao i drugo povrće (karfiol, celer, krastavac, paradajz, tikvice).
Kako navesti decu da jedu više povrća?
Većina stručnjaka preporučuju da se počne rano tako što će se detetu što pre ponuditi širok izbor voća i povrća. Od pomoći će biti i ako:
Date dobar primer tako što ćete i sami jesti povrće;
Zajedno sa povrćem ponudite niskokalorične prelive i umake;
Pomešate povrće sa hranom koju vaše dete već voli, na primer: kao nadev na pici, ili dodatak u sosu za špagete, ili u supi;
Dozvolite deci da sama zasade svoje povrće ili idite zajedno na pijacu da ga kupite;
Sveže povrće servirate kao grickalice, na primer mladu šargarepu.
Dajete deci mogućnost da biraju. U početku ponudite male obroke i imajte na umu da neki mali izbirljivci neće ni probati novo povrće sve dok ga ne vide najmanje 10 puta na tanjiru.

-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Čorba od koprive
# 1 kg koprive
# veza mladog luka ili praziluka
# 2 kašike kukuruznog brašna
# sok od limuna
Skuvati koprivu. Ocediti je i sitno narezati pa pomešati sa iseckanim lukom. Sve vratiti u vodu u kojoj je kuvana kopriva. Dodati kukuruzno brašno i sve vreme mešati da se kukurunno brašno ne bi zgrudvalo. Kuvati još 10 minuta. Na kraju posoliti i iscediti sok od jednog limuna.
# 1 kg koprive
# veza mladog luka ili praziluka
# 2 kašike kukuruznog brašna
# sok od limuna
Skuvati koprivu. Ocediti je i sitno narezati pa pomešati sa iseckanim lukom. Sve vratiti u vodu u kojoj je kuvana kopriva. Dodati kukuruzno brašno i sve vreme mešati da se kukurunno brašno ne bi zgrudvalo. Kuvati još 10 minuta. Na kraju posoliti i iscediti sok od jednog limuna.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Čorba od šargarepe
# 300g šargarepe
# 2 kašike pivskog kvasca
# 1 mladi luk ili paziluk
# kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
# đumbir, so, sok od 1/2 limuna
Šargarepu očistiti i krupno izrendati pa je kratko prodinstati. Dodati pivski kvasac pa sve naliti vodom. Kuvati dok šargarepa ne omekša. Pre služenja sitno iseckati luk, narendati đumbir i umešati u čorbu.
# 300g šargarepe
# 2 kašike pivskog kvasca
# 1 mladi luk ili paziluk
# kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
# đumbir, so, sok od 1/2 limuna
Šargarepu očistiti i krupno izrendati pa je kratko prodinstati. Dodati pivski kvasac pa sve naliti vodom. Kuvati dok šargarepa ne omekša. Pre služenja sitno iseckati luk, narendati đumbir i umešati u čorbu.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Punjeni paradajz
# 5 svežih paradajza
# 200 g tunjevine
# 2 krompira
# 2 kašike majoneza od soje
# origano, peršun, biber, so
Paradajz preseči na pola, izdubiti i okrenuti na dole da se ocedi. Izgnječiti ribu i obaren krompir pa pomešati sa majonezom da se sastojci sjedine. U masu dodati so, biber, majoran, i napuniti paradajz. Ukrasiti peršunovim listom.
# Letnje predjelo
# 8 paradajza
# 2 crvene paprike
# 4 kašike kuvanog kukuruza šećerca
# 4 kašike majoneza od soje
# konzerva tunjevine
# so, biber, origano, vezica peršuna, bosiljak
Paradajz iseći pri vrhu, pažljivo izdubiti i ostaviti da se dobro ocedi. Papriku iseći na kockice, pomešati sa izgnječenom tunjevinom, kukuruzom šečercom i majonezom. Posoliti, dodati biber i origano. Pred služenje ukrasiti peršunom i bosiljkom.
# 5 svežih paradajza
# 200 g tunjevine
# 2 krompira
# 2 kašike majoneza od soje
# origano, peršun, biber, so
Paradajz preseči na pola, izdubiti i okrenuti na dole da se ocedi. Izgnječiti ribu i obaren krompir pa pomešati sa majonezom da se sastojci sjedine. U masu dodati so, biber, majoran, i napuniti paradajz. Ukrasiti peršunovim listom.
# Letnje predjelo
# 8 paradajza
# 2 crvene paprike
# 4 kašike kuvanog kukuruza šećerca
# 4 kašike majoneza od soje
# konzerva tunjevine
# so, biber, origano, vezica peršuna, bosiljak
Paradajz iseći pri vrhu, pažljivo izdubiti i ostaviti da se dobro ocedi. Papriku iseći na kockice, pomešati sa izgnječenom tunjevinom, kukuruzom šečercom i majonezom. Posoliti, dodati biber i origano. Pred služenje ukrasiti peršunom i bosiljkom.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Salata sa pečurkama
# glavica zelene salate
# 150 g pečurki
# 150 g dimljenog kačkavalja
# 3 struka mladog luka
# 2 kašike limunovog soka
# kašičica senfa
# kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
# peršun, so, biber
Zelenu salatu očistiti. Pečurke iseći na tanke listiće i staviti preko listova zelene salate. Posuti rendanim sirom, seckanim peršunovim listom i mladim lukom. Pomešati limunov sok, senf, ulje, biber i so pa preliti salatu
# Salata od cvekle
# 500 g cvekle
# 1 čaša pavlake
# sok od jednog limuna
# biber, so, veza mirođije
Cveklu ispeći u rerni. Kada je pečena oljuštiti je i iseći na kolutove. Napraviti umak od kisele pavlake, limunovog soka i mirođije pa preliti preko cvekle. Po ukusu pobiberiti i posoliti.
# glavica zelene salate
# 150 g pečurki
# 150 g dimljenog kačkavalja
# 3 struka mladog luka
# 2 kašike limunovog soka
# kašičica senfa
# kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
# peršun, so, biber
Zelenu salatu očistiti. Pečurke iseći na tanke listiće i staviti preko listova zelene salate. Posuti rendanim sirom, seckanim peršunovim listom i mladim lukom. Pomešati limunov sok, senf, ulje, biber i so pa preliti salatu
# Salata od cvekle
# 500 g cvekle
# 1 čaša pavlake
# sok od jednog limuna
# biber, so, veza mirođije
Cveklu ispeći u rerni. Kada je pečena oljuštiti je i iseći na kolutove. Napraviti umak od kisele pavlake, limunovog soka i mirođije pa preliti preko cvekle. Po ukusu pobiberiti i posoliti.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Šnicle od sojinog sira
# 200 g tofu sira
# 300 g prezli
# 2 kašike susama
# 3 kašike soja sosa
# kašika suncokreta
# glavica crnog luka
# mleveni đumbir
Tofu sir i crni luk samleti. Smesu posoliti, začiniti soja sosom, dodati prezle i dobro izmešati. Dodati đumbir, susam i semenke suncokreta. Od smese napraviti pljeskavice pa staviti u podmazan pleh i peći dvadesetak minuta.
# 200 g tofu sira
# 300 g prezli
# 2 kašike susama
# 3 kašike soja sosa
# kašika suncokreta
# glavica crnog luka
# mleveni đumbir
Tofu sir i crni luk samleti. Smesu posoliti, začiniti soja sosom, dodati prezle i dobro izmešati. Dodati đumbir, susam i semenke suncokreta. Od smese napraviti pljeskavice pa staviti u podmazan pleh i peći dvadesetak minuta.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Šarena musaka
# 500 g spanaća
# 500 g krompira
# 2 šargarepe
# 1pavlaka
# so, peršun
Šrgarepu iseći na kolutove a spanać na rezance. Pomešati, pa ih kratko izdinstati na vodi. Krompir obariti do pola pa ga iseći na kolutove. U podmazanu posudu ređati red krompira pa preko toga spanać. Završiti sa krompirom. Sve preliti pavlakom kojoj su dodate prezle. Zapeći u rerni.
# 500 g spanaća
# 500 g krompira
# 2 šargarepe
# 1pavlaka
# so, peršun
Šrgarepu iseći na kolutove a spanać na rezance. Pomešati, pa ih kratko izdinstati na vodi. Krompir obariti do pola pa ga iseći na kolutove. U podmazanu posudu ređati red krompira pa preko toga spanać. Završiti sa krompirom. Sve preliti pavlakom kojoj su dodate prezle. Zapeći u rerni.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
# Sutlijaš od prosa
# šolja prosa
# mleko
# suvo grožđe, orasi
# žuti šećer, malteks ili med
Kuvati proso u 4 šolje vode. Kada nabubri, sipati mleko a po želji suvo grožđe, orahe ili drugo jezgrasto voće. Zasladiti po želji kuvati još desetak minuta.
#Kaša od zobenih pahuljica
# 2 šoljice zobenih pahuljica
# 1/2 šoljice suvih pšeničnih klica
# 1/2 šoljice suvog grožđa
# jedna narendana jabuka
# 6 šoljica vode
Oprati suvo grožđe, oljuštiti i narendati jabuku. Pomešati pahuljice, klice, suvo grožđe, nastruganu jabuku i doliti vodu. Staviti na vatru i kada provri smanjiti i kuvati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Po želji zasladiti medom.
# šolja prosa
# mleko
# suvo grožđe, orasi
# žuti šećer, malteks ili med
Kuvati proso u 4 šolje vode. Kada nabubri, sipati mleko a po želji suvo grožđe, orahe ili drugo jezgrasto voće. Zasladiti po želji kuvati još desetak minuta.
#Kaša od zobenih pahuljica
# 2 šoljice zobenih pahuljica
# 1/2 šoljice suvih pšeničnih klica
# 1/2 šoljice suvog grožđa
# jedna narendana jabuka
# 6 šoljica vode
Oprati suvo grožđe, oljuštiti i narendati jabuku. Pomešati pahuljice, klice, suvo grožđe, nastruganu jabuku i doliti vodu. Staviti na vatru i kada provri smanjiti i kuvati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Po želji zasladiti medom.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
http://www.youtube.com/watch?v=GOkFLS-r ... re=related
ja se izvinjavam...nemam gde pa moram ovde!!!
ja se izvinjavam...nemam gde pa moram ovde!!!

Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
JUZNO VOCE
Sve češće u prodavnicama i marketima kod nas možete naići na voće egzotičnog izgleda. Ja sam, recimo uvek u dilemi...negde između zelje da probam i saznanja da zapravo ne znam baš ništa o toj voćki. Evo par saveta o tom južnom voću koji će vam sigurno pomoći da ga pre svega prepoznate, a zatim i probate.

Sve češće u prodavnicama i marketima kod nas možete naići na voće egzotičnog izgleda. Ja sam, recimo uvek u dilemi...negde između zelje da probam i saznanja da zapravo ne znam baš ništa o toj voćki. Evo par saveta o tom južnom voću koji će vam sigurno pomoći da ga pre svega prepoznate, a zatim i probate.


Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
AVOKADO
Naziv avokado-aligatorova kruška, su mu nadenuli Englez, kojima e ova voćka imala oblik kruške a njegova kora im je ličila na kožu aligatora. Avokado se vekovima gajio na prostorima južne amerike, a danas se najviše gaji u Kaliforniji.
Ova voćka u sebi sadrži vitamine A,B,C, E i gvoždje. I smatra se da smanjuje nivo holesterola u krvi. Poznata je njegova široka upotreba u kozmetici. Preporučuje se kod držanja dijeta: dva avokada zadovoljavaju dnevnu potrebu odraslog čoveka za voćem.
U prodavnicama avokado možete naći tokom cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete, i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera. Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenke, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se uvek sirov, i to odmah nakon skidanja kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen, i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem. Možete napraviti i sos tako što ćete u multipraktiku izmiksirati avokado, beli luk i razne začine.
Naziv avokado-aligatorova kruška, su mu nadenuli Englez, kojima e ova voćka imala oblik kruške a njegova kora im je ličila na kožu aligatora. Avokado se vekovima gajio na prostorima južne amerike, a danas se najviše gaji u Kaliforniji.
Ova voćka u sebi sadrži vitamine A,B,C, E i gvoždje. I smatra se da smanjuje nivo holesterola u krvi. Poznata je njegova široka upotreba u kozmetici. Preporučuje se kod držanja dijeta: dva avokada zadovoljavaju dnevnu potrebu odraslog čoveka za voćem.
U prodavnicama avokado možete naći tokom cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete, i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera. Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenke, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se uvek sirov, i to odmah nakon skidanja kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen, i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem. Možete napraviti i sos tako što ćete u multipraktiku izmiksirati avokado, beli luk i razne začine.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!