NJOKE (GOMBOCE)
(za 4 osobe)
# 1kg krompira
# 200gr brašna
# 2 žumanca
# so
Krompir oljustite, operite i kuvajte u posoljenoj vodi oko 20 monuta. Ocedite krompir i ispasirajte ga dok je još vruć.
Pomešajte krompir sa brašnom, žumancima i solju i zamesite testo.
Njoke možete ili razvizi na radnoj površini praveći valjčiće debljine 1cm i dužine 3cm, na koje čete utisnuti trag viljuškom, da bi dobile rebrastu površinu, ili jednostavno odvađati kašičicom dajući im neformalan oblik.
Njoke kuvajte u kipućoj vodi 3 minuta(dok ne krenu ka površini), a zatim ih procedite.
preliv koji ja predlazem uz njoke je :
HLADNI PRELIV
# 2dl pavlake
# 200 grama majoneza
# 2 kašike seckanog peršuna
# 1 sveži krastavac
# 1 čen belog luka
# 100gr dimljenog vrata
# jedno žumance
# biber
Udubljoj posudi izmešati pavlaku, majonez i žumance,a beli luk žgnječiti u presi,pa i njega dodati u masu. Krastavac opreti i iseći na štapiće (ne skidati koru), suvi vrat iseći na trakice.
Sve izmešati i preliti njoke.
Odozgo posuti sitno seckanim peršunom.