Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Zaključan forum Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 19, 2004 4:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 2:00 am
Postovi: 45
** Flormidal - sleep disorder - dosta vise! **


Poštovani,

Imam 28 godina, živim u Beogradu i "navukao" sam se na tablete za spavanje Flormidal (midazolam), 15mg. Iz naslova moje poruke jasan je i stav koji imam - "dosta vise!". Tokom NATO bombardovanja, ziveci do legitimne mete u centru grada (koja je i dalje srusena), imao sam problema da zaspim, te mi je na Studentskoj poliklinici (danas bih rekao: nesavesno) preporucen Flormidal. Od 1999. do danas koristim Flormidal svakodnevno (sa povremenim manjim pauzama) u dozi od 15mg/dan, koja tezi povecavanju.

U uputstvu pise da uzimanje treba prekinuti nakon dve sedmice, zbog javljanja fizicke i psihicke zavisnosti, sto ja nisam ucinio - jako mi se "dopalo" njegovo delovanje - direktno uvodjenje u san, zivi snovi, bez vidnih nezeljenih efekata (sem umerene retrogradne i anterogradne amnezije). S obzirom da ne pijem, ne pusim, nikada nisam "duvao", a tek druge supstancije nisam ni video, Flormidal je bio "cudesni" lek, čiji sam danas -- zavisinik.

Do skorijeg vremena moje dnevno funkcionisanje nije bilo ometeno lekom (koliko sam mogu to objektivno da kažem). Međutim, pojavile su se dve potrebe:
a) počela je da se izaražava tolerancija, pa jedna tableta više nije dovoljna
b) počeo sam ponekad da koristim Flormidal tokom dana (samo parče tablete), da mi "podigne" raspoloženje - nakon toga bi mi se povećavala "borbenost".

Pretprošle godine svom prijatelju lekaru požalio sam se na ovaj problem i on je rekao da prestanem da ga uzimam. Prve noci nisam spavao, druge sam spavao loše, a treće već jesam. Petnaestak dana prošlo je bez problema (tj. sa problemima koje sam mogao da prevaziđem). Kasnije, zbog "džet lega" (velike promene vremenske zone) uzeo sam Flormidal da bih rešio probem spavanja... i do danas nisam prestao, uz značajno povećanje doze.

Meni je jasno da osećam fizički i psihički potrebu za lekom i da ne mogu "tek tako" da prestanem da ga koristim. Najveći strah je, naravno, da neću zaspati i da narednog dana neću funkcionisati dobro. Takođe sam zapazio apstinencijalni sindrom: nemogućnost spavanja, tahikardiju, palpitacije (osecaj jakog lupanja srca), veliku generalizovana napetost i nemir.

Od Vas molim za savet: sta da ucinim sada? Moj utisak (kao ne-farmaceuta i ne-lekara) je da bi bilo dobro da se uvede supstitutivna terapija (npr. drugi lek za spavanje) koji bih koristio u periodu smanjivanja doze i potpunog prekida, i na nacin na koji drugi lek ne interaguje sa prvim i ne izaziva "zavisnost" u tako kratkom periodu. Takodje sam svestan da je stupanj "zavisnosti" najvise odredjen psiholoskim profilom, tj. osobinama licnosti, nego samom "zavisnoscu" koja objektivno postoji.

Konačno, mogu da kažem da sam "ovisnik" jer sam zadovoljio ove kriterijume:

"Edward's criteria for dependence: tolerance to the drug, withdrawal symptoms, relief of withdrawal symptoms on taking the drug, craving for the drug, a decline in occupational functioning and reinstatement after a period of abstinence."

Koliko je ozbiljna ovisonost o Flormidalu? Kako se prekida? Mogu li to da učinim samostalno? Ako da, kako? Ako ne, šta da radim?

Dosta sam čitao na Netu o ovom problemu, evo samo nekoliko navoda vezanih za Flormidal:

-- Sleep changes, in fact, can persist or months or years after quitting and may be a major factor in relapse.
-- In some case reports, patients who have had severe withdrawal reactions due to abrupt discontinuation of high-dose long-term midazolam, have been successfully weaned off of midazolam over a period of **several days**.

Hvala Vam što ste pročitali ovako veliki mail.
Puno pozdrava!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 19, 2004 8:26 pm 
OffLine (!) Multi Level Trgovac (!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 2:00 am
Postovi: 93
Prvi savet je da odete licno kod svog lekara i predocite mu svoj problem, ako ne zeli da vam pomogne ili mislite da to ne radi na odgovarajuci nacin promenite lekara.
Drugi savet je da pomognete sami sebi uvodjenjem nekih drugih preparata, ali iskljucivo prirodnog porekla, (biljnog) koji ni na koji nacin ne izazivaju zavisnost i koji su testirani i odobreni (znaci proverenog kvaliteta i porekla)od strane nadleznih institucija.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 19, 2004 8:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 2:00 am
Postovi: 45
Hvala na odgovoru. Da li pod "prirodnim preparatima" mislis na kantarion, valerijan i slicno (npr. Tili kapi "za miran san")? Da li je to smislena zamena nekon dugog koriscenja jakog leka za uvodjenje u san?

Trenutno nemam "svog lekara", tako da nemam kod koga da odem (nemam vazecu zdravstvenu knjizicu). Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 19, 2004 8:53 pm 
OffLine (!) Multi Level Trgovac (!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 2:00 am
Postovi: 93
Mislim na malo ozbiljnije preparate na bazi lekovitog bilja. Poseti sajt http://www.vidi.co.yu i pogledaj stranice "tabele bolseti" i katalog proizvoda. Ukoliko imas konkretna pitanja posalji e-mail na neki od mailova sa kontakt stranice pomenutog sajta.

_________________
(!)Multi Level Trgovac - i ponosna sam na to.
Volim - i ne smeta mi da pomazem ljudima.
Posto ne smem da spominjem proizvode i linkove na ovom sajtu slobodno mi se javite ako Vam treba neki savet!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 08, 2004 10:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2003 2:00 am
Postovi: 19
Pocecu sire, da bih dosla do tvog problema i mog saveta kako da ga resis.
Pre nekog vremena sam procitala da su za razne tipove zavisnost (clanak se odnosio na alkoholizam) presudni receptori koji se nalaze na celijama. Vrseno je obimno istrazivanje na Fincima i Rusima, narodima koji imaju veliki broj alkoholicara u opstoj populaciji. Rezultati su bili sledeci : socijalni, ekonomski, geografski, klimatski i slicni faktori nemaju ili gotovo nemaju uticaj na % alkoholicara. Pripadnici ovih naroda, jednostavno, imaju povecan broj receptora za alkohol, pa samim tim i mnogo vecu sansu da se navuku na tu supstancu. Za decu koja se radjaju tamo, a imaju manji broj receptora i jednostavno ne podnose alkohol mozemo reci da su srecnici, jer su zasticeni od ove vrste zavisnosti, jer ga ne podnose.
Mislim da je jako dobro sto si pre svega sebi, ali i clanovim foruma priznao da si zavisan od flormidala. To je veliki korak, mnogi ce reci : mogu da prekinem kad hocu i sl., ma o kom se tipu zavisnosti radi, ti nisi jedan od njih.
Posto si ucinio prvi korak, moj savet je da nadjes lekara, tj. neku privatnu ordinaciju u kojoj ces pod kontrolom psihijatara moci da prevazidjes svoju zavisnost. Verovatno cete prvo "skinuti, a onda ces ici na psihoterapiju. Mislim da je to najbolji put za tebe, s obzirom da dugo uzimas flormidal i da su ti se javili i tolerancija i psihicka i fizicaka zavisnost, te da usled tolerancije uzimas sve vece doze. O samom flormidalu ne znam previse, pila ga je moja pok. baba, mislim da se propisuje starijim ljudima, nepokretnim bolesnicima i sl. Da li je taj lekar u Studentskoj poliklinici ucinio pravu stvar ili ne, sad je kasno da se pitas, bolje da se ne mucis tim pitanjem, nego da oprostis i sebi i njemu i da ucinis nesto za sebe.
Jos jednom da ponovim, mislim da bez strucnjaka tesko mozes sam da se skines, s obzirom da lek uzimas vec 5 godina. Mozda ce ti oni dati supstitucionu terapiju, ali to svako mora da bude pod njegovom kontrolom i ovaj put se moras pridrzavati njegovih saveta. Mlad si decko, vidim da si motivisan, mislim da se uz dobrog psihijatra - terapeuta, mozes izvuci i nastaviti normalan zivot.
U svemu postoji nesto sto ti verovatno ne ide na ruku, to su cene privatnog lecenja, ne znam da li imas dovoljno novca, privatna terapija je skupa, a u drzavnim ustanovama nisam sigurna da li mozes da dobijes takvu uslugu, cak i ako se lekari trude, nemaju dovoljno uslova i vremena.
Ako imas novca za privatno lecenje idi, mozes da konsultujes svog prijatelja lekara da ti nadje nekoga ko je zaista DOBAR u svom poslu, medju psihijatrima ima i ovakvih i onakvih, najbolji su po pravilu skupi i do njih se tesko dolazi, prbukirani su.
Ako nemas novca, idi u neku drzavnu zdravstvenu ustanovu, ako imas 28 godina, verovatno po nekom osnovu mozes da dobijes zdravstvano osiguranje, ako nista prijavi se na biro rada.
Javi sta si uradio, ako te uhvati frka, bolje sedi i napisi neki post na forum, nego da posezes za lekovima.
I na kraju zapamti, bilo je i mnogo tezih slucajeva od tabletomanije i medju javnim licnostima, a sigurno i medju "obicnim svetom", pa su se izlecili i reintegrisali u normalan zivot.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 10, 2004 6:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 2:00 am
Postovi: 45


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 10, 2004 6:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 2:00 am
Postovi: 45
Upravo sam napisao veliki odgovor i "sistem" ga je obrisao :sad:.

Ne mogu ponovo da kucam, pa bih se zahvalio na velikom odgovoru i napisao molbu - kome da se javim? U koju ustanovu da odem? Institut za mentalno zdravlje? Dragisha Misovic? Klinicki centar? Imate li preporuku za lekara?

Mislim da bi mi sa tim informacijama bilo daleko lakse. Resen sam da odem istog dana kad dobijem podatke.

Veliko hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 25, 2004 2:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 01, 2004 2:00 am
Postovi: 5
Zdravo,
izabrao si pogresan lek, Flormidal jeste za spavanje ali vise za uvodjenje u anesteziju. Moras otici kod lekara, preporucujem ti Institut za mentalno zdravlje u Palmoticevoj.
Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 27, 2004 4:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 2:00 am
Postovi: 45
"izabrao si pogresan lek, Flormidal jeste za spavanje ali vise za uvodjenje u anesteziju."

Pogresan lek za sta? Flormidal je sjajan za brzo uspavljivanje, a koristi se i za uvodjenje u anesteziju (u vecim dozama). Medjutim, s obzirom da mu je vreme poluraspada 2,5 casova i da se skoro potpuno metabolise u jetri, cini ga jako pogodnim za uspavljivanje - u klasi hipnotika. (I za kratkotrajnu upotrebu, sto sam ja zloupotrebio.)

Sto se tice zloupotrebe o kojoj sam govorio kada sam otvorio ovu temu, jednog dana sam jednostavno prestao da ga uzimam i bez psihickoh i fizickog appstinencijalnog sindroma zakljucio da je za mene prica zavrsena nakon 20 dana potpune apstinencije. To znaci da cu Midazolam koristiti samo prilikom napornih putovanja kada treba premostiti jet-leg i slicne prepreke. Hvala na pomoci. **Snaga odluke, povezana sa saznanjem, cesto je jaca od nuspojava.**

Pozdrav i hvala!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Zaključan forum Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: