pouzdanost MR

Podforum za sva pitanja vezana za dijagnostičke procedure, skener, rendgenski snimci, magnetna rezonanca, scintigrafija, gastroskopija, kolonoskopija, kolposkopija. Tumačenja, saveti, edukacija.

Moderator: moderato

Odgovori
ja+
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 2:40 pm

pouzdanost MR

Post od ja+ »

pozdrav svima,

imam pitanje u vezi mr. koliko je magnetna rezonanca pouzdana metoda u dijagnostivikovanju? da li moze da se pogresno da se zameni tumor za cistu?

mom rodjaku je dijagnostifikovana prosta cista u mozgu, ispunjena likvorom, promera 11x7x5 mm, bez kompresivnog efekta sa perifokalnom gliozom
da li je moguce da se pomesa cista za tumor?

i vase misljenje o ovoj dijagnozi

pozdrav
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

kada je u pitanju tkivo mozga, MR je superiorna metoda.
Ogi_USA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: pouzdanost MR

Post od Ogi_USA »

ja+ napisao:pozdrav svima,

imam pitanje u vezi mr. koliko je magnetna rezonanca pouzdana metoda u dijagnostivikovanju? da li moze da se pogresno da se zameni tumor za cistu?

mom rodjaku je dijagnostifikovana prosta cista u mozgu, ispunjena likvorom, promera 11x7x5 mm, bez kompresivnog efekta sa perifokalnom gliozom
da li je moguce da se pomesa cista za tumor?

i vase misljenje o ovoj dijagnozi

pozdrav
Sve zavisi od radiologa koji tumaci snimak
mamasaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 6:03 pm

Post od mamasaki »

Htela sam da pitam, koliko je pouzdana MR u abdomenu. Naime, rezultati su mi dobri, bila sam kod gastroenterologa,ali i dalje imam bolove u donjem stomaku. Imala sam i dva carska reza. Dal li bi se na magnetnoj rezonanci videlo nesto pouzdanije?
naxi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 12, 2009 6:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od naxi »

Ako imate bolove u donjem stomaku trebalo bi da uradite MR male karlice a ne abdomena. Ne bi bilo lose pre toga uraditi UZ koji je ipak jeftiniji, pa tek onda, ako postoji neka sumnja, ici na MR.
Odgovori