molila bih doktore da odgovore koliko je BEZBEDAN multi-scan srca
treba snimiti sve od pluca do stitne zlezde, srce i krvne sudove .. .
vec 15 dana je borimo sa alergijom i jakim tahikardijama, puls je konstantno povisen, pritisak nestabilan .. .
jako zamaranje pri najjednostavnijim radnjama. .
inace, asmaticar je u pitanju
culi smo da na snimanju mora da bude prisutan i anesteziolog ..
kakve su verovatnoce da dodje do reakcije ubrizgavanjem kontrasta?
jako sam zabrinuta, molim vas da odgovorite. . .
multi-scan srca
Moderator: moderato
- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Re: multi-scan srca
andjelija81 napisao:molila bih doktore da odgovore koliko je BEZBEDAN multi-scan srca
treba snimiti sve od pluca do stitne zlezde, srce i krvne sudove .. .
vec 15 dana je borimo sa alergijom i jakim tahikardijama, puls je konstantno povisen, pritisak nestabilan .. .
jako zamaranje pri najjednostavnijim radnjama. .
inace, asmaticar je u pitanju
culi smo da na snimanju mora da bude prisutan i anesteziolog ..
kakve su verovatnoce da dodje do reakcije ubrizgavanjem kontrasta?
jako sam zabrinuta, molim vas da odgovorite. . .![]()
- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
molim vas odgovorite, jako sam zabrinuta 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am
Multi CT pregled bilo kog dela tela podrazumeva primanje velike kolicine jonizujuceg zracenja i zato se pregled radi kada je to zaista neophodno,tacnije kada postoje jasne indikacije.
Da bi se pregled obavio potrebno je intravensko davanje tzv. jodnog kontrasta koji moze da dovede do alergijske reakcije, veoma su retke ali mogu da se dese.
Radim na radiologiji i do sada nismo imali nijedan slucaj alergijske reakcije na jodni kontrast ali to ne znaci da se jednog dana nece desiti i zato treba biti spreman.
Kako se radi o pacijentu koji boluje od astme treba biti oprezniji i zbog toga ce anesteziolog biti pored njega ako slucajno dodje do alergije odmah ce se reagovati tako da najverivatnije nece biti problema.
Da bi se pregled obavio potrebno je intravensko davanje tzv. jodnog kontrasta koji moze da dovede do alergijske reakcije, veoma su retke ali mogu da se dese.
Radim na radiologiji i do sada nismo imali nijedan slucaj alergijske reakcije na jodni kontrast ali to ne znaci da se jednog dana nece desiti i zato treba biti spreman.
Kako se radi o pacijentu koji boluje od astme treba biti oprezniji i zbog toga ce anesteziolog biti pored njega ako slucajno dodje do alergije odmah ce se reagovati tako da najverivatnije nece biti problema.
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
ja sam bio na ct snimanju vec 3 puta.prvi put mi nije bilo nista a i dobio sam kontrast koji je bio rastvoren u 4 sprica od po 20 kubika.na sledecem snimanju sam dobio kontrast pomocu nekog aparata i dobio reakciju...dakle,u pitanju su bili ubrzan puls,ubrzano disanje,nedostatak vazduha,mucnina i preveliko lucenje pljuvacke...toliko je nepodnosljivo bilo da su morali prekidati snimanje,ali kao sto je ali kao sto je receno u proslom postu,izuzetno su retke,ali u svakom kabinetu postoji vec pripremljena anti-sok terapija...
poenta price je da je ova dijagnostika, zapravo jos uvek u povoju!
dotle dokle je i dosla u svetu, NIJE KOD NAS!!
prem atome, o tome sam vec vise puta ovde pisao - BESKORISNA JE!
izuzetak bi bile odredjene srcane mane, i jos neka stanja koja su ekstremno retka.
dotle dokle je i dosla u svetu, NIJE KOD NAS!!
prem atome, o tome sam vec vise puta ovde pisao - BESKORISNA JE!
izuzetak bi bile odredjene srcane mane, i jos neka stanja koja su ekstremno retka.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/