Molim nekog od dr. (pod uslovom da ih ima na forumu; ja odavno nisam bila ovde), da mi pojasni ovaj lekarski nalaz:
Uputna dijagnoza pacijentkinje, rođ. 1953. godine: St post ICV
Pregled je rađen na aparatu MSCT 16.
Brahiocefalični trunkus (BCT) I arterije subklavije (ASC) su urednog položaja, sa segmentnim degenerativnim promenama.
DESNO:
ACC prati se celom dužinom, uredne širine lumena.
Karotidna bifurkacija pozicioniran u visini C4, uredno oblikovana.
Unutrašnja karotidna arterija u cervikalnom segmentu elongirana sa angulacijom većom od 60˚ na 3 cm od vrha karotidne bifurkacije.
Vertebralna arterija uredne širine, tortuozna.
LEVO:
ACC prati se celom dužinom, uredne širine lumena.
Karotidna bifurkacija pozicioniran u visini C4, uredno oblikovana.
Unutrašnja karotidna arterija u cervikalnom segmentu elongirana sa oštrom angulacijom(kinking-30 ˚) na 4.3 cm od vrha karotidne bifurkacije.
Kolenasto presavinuće zauzima posterolateralni pravac.
Vertebralna arterija uredne širine, tortuozna, sa dodatno vidljivom kolenastom angulacijom u visini transverzalnog procesusa C3-4.
Potreban pregled vaskularnog hirurga.
U pitanju je moja sestra, za koju veoma brinem.
molba za pojasnjenje CT snimka karotida
Moderator: moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 6:17 pm
Re: molba za pojasnjenje CT snimka karotida
Poštovani!
Ne bih Vam htio davati lažne informacije, specijalist sam neurologije, ali me kardiologija jako privlači. Ovaj nalaz, pa iskreno, nije baš "bajan", ali može i gore. Uglavnom, ništa strašno-ali daleko od savršenog. Za više informacija obratite se kao i navedeno kardiokirugu ili pak kardiologu. Oprostite što Vam nisam mogao puno pomoći, ne želim Vam davati krive informacije...
S poštovanjem,
Dr.sc.Ivan Drnasin, dr.med.
Ne bih Vam htio davati lažne informacije, specijalist sam neurologije, ali me kardiologija jako privlači. Ovaj nalaz, pa iskreno, nije baš "bajan", ali može i gore. Uglavnom, ništa strašno-ali daleko od savršenog. Za više informacija obratite se kao i navedeno kardiokirugu ili pak kardiologu. Oprostite što Vam nisam mogao puno pomoći, ne želim Vam davati krive informacije...
S poštovanjem,
Dr.sc.Ivan Drnasin, dr.med.