HOCKINOV LIMFOM skener!!!

Podforum za sva pitanja vezana za dijagnostičke procedure, skener, rendgenski snimci, magnetna rezonanca, scintigrafija, gastroskopija, kolonoskopija, kolposkopija. Tumačenja, saveti, edukacija.

Moderator: moderato

Odgovori
Nekra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2015 11:46 am

HOCKINOV LIMFOM skener!!!

Post od Nekra »

Molim lekare i sve koji znaju da pomognu u analiziranju ovih rezultata.

Skener uradjen 06.01. 2015. godine pokazuje sledece:

MSCT pregled vrata, grudnog kosa, gornjeg abdomena i male karlice uradjen presecima debljine 3mm, saper os i intravenski aplikovanim konstrastom.
Na nacinjenim presecima se zapaza sa leve strane u distalnoj trecini i bazi vrata uz krvne sudove u duzini od 40mm nekoliko limfnih zlezdi dijametra 14 do 21 mm koje vrse kompresiju na v.juhularis i a.carotis comunis
U gornjem medijastinumu sa leve strane u duzini od 50mm se prikazuju uvecane limfne zlezde pojedinacnog dijametra od 14mm koje prave konglomerate dijametra do 25x30mm.
Hilusne limfne zlezde nisu uvecane, dijametra do 9mm.
Sa leve strane u gornjem lobusu medijalno i anteriorno uz pleuru se prikazuje lobulirana mekotkivna promena dimenzija 32x27x37mm jasno delineirana od okolnog parenhima.
U Duglasovom prostoru manja kolicina slobodne tecnosti.

Zakljucak:

Lympoma Hodgkin
Lymphadenopathia colli lat.sin basalis
Lymphadenopathia mediastinii
Infiltratio pulmonis lat. sin
Progresija bolesti

Drugi skener, radjen 23.03.2015.

M. HODGKIN

U vratu levo konglomerat limfatika vel. 24 i 12 mm.
Sa desne strane takodje velicine oko 15mm.
U gornjem medijastinumu mikronodularne promene velicine do 9mm.
Voluminozan levi hilus.
Ranije verifikovana infiltracija u parenhimu pluca bazalno levo.
Napomena: Nije davan kontrast, ne znam iz kog razloga. Moze li i to neko da mi pojasni. Kad se daje, a kad ne.
p.s. nisam pisala ono sto je uredno, da ne duzim

Pitanje: Koja je razlika izmedju ova dva rezultata? Da li je ovaj drugi uradjen ofrlje ili to meni samo tako izgleda? Posebno me zanima ono sto je boldirano. Hvala unapred!
Odgovori